Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Bugetul UE al anului 2023 negociat de Nicu Ștefănuță a fost votat astăzi în Parlamentul European

Bugetul UE al anului 2023 negociat de Nicu Ștefănuță a fost votat astăzi în Parlamentul European

Acordul privind bugetul UE al anului 2023, negociat de europarlamentarul USR (Renew Europe) Nicu Ștefănuță a fost votat astăzi, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cu 492 voturi pentru, 66 împotrivă și 46 de abțineri.

Parlamentul a obținut, în total, 1 048,7 milioane EUR pentru prioritățile sale, pe lângă ceea ce a propus inițial Comisia în proiectul de buget. Deputatul European Nicu Ștefănuță a reușit să sporească finanțarea pentru programe și politici esențiale pentru abordarea consecințelor războiului din Ucraina și a crizei energetice, contribuind la redresarea post-pandemie și consolidarea eforturilor către tranziția verde și digitală.

“O mamă aprinde cuptorul pentru a găti copiilor, singura dată săptămâna asta, ca să nu consume prea mult gaz, pentru că a devenit prea scump. Un român student renunță la bursa Erasmus câștigată pe merit, deoarece nu-i mai ajung cei 500 de euro pe care îi primește și n-are bani de-acasă. Frații noștri de peste Prut fac frigul. Extremiștii își freacă palmele și abia așteaptă să nu intrăm în Schengen. Nu ştiu cum va arăta 2023. Ştiu doar că UE trebuie să fie alături de cetățenii săi şi de prietenii care se luptă pentru pace şi democrație”, declară Nicu Ștefănuță.

Cele mai importante victorii ale Parlamentului European:

Consecințele războiului din Ucraina

Nicu Ștefănuță a obținut finanțare suplimentară pentru programe europene precum:

·       Erasmus+ - 120 de milioane EUR pentru a sprijini studenții și profesorii din Ucraina,

·       Ajutor umanitar – cu 150 milioane EUR în plus;

·       Fondul pentru azil, migrație și integrare, cu o sumă suplimentară de 35 de milioane EUR;

·       Instrumentul pentru managementul frontierelor și vize, cu 10 milioane EUR;

·       210 milioane EUR pentru Ucraina și Republica Moldova;

·       Mobilitate militară cu 58,8 EUR.

Energie și climă

Negocierile conduse de Nicu Ștefănuță au dus la sporirea independenței energetice a UE și la sprijinirea  cetățenilor și IMM-urilor cu facturi mari la energie, susținând, în același timp, tranziția ecologică și biodiversitatea. Programele europene care au primit finanțare suplimentară sunt: 

·       programul de cercetare Orizont Europa;

·       Facilitatea Conectarea Europei, care finanțează construirea de rețele transeuropene de transport și energie de înaltă calitate;

·       programul LIFE pentru mediu și acțiune pentru climă.

Lecțiile pandemiei: sănătate, o mai bună pregătire pentru crize viitoare, cultură și valori

Nicu Ștefănuță a readus cei 200 de milioane EUR tăiați de către Consiliu pentru programul European pentru sănătate EU4Health și a obținut, în plus, încă 7,5 milioane EUR, având în vedere că pandemia COVID-19 nu s-a încheiat încă, iar sistemele naționale de sănătate au în continuare nevoie de ajutor pentru a deveni mai rezistente. Alte priorități pentru care negociatorul Parlamentului Nicu Ștefănuță a luptat și a obținut sprijin suplimentar includ:

·       Mecanismul UE de protecție civilă (UCPM);

·       Programul Europa Creativă;

·       Programul Europa Digitală;

·       Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi (care a fost suplimentat cu încă 20 de posturi).

Nicu Ștefănuță este europarlamentar USR.

Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și membru supleant în Comisia pentru Comerț Internațional

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Larissa cool vibe

Acum 1 săptămână

Acest om este MINUNAT! Are un suflet atat de mare! Toata Europa ar trebui sa ne aplecam in fata lui. Cred ca ar fi un extraordinar presedinte al SUA sau al Germaniei! Noi il asteptam in Romania, impreuna cu oamenii minunati din USR sa cladim tara asta de la 0! Sa schimbam mentalitati si sa schimbam legile din evul mediu, mai ales cele cu casatoria si familia! Sa fie iubire in tara! Slava Ucrainei!
Raspunde

Emil

Acum 1 săptămână

Hotii coruptii si cersetorii romani au devenit experti in manipularea emotiilor sufletesti.

Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 săptămână

Respect dl. Ștefănuță! O șansă mai puțin putlerilor care vor să manipuleze oamenii prin emoții false.

Raspunde

Vhjkghk

Acum 1 săptămână

acest om ar trebui sa fie viitorul primar al Sibiului. Daca va realiza cel putin jumatate din succesele facute in Parlamentul European pentru Sibiu, am creste ca oras imens de mult...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus