Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

A murit actorul Constantin Codrescu: „A murit actorul, a murit tata”

A murit actorul Constantin Codrescu: „A murit actorul, a murit tata”

Actorul Constantin Codrescu a murit în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 91 de ani. Anunțul a fost făcut de fiica sa pe pagina de facebook. „A murit actorul, a murit tata... Dumnezeu să îl ţină în dreapta Sa!!", a scris ea. „Acum, târziu în noapte, sau prea devreme în acest început trist de zi, am aflat cu mare mâhnire de plecarea ta, dragul meu artist de excepţie, Puiu Codrescu. M-am bucurat de prietenia noastră până în ultima zi a vieţii tale şi mi-e greu să cred ca te-am pierdut", a scris şi Florin Piersic, pe pagina sa de socializare.

Constantin Codrescu, actor, regizor, scenograf, s-a născut la 5 septembrie 1931, la Huşi, judeţul Vaslui. A absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1951, remarcându-se încă de atunci ca unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale. Excelent profesor, a îndrumat generaţii de studenţi în cadrul învăţământului artistic superior, la IATC Bucureşti, la Institutul de teatru din Târgu Mureş (1976 - 1989), iar după 1989 la Universitatea Ecologică Bucureşti şi Universitatea „Spiru Haret”.

Actor de mare profunzime, cu o voce caldă, inconfundabilă, are o carieră prolifică în teatru şi film. A creat roluri de o tipologie variată, din dramaturgia naţională şi universală, pe mai multe scene ale ţării, printre care Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Nottara, Teatrul Mic.

A dovedit şi o reală vocaţie de animator în teatrele al căror director a fost - Teatrul Municipal „Maria Filotti” din Brăila şi Teatrul din Sfântu Gheorghe sau ca regizor-instructor al teatrelor de amatori.

A interpretat numeroase roluri şi la teatrul radiofonic.

De-a lungul vieții a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. A primit totodată Premiul UNITER pentru întreaga activitate. La 25 martie 2013, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Galei Premiilor Gopo, i-a fost decernat Premiul pentru întreaga activitate. În 2022 a fost distins cu Ordinul național „Steaua României”, în grad de Cavaler, acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii.

Sursa foto: Facebook Constantin Codrescu

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Marioara

Acum 1 an

Cred ca a jucat rolul lui Ghita in Moara cu noroc...
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Naste din Berceni, aia artistā, nu neica-nimeni āstia care jucau " pentru planul de culturalizare a maselor de oameni ai muncii". Stiu, stiu, sunt un incult, un demn de dispret, bun de batjocura elitelor ( toti o ard culti când vine vorba de a arāta cu degetul) , dar, hai sā nu fim ipocriti, dacā este sā facem statistici, (si, de ce sā nu facem, cā avem aplicatii pe Android pentru asa ceva), cultura " de masā " de gloatā, de cifre statistice, de împins înainte poporul, stā solid pe artisti ca Minune, lae sau lāchitā, Gutā sau Naste, pe actori cu roluri ca Giani, si audiente facute de Becali nu de Patapievici. Bāi, gata, ga-ta cu prostiile cu iz cultural prāfuit si miros de naftalinā, vrem chiloti, busturi dezvelite, scandaluri si perversitāti facute publice, trivialitāti si obscenitāti. Da, asta vrem. Da, da , si noi si voi ( āia care o ardeti culti duminica)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus