O sibiancă are cel mai bun job din lume: Conduce un mastodont de 18 metri și 11 tone

A trebuit vreodată să faceți o parcare laterală în pantă, cu spatele, între două mașini? E nevoie de multă coordonare, atenție și, mai ales, finețe. Accelerația nu trebuie bruscată pentru că atingi mașina din spate, în vreme ce frâna e obligatoriu să fie mângâiată pentru a te încadra la fix. Exact așa conduce doamna Lucica Stanislav unul dintre cele mai mari autobuze care circulă prin Sibiu atunci când oprește în stație.

Din punctul de vedere al călătorului, nici nu-ți dai seama când ai ajuns la destinație și s-au deschis ușile, atât de lin se oprește autobuzul. Am constatat asta pe propria piele în timp ce circulam prin oraș pe linia 5. Când m-am dat jos și am văzut că la volan este o doamnă, am zis că trebuie să o cunosc. Nu am fost primul cu această idee.

”Mi se întâmplă destul de des ca după ce coboară călătorii să-mi bată în geam, sau în ușă ca să-mi spună că le place cum conduc, ori că sunt super”, îmi spune doamna Lucica ușor amuzată.

Sibiancă, în vârstă de 57 de ani, Lucica Stanislav este șofer la compania de transport în comun a Sibiului de patru ani. Și-a luat carnetul în 1994, categoria B, însă întotdeauna a avut o pasiune pentru mașini și șoferie.

”Când eram mică mă rugam de unchiul meu să mă ia cu el și să mă plimbe cu ”bascula”, așa îi zicea. Mi se părea cel mai frumos lucru din lume. Acesta și mirosul de benzină. Încă îmi place foarte mult cum miroase benzina”, mărturisește doamna.

În anul 2017, la îndemnul și susținerea necondiționată a soțului ei, Ovidiu, doamna Lucica s-a apucat iar de școala de șoferi și a luat toate categoriile. A fost ca un vis devenit realitate pentru ea. Nu a trecut mult și s-a angajat la Turisb, unde lucra alături de șotul dumneaei pe aceeași mașină.

”Nu-mi venea să cred că o să am ocazia să mă urc la volan și să plec cu mașina, veneam râzând la serviciu. Așa eram de entuziasmată. Trebuie să recunosc că prima oară mi-a fost și puțin teamă, mă gândeam: Cum să vină o femeie între atâția bărbați și să plece cu mașina cu călători prin Sibiu? Dar m-au primit foarte bine, au fost amabili și mi-e drag să vin să conduc”, spune doamna Lucica.

La început conducea un autobuz marca MAZ de 12 metri lungime pe linia 5. Dacă închide ochii poate descrie tot traseul dintre Gară și cartierul Valea Aurie la perfecțiune, știe totul pe de rost. SB 49 SBT, așa avea numărul de înmatriculare. Totul i s-a întipărit în minte.

Din 2020, când a venit pandemia, soțul ei a plecat șofer pe TIR, iar doamna Lucica a trebuit să schimbe echipa, trecând pe traseul 1. Atunci a preluat ”o articulată”, adică un autobuz din acela lung, cu burduf la mijloc. Nu are ”decât” 18 metri lungime și cântărește 11 tone. Știți cum a descris doamna Lucica momentul în care a plecat cu mastodontul acesta prin Sibiu? ”A fost super, nici nu pot să descriu bucuria”.

Mai nou conduce un autobuz marca Mercedes, din cele nou-sosite în Sibiu anul acesta, cele albastre, pe gaz. Doamna Lucica se uită la el în parcare cum ne uităm noi, șoferii de rând, când ne luăm mașină nouă. Îl îngrijește ca și cum ar fi al ei.

”Mi-aș dori ca și sibienii să aibă aceeași grijă de aceste mașini precum avem noi. Suntem foarte atenți. Eu dacă văd un călător că murdărește scaunul opresc autobuzul, pe cuvântul meu, mă dau jos și mă duc la el: E frumos ceea ce faceți? Știți cât de greu este să avem grijă de ele? Așa le spun...”, povestește doamna ușor încruntată.

Zilnic face în jur de 130 de kilometri prin Sibiu. În general plecări de pe loc și opriri – de aceea v-am zis la început că sunt foarte importante. În total are sute de mii de kilometri parcurși, timp în care a avut un singur incident: O mașină a lovit autobuzul de undeva din spate, din lateral.

”Nu a fost vina mea, nu am avut ce face, dar m-am supărat ca și cum ar fi fost”.

Am vorbit mai bine de o jumătate de oră cu Lucica Stanislav despre cum se circulă prin Sibiu, sensuri giratorii, intersecții, amabilitate... sunt foarte multe lucruri de spus. O să rezum doar câteva idei: Mulți șoferi nu înțeleg rolul transportului în comun, nu acordă prioritate autobuzului sau opresc intenționat în stațiile de autobuz și blochează accesul. Întârzierile în stații sunt inevitabile în anumite momente ale zilei: când străzile sunt blocate și toată lumea stă pe loc, autobuzul nu are pe unde că circule. Din acest motiv noile benzi speciale de pe Calea Dumbrăvii și Calea Cisnădiei sunt binecuvântări pentru șoferii Tursib. O singură rugăminte are doamna Lucica pentru ceilalți șoferi din Sibiu: Dacă vedeți că iese din stație autobuzul, ori semnalizează că vrea să intre, faceți-i loc, transportă zeci de oameni, cei mai mulți merg ori vin de la serviciu.

”Îmi taie câte unii calea și pun frână brusc în fața mea, de parcă eu pot să opresc la fel ca o mașină mică. Nu se gândesc că poate am 60 sau 80 de oameni în spate, poate dă unul cu capul de bară, ori se dezechilibrează și cade. Sunt oameni obosiți, ies de la serviciu și vor să ajungă acasă să se odihnească, nu poți să-i bruschezi chiar așa. Țineți minte că orice mișcare se amplifică în spatele autobuzului, eu trebuie să prevăd asta și să am grijă de fiecare călător”, mai spune doamna Lucica Stanislav.

În prezent doamna Lucica merge pe liniile 1 și 111, dacă vreți s-o salutați când o vedeți prin oraș. Foarte multă lume o știe: ”Vine doamna noastră – așa spun în stație când mă apropii”.

Am lăsat-o pe doamna Lucica Stanislav în stația de la Casa Armatei. Când mă îndepărtam de autobuz mă gândeam că, deși sună a clișeu, n-am văzut om mai pasionat de meseria lui. Doamna Lucica se bucură sincer de fiecare minut petrecut la volan și pune pe primul plan confortul călătorilor.

Știți cât de pasionată este dumneaei de șoferie? În vară și-a făcut concediul în Austria. Dar nu oricum. A lucrat ca șofer pe TIR alături de soțul ei: ”A fost super!”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

am vazut-o in trafic pe d-na, conduce foarte prudent! felicitari!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu

Acum 1 an

Buna ziua, Doamna Lucica, ar fi bine daca ati folosi centura de siguranta! In loc sa folositi o minciunica care sa pacaleasca sistemul de siguranta al autobuzului! Credeti ca ce-i de la Mercedes au montat centurile de siguranta doar de frumusete? Rusine conducerii ca accepta asa ceva! Un exemplu intradevar!
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Macar in poza sa fii folosit centura corect. Ma intreb cine o votat negativ acest comentariu colegii doamnei sau ceilalti soferi care folosesc dispozitivele de pacalit senzori pt nepurtare centura? Inca nu suntem constienti de viata noastra dupa atatea accidente mortale

Raspunde

Alhambra

Acum 1 an

Chiar si asa, Regulamentul de aplicare a Codului Rutier prevede si cine nu trebuie sa poarte centura de siguranta: conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cand transporta pasageri;

Raspunde

Cetățean

Acum 1 an

Învață mai întâi să SCRII CORECT - 'CEI' nu 'ce-i' . Dar invidia întunecă mintea ce-i drept...

Raspunde

Rob

Acum 1 an

Șofer la Tursib e cel mai bun job din lume? Lol.

Raspunde

Gfhdfhj

Acum 1 an

Deci fara centura se circula la Tursib? macar sa stim si noi ca ii vedem cu telefonul la ureche mereu si nu au nici o treaba...

Raspunde

PU-LA MEA

Acum 1 an

Am mers si eu. Nimic nou sub soare!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus