Luni,
09.09.2024
Cer Senin
Acum
23°C

De ce să reciclăm plasticul? Opt sfaturi pentru reducerea consumului de plastic

De ce să reciclăm plasticul? Opt sfaturi pentru reducerea consumului de plastic

Conform raportului publicat de PlasticsEurope, în 2016 au fost produse 335 de milioane de tone de plastic la nivel mondial, dintre care 60 de milioane de tone au fost produse în Uniunea Europeană. Principalul sector al pieței în Uniunea Europeană care folosește produse din plastic este cel al ambalajelor. Cu toate că în ultimii 10 ani rata de reciclare a deșeurilor din plastic a crescut cu aproximativ 80%, o cantitate considerabilă de plastic ajunge în continuare la groapa de gunoi. Plasticul ajunge și în regiuni rurale sau în ape, având efecte extrem de nocive asupra mediului și animalelor

Dacă vom consuma plastic în același ritm ca până acum, până în 2050 va fi mai mult plastic decât pește în oceane. În 35 de ani, cantitatea de petrol necesară pentru a produce noi obiecte din plastic va ajunge la 20% din producția totală de petrol, față de 5% – cantitatea estimată astăzi. Deși în ultimii 10 ani, rata de reciclare a deșeurilor din plastic a crescut cu aproximativ 80%, o cantitate considerabilă de plastic ajunge în continuare la groapa de gunoi, în regiuni rurale sau în ape, având efecte extrem de nocive asupra mediului și animalelor, arată datele furnizate de Harta Reciclării, platformă interactivă care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România.

După colectarea deșeurilor din plastic de la sibieni, acestea sunt transportate și sortate la stația de la Șura Mică. Sumele de bani obținute din valorificarea acestora se reîntorc în sistem, fiind utilizate pentru plata activității de sortare și, parțial, pentru plata activității de colectare a deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale, activități care nu sunt plătite de către cetățenii județului Sibiu.

Astfel, un grad de colectare selectivă cât mai ridicat va duce la venituri mai mari din valorificarea deșeurilor reciclabile, care vor ajuta astfel la dezvoltarea un sistem de management integrat al deșeurilor mai performant și menținerea taxei de salubrizare la un nivel suportabil.

Deșeurile din plastic și metal pre- sortate de sibieni în recipientele de culoare galbenă ajung în stația de sortare de la Șura Mică, unde, mai întâi, sunt separate deșeurile metalice. Mai apoi, deșeurile de plastic sunt sortate pe mai multe categorii: folii (transparente sau colorate), PET-uri, deșeuri din HDPE (categorie în care intră, de exemplu, sticlele din plastic gros folosite pentru detergenți lichizi), PPE (plasticul mai dur din care, de exemplu, sunt produse diferite butoane) și așa mai departe.

Opt modalități prin care putem reduce consumul de plastic:

1.Folosește sacoșa ta de cumpărături

Înainte de a pleca la cumpărături asigură-te că ai luat cu tine suficiente sacoșe pentru ceea ce dorești să cumperi. Renunțând la pungile de plastic din magazin, în supermarket sau la piață vei reduce considerabil aportul tău la poluarea mediului.

2. Alege o sticlă de apă reutilizabilă

Pentru a reduce cantitatea de plastic produsă, o variantă mai ecologică este folosirea sticlelor de apă reutilizabile din inox sau sticlă pe care le poți umple cu apă filtrată de la robinet. Se spală foarte ușor și sunt ușor de transportat oriunde.

3. Adu-ţi de acasă propria cană termoizolantă

99% din cănile și paharele de unică folosință pentru băuturi calde nu sunt reciclabile. Acest lucru presupune că ele sunt aruncate direct la groapa de gunoi, contribuind enorm la poluarea mediului. De aceea, cea mai bună soluție în acest caz este să le eviți în totalitate și să folosești propria cană termoizolantă când cumperi băuturi calde.

4. Împachetează-ți prânzul în recipiente reutilizabile

Există foarte multe motive pentru care este recomandat să îți pregătești prânzul acasă și să îl iei la pachet în recipiente reutilizabile care nu conțin plastic atunci când mergi la birou, școală sau undeva în natură. Astfel vei economisi bani, vei putea face alegeri mai sănătoase și vei evita să cumperi mâncarea din oraș pentru care se folosesc foarte multe ambalaje și tacâmuri de unică folosință de plastic.

5. Refuză tacâmurile și paiele de plastic

Tacâmurile și paiele din plastic nu pot fi reciclate și ajung direct la groapa de gunoi sau sunt aruncate în natură cu impact extrem de nociv pentru mediu. De aceea, recomandarea este să le refuzi și să iei cu tine tacâmuri reutilizabile din inox, lemn sau chiar cele pe care le ai acasă.

6. Folosește recipientele tale reutilizabile pentru mâncarea la pachet din oraș

Când ți se face poftă de mâncarea de la restaurantul preferat sau nu ai timp să prepari prânzul acasă, poți alege să iei mâncarea la pachet din oraș folosind propriul recipient reutilizabil din sticlă sau inox, împreună cu tacâmurile tale reutilizabile.

7. Renunță la pungile din plastic pentru fructele și legumele proaspete

Când cumpărăm fructe și legume proaspete suntem obișnuiți să folosim multe pungi de plastic sau să le cumpărăm deja ambalate. Ca alternativă, poți să pui fructele și legumele fără pungă în coșul de cumpărături și apoi să le iei acasă în sacoșele reutilizabile pe care le-ai adus cu tine.8

8. Depozitează mâncarea rămasă în recipiente de sticlă

Este recomandat să nu depozitezi mâncarea rămasă în recipiente de plastic, chiar dacă ele sunt reutilizabile. Poți folosi ca alternativă recipientele de sticlă speciale sau chiar borcanele de sticlă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus