Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

CM 2022: Olandezii s-au chinuit cu africanii, argentinienii învinși de arabi, francezii au făcut cel mai frumos meci. Programul zilei de miercuri

CM 2022: Olandezii s-au chinuit cu africanii, argentinienii învinși de arabi, francezii au făcut cel mai frumos meci. Programul zilei de miercuri

Trei zile au fost de ajuns ca prima mare surpriză a Campionatului Mondial din Qatar (CM 2022) să facă înconjurul lumii: Echipa Argentinei, cu Messi pe teren, a pierdut cu scorul de 1-2 în fața echipei Arabiei Saudite, după ce fostul căpitan al Barcelonei a deschis scorul din penalty. O altă noutate cu care a început ediția din acest an a fost timpul neobișnuit de mare de prelungiri a reprizelor: peste 10 minute.

În primele 3 zile ale CM 2022 s-au disputat meciurile din primele patru grupe – A, B, C și D.

Duminică, 20 noiembrie, în meciul de deschidere Qatar a pierdut cu 0-2 în fața echipei din Ecuador. Astfel, Qatar este prima țară care pierde în meciul de debut, ca și gazdă, al unui campionat mondial de fotbal. Ambeme goluri au fost marcate de același jucător, Enner Valencia, dintre care unul din penalty.

Citește și În ce pub-uri din Sibiu pot fi urmărite meciurile Campionatului Mondial din Qatar. Programul competiției

A doua zi, pe 21 noiembrie, au avut loc trei meciuri. În cel de-al doilea duel al grupei A Olanda s-a chinuit în fața echipei din Senegal. Africanii au arătat un joc bun, creându-și chiar mai multe ocazii de gol decât olandezii și erau foarte aproape de un egal bine meritat, dar au cedat în minutele 84 și 99.

olanda

În grupa B, Anglia a învins cu 6-2 Iran într-un joc dominat clar de britanici. Golurile englezilor au fost marcate de Jude Bellingham (minutul 35), Bukayo Saka (43 și 62), Raheem Sterling (45+1), Marcus Rashford (71) și Jack Grealish (90), iar pentru iranieni a înscris de două ori Mehdi Taremi în minutele 65 și 90+13 din penalty. Oficial, meciul a fost prelungit în total cu 24 de minute – 14 minute în prima repriză și 10 minute în a doua repriză.

În cel de-al doilea meci al grupei B a fost înregistrat și primul meci încheiat la egalitate: SUA – Țara Galilor 1-1. Într-un meci destul de echilibrat, americanii au deschis scorul în minutul 36 prin Timothy Weah, iar galezii au marcat din penalty în minutul 82. Lovitura de la 11m a fost transformată de fostul jucător al lui Real Madrid, Gareth Bale, care acum joacă în campionatul SUA, în tricoul celor de la Los Angeles Galaxy.

În cea de-a treia zi au avut loc patru meciuri, iar ziua a debutat cu prima mare surpriză a CM 2022. La ora 12:00, ora României, Argentina, considerată favorita ediției din acest an, a jucat cu Arabia Saudită, fanii lui Messi așteptând o victorie ușoară. Argentinienii păreau să le îndreptățească așteptările: în minutul 10 Messi a transformat un penalty, la pauză aceștia plecând în avantaj. În repriza a doua însă arabii au intrat pe teren mai hotărâți și au marcat în minutele 48 prin Saleh Alshehri și 53 prin Salem Aldawsari, care a șutat din colțul careului mare. Iranul obține astfel cea mai mare victorie din istoria țării.

Au urmat două meciuri fără gol: Mexic – Polonia (unde Lewandowski a ratat un penalty în minutul 57 pentru polonezi) și Danemarca – Tunisia. 

În ultimul meci al serii de ieri s-au întâlnit Franța și Australia. Francezii n-au mai repetat eșecul din 2002, când nu au putut să demonstreze că sunt deținătorii cupei mondiale în exercițiu, pierzând în meciul de debut. De data aceasta, cocoșii galici au demonstrat că sunt cei mai buni din lume, deși au avut emoții la începutul meciului, fiind conduși în minutul 9 printr-o execuție a lui Craig Goodwin.

Peste mai puțin de 20 de minute francezii și-au revenit și au dominat tot meciul, arătând unul dintre cele mai frumoase jocuri de până acum la acest campionat. Aseară, cine a marcat acela a dat și pasă de gol: Adrien Rabiot a marcat cu capul dintr-o centrare a lui Hernandez, în minutul 27. Cinci minute mai târziu, Rabiot pasează pentru finalizarea atacantului Olivier Giroud. A fost 2-1 la pauză. În repriza a doua australienii au încercat să-și creeze ocazii, dar nu le-a reușit aproape nimic. Francezii au mai marcat de două ori și și-au creat și alte cel puțin trei ocazii clare de a marca. În minutul 68 O. Dembele centrează și Kylian Mbappe marchează cu o lovitură de cap, iar 3 minute mai târziu Mbappe centrează pentru același Giroud. Astfel, atacantul francez a egalat recordul de cele mai multe goluri în tricoul Franței (51) deținut până acum de fostul jucător Thierry Henry. Scor final 4-1 și Franța dă primul semnal că vrea să câștige cupa.

Programul de azi:

Grupa F: Maroc – Croația (ora 12:00)

Grupa E: Germania – Japonia (ora 15:00)

Grupa E: Spania – Costa Rica (ora 18:00)

Grupa F: Belgia – Canada (ora 21:00)

 

Fotografii: Getty Images, FIFA

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Casdf

Acum 1 an

. . . . . . . .

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus