Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Consiliul Județean Sibiu invită sibienii la evenimentele organizate de Ziua Națională a României

Consiliul Județean Sibiu invită sibienii la evenimentele organizate de Ziua Națională a României

Ziua Națională a României va fi sărbătorită la Sibiu printr-o serie de evenimente organizate de Consiliul Județean Sibiu, prin intermediul instituțiilor de cultură aflate în subordine.

Cel mai așteptat eveniment de 1 Decembrie, cu o tradiție de peste un deceniu, este spectacolul ”Noi suntem români”, pregătit cu dăruire și multă muncă de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Cindrelul Junii” Sibiu. Spectacolul va începe la ora 14.30 și va fi găzduit de Sala Transilvania, cu o capacitate generoasă de locuri.

„Ne dorim ca Ziua României să fie un prilej de sărbătoare pentru sibieni, o zi care să le aducă bucurie și motive de mândrie că sunt români.

Ne-am preocupat ca în acest an spectacolul folcloric <> să fie organizat la Sala Transilvania, pentru a da prilejul mai multor sibieni să poată să ia parte, pe viu, la această manifestare de anvergură care aduce laolaltă interpreți, instrumentiști, dansatori profesioniști din România și Republica Moldova.

Intrarea va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, iar accesul se face pe bază de invitații, care se vor distribui duminică, 27 noiembrie, la Sala Transilvania, între orele 12-18. Pe cei care nu vor putea participa fizic la acest spectacol, îi invităm să îl urmărească de acasă, întrucât Televiziunea Română îl va transmite în direct, pe canalul TVR 1” - Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Maratonul folcloric va fi susținut de către Ansamblul Folcloric Profesionist ”Cindrelul-Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, Orchestra ”Lăutarii” din Chișinău și de soliștii: Nicolae Furdui Iancu, Irina Loghin, Gheorghe Turda, Aneta Stan, Mioara Velicu, Nicoleta Voica, Constantin Enceanu, Mariana Anghel, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Tudor Furdui Iancu, Adriana Anghel, Traian Stoiță, Sînziana Ștefan, Bogdan Firu, Georgiana Necșa, Iulia Mihai, Răzvan Năstăsescu, Ioana Ștefan, Geanina Gavrilă, Cosmin Bîrlan, Paula Medrea, Daria Gâdea, Ina Chiriac, Oana Tomoiagă, Alina Pinca, Ilie Medrea, Alina Bîcă și Adrian Neamțu.

Biblioteca Județeană ASTRA a pregătit două evenimente culturale, la care accesul publicului este liber: expoziția documentară ”Mitropolitul Andrei Șaguna, în colecții sibiene”, amenajată în Muzeul Asociațiunii din sediul istoric, etajul I, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal și cu Mitropolia Ardealului. Aceasta valorifică circularele și pastoralele date parohiilor de Episcopul şi apoi Mitropolitul Andrei Şaguna, aflate în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 12 și va fi urmat la ora 12.30 de lansarea site-ului www.enciclopediaromana.eu, în Compartimentul Colecții Speciale, aflat la parter. Pagina web prezintă prima enciclopedie română, enciclopedia ASTREI (1898 - 1904), editată de dr. Corneliu Diaconovici.

Seara, de la ora 19, sibienii melomani sunt așteptați la Sala Thalia, la un concert simfonic extraordinar organizat de Filarmonica de Stat Sibiu. Vedeta concertului va fi taragotul iar toate lucrările muzicale poartă semnătura compozitorilor români, printre care și sibianul Marțian Negrea, născut în comuna Valea Viilor. Orchestra filarmonicii sibiene va fi dirijată de Vlad Vizireanu, iar soliști vor fi Emil  Vișenescu (taragot și clarinet) și Radu Sinaci (violoncel).

De asemenea, în avanpremiera Zilei Naționale, Școala Populară de Arte și Meserii ”Ilie Micu” va oferi publicului un spectacol artistic, marți, 29 decembrie, ora 16, în Sala Oglinzilor a FDGR Sibiu, susținut de către elevii claselor de canto muzică populară, instrumente de suflat și de cei ai claselor externe de jocuri populare din Săliște și Tălmaciu. În cadrul spectacolului, sibienii vor fi încântați cu melodii populare interpretate de invitatul special Răzvan Năstăsescu. Intrarea este liberă, în limita celor 100 de locuri disponibile.

Muzeul în aer liber din cadrul CNM ASTRA va fi deschis publicului de 1 Decembrie, iar în intervalul orar 10 - 16 vor fi organizate acțiuni cultural-educative.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Corbul

Acum 1 an

Eu îmi doresc să clarifice dna Cîmpean situația ei locativă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus