O petiție prin care se solicită ca Centura Sud a Sibiului să nu treacă prin comuna Rășinari îi implică în argumentație pe poetul Octavian Goga și filozoful Emil Cioran. În plus, jurnalistul Lucian Mândruță intră în discuție și pune întrebarea: ”E bună infrastructură, dar e absolut necesară de fiecare dată, în fiecare loc?”.
”Un proiect artificial care nu are nimic de-a face cu acest areal magnific mult iubit de către fii satului, filozoful Emil Cioran și poetul Octavian Goga”
Cetățeni din Rășinari aduc ca argumente ce țin de turism, cultură, natură și bani atunci când spun de ce nu ar fi bine ca Centura Sud să traverseze terenurile localității.
”Impactul vizual asupra comunei Rășinari va fi major, peisajul fiind mutilat ireversibil, fără a se ține seama de patrimoniul rural în care Dumnezeu a rânduit să ne naștem și să creștem. (...)
Un drum expres de mare viteză este un proiect artificial care nu are nimic de-a face cu acest areal magnific mult iubit de către fii satului, filozoful Emil Cioran și poetul Octavian Goga. În interviul cu Gabriel Liiceanu din 1990, Emil Cioran spunea: ”Peisajul e o chestie capitală. Când ai apucat să trăiești la munte, tot restul pare de o mediocritate fără pereche. Pentru că acolo este o poezie primitivă. Trebuie să mărturisesc că pentru mine, Coasta Boacii a fost capitală”, scrie în petiție.
Totodată, se semnalează faptul că va fi afectată natura, turismul dar și zonele rezidențiale.
”Zona tranzitată din comuna Rășinari este o zonă cu livezi de pomi fructiferi pe rod, iar drumul va trece chiar prin mijlocul acestor livezi, afectând producătorii locali și distrugând potențialul comunei de a avea un turism durabil și o dezvoltare armonioasă. Coloniile de albine care sigură polenizarea naturală a plantelor și a pomilor fructiferi sunt de asemenea puse în pericol. Traseul ales străbate zone de intravilan, la o distanță foarte mică de zone rezidențiale locuite (Versailles, Tropinii noi și vechi), creând un disconfort major rezidenților actuali”, se precizează în petiția postată pe Facebook.
Rășinărenii susțin că ”satul de basm al lui Emil Cioran și al lui Octavian Goga va deveni o amintire după ce liniștea locului va fi acoperită de sunetul autovehiculelor ce vor traversa în mare viteză nouă șosea”.
Mândruță: ”Merită să stricăm peisajul, deci turismul, deci șansă unei comunități la dezvoltare fără fum și fără zgomot, doar de dragul de a mai face niște șosele?”
Jurnalistul Lucian Mândruță, pasionat de ciclism și de zonele din jurul Sibiului pune și el la îndoială utilitatea proiectului pus în balanță cu peisajele ce ar urma să fie distruse.
”E bună infrastructura, dar e absolut necesară de fiecare dată, în fiecare loc? Merită să stricăm peisajul, deci turismul, deci șansă unei comunități la dezvoltare fără fum și fără zgomot, doar de dragul de a mai face niște șosele? Eu pun întrebări. Poate că există și răspunsuri care țin seama de mediu, cum cred că e cazul cu centură de sud a Sibiului (planificată) și față de care o parte din comunitate are dubii mari”, scrie pe Facebook, Lucian Mândruță, popularizând petiția care solicită semnături împotriva proiectului.
Rășinariul este localitatea cu cel mai mult intravilan afectat
Din cei 1,37 milioane de metri pătrați estimați a fi ocupați de viitoarea centură ocolitoare sud, cea mai mare parte de teren este în extravilanul localităților pe care le va traversa. Traseul propus afectează intravilanul a patru localități, cea mai mare suprafață fiind în Rășinari (12.035 mo), urmat de Sibiu (5.398 mp), Șelimbăr (3.110 mp) și Poplaca (74 de mp).
Conform planurilor autorităților județene care au semnat un parteneriat cu Ministerul Transporturilor, Guvernul României este cel care ar urma să finanțeze proiectarea și execuția variantei ocolitoare sud a Sibiului. De implementarea efectivă a proiectului (licitații, contracte, recepții etc) ar urma să se ocupe Consiliul Județean Sibiu.
Primarul: ”Traseul este undeva la limita cu municipiul Sibiu, nu afectează peisajul, am încercat să găsim cele mai bune soluții”
”Eu cred că este un proiect benefic pentru comunitate. Sigur este un proiect bun și spun asta din mai multe motive. În timp, circulația dintre Sibiu și Rășinari se va mări. Și acum avem ambuteiaje, sâmbăta și duminica în zona Muzeului Astra, iar centura sud va mai decongestiona din acest trafic. Poate spun unii că nu e nevoie acum de acest drum, dar mai bine să-l face când avem ocazia, pentru că mai târziu s-ar putea să fie tardiv. Uitați ce se întâmplă acum în Cartierul Arhitecților, de exemplu. Traseul este undeva la limita cu municipiul Sibiu, nu afectează peisajul, am încercat să găsim cele mai bune soluții din acest punct de vedere, nu afectează panorama localității. Nu trece șoseaua pe lângă foarte multe construcții, iar acolo unde există această situație se vor monta panouri împotriva zgomotului”, explică primarul Bucur Bogdan.
Se așteaptă opinii
Autoritățile județene au lansat în 17 octombrie procedura de consultare publică a planului urbanistic zonal (PUZ) elaborat pentru varianta ocolitoare sud a municipiului Sibiu, plan care include varianta finală de traseu, aleasă din cele cinci propuse în urmă cu doi ani.
Aceasta are o lungime de 21,4 km și prevede construirea unui drum cu două benzi pe sens, delimitate de un separator cu o lățime de trei metri. Viteza de circulație pentru care ar urma proiectat drumul ocolitor este cuprinsă între 80 și 100 de km/h.
Această documentație urbanistică a fost elaborată în vederea obținerii avizelor necesare de la Agenția de protecție a mediului Sibiu. Cei care au comentarii ori sugestii referitoare la documentația urbanistică sunt invitați să le transmită în scris pe adresa [email protected] până pe data de 31 octombrie 2022.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: centura sud memoriu , mândruță , cioran , dumbrava , facebook , Rășinari , goga , opinie , Muzeul Astra , petitie
Vizualizari: 3465
Ultimele comentarii
Acum 22 minute
Emil
Acum 58 minute
Un cititor
Acum 1 oră
S
Acum 1 oră
Alexandru
Acum 1 oră
John Doe