Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

Educație prin joc, mișcare și ecologizare pentru elevii Școlii Gimnaziale Porumbacu de Jos

Educație prin joc, mișcare și ecologizare pentru elevii Școlii Gimnaziale Porumbacu de Jos

Proeictul școlar interdisciplinar „Educație prin joc, mișcare și ecologizare pentru elevii Școlii Gimnaziale Porumbacu de Jos” realizat prin acțiunea cofinanțată de către Consiliul Județean Sibiu în cadrul Proiectului pentru Educație 2022, s-a desfășurat prin activități educative organizate la nivelul a două cercuri extrașcolare: „Viața în natură” și „Eco-Școala”, coordonate de cadre didactice ale școlii, care au proiectat obiective centrate pe dezvoltarea armonioasă a personalității elevilor din ciclul gimnazial.

Cercul extrașcolar „Viața în natură” desfășurat în perioada 20.06.2022 - 01.07.2022, a avut ca obiectiv central implicarea unui grup țintă de 20 de elevi, la activități care să le dezvolte abilități de adaptare la un stil de viață sănătos, prin petrecerea timpului liber în mijlocul naturii și prin participarea la competiții sportive, urmate de premiere.

Porumbacu de jos

Primele activități ale cercului „Viața în natură” s-au conturat prin constituirea grupului de lucru format din următoarele cadre didactice: director profesor Popa Răzvan, profesor Neagu Nicoleta, Profesor Bordean Marian și Profesor Lac Florin, promovarea obiectivelor și activităților cercului și selectarea celor 20 de elevi înscriși la cerc. Deschiderea oficială a proiectului s-a realizat în data de 26.06.2022, fiind prezenți elevii școlii, cadrele didactice implicate, reprezentanți din partea Primăriei Porumbacu de Jos și a Consiliului Județean Sibiu. În prima zi, 27.06.2022, elevii au pornit într-o drumeție pe Valea Glaciară a Sâmbetei din Munții Făgăraș, au poposit la Cabana Sâmbăta de la Cota 1400, iar la întoarcere au vizitat Mănăstirea Brâncoveanu și frumoasa Cetate a Făgărașului.

În perioada 28-29.06 2022, elevii au participat la o tabără tematică de 2 zile în zona Munților Cindrelului, locația Poiana Soarelui din Mărginimea Sibiului. În cadrul acestei activități, copiii au participat la competiții sportive, au învățat să se gospodărească și să se adapteze la viața în natură, ridicând propriile corturi, achiziționate din fondurile asigurate prin proiect și adunând lemne pentu focul de tabără și pentru mâncarea de cartofi gătită la ceaun.

Porumbacu de jos

Elevii de la Școala Gimnazială Porumbacu de Jos au legat prietenii cu elevii de la Liceul Tehnologic Săliște, coordonați de profesor pentru învățământul primar Fântână Elena. Activitățile primului cerc interdisciplinar au continuat cu participarea elevilor la  o drumeție pe Valea Cisnădioara, Mărginimea Sibiului, Satul Colibelor Râul Sadului și vizitarea Uzinei Muzeu Sadu, cea mai veche Centrală Electrică din România.

La final, elevii au participat la Concursul de fotografie a celor mai frumoase locuri din natură, imagini surprinse de elevi prin participarea la cele 4 zile de drumeții și vizite tematice. Câștigătorii concursului foto au beneficiat de o excursie – premiul I, un hard disk – premiul II, un player muzical portabil cu USB – premiul III. Promovarea și diseminarea  activităților cercului „Viața în natură” s-a realizat pe întreaga perioadă de desfășurare a activităților, atât pe pagina de facebook a școlii, cât și pe pagina de facebook a Consiliului Județean Sibiu.

Porumbacu de jos

Cercul extrașcolar „Eco-Școala” desfășurat în perioada 20.10.2022-30.11.2022, a avut ca obiectiv general realizarea unor activități care s-au adresat unui grup țintă de 20 de elevi încurajați să participe la viața comunității din care fac parte, prin ore aplicative în natură, prin ecologizarea mediului înconjurător, prin activități sportive și concursuri școlare interesante. Promovarea activităților cercului s-a realizat în perioada 20.10.2022-30.10.2022, fiind finalizată cu selecția elevilor doritori să participe la activitățile proiectate. Organizatorii proiectului împreună cu elevii au stabilit și planificat principalele activități specifice: 2 zile de ecologizare, 2 zile de plantare de pieți de arbori în curtea școlii și în zona montană deținută de Ocolul Silvic Avrig  - parteneri în proiect, 2 zile de excursie tematică într-un parc național din țară, 1 zi de tabără dedicată unor ateliere creative și 1 zi dedicată  atât raportului și promovării finale a activităților, cât și premierii elevilor participanți.

Elevii înscriși la cercul interdisciplinar au participat în perioada 3-15 noiembrie 2022, la activități comunitare de ecologizare a spațiului  școlar – curtea școlii / spațiul verde, a străzilor adiacente și a albiei răului Porumbacu.  Cu mic, cu mare au făcut un efort și au redat naturii curățenia de care are nevoie pentru a se păstra sănătoasă. Au urmat 2 zile de activități de plantare de puiet de arbori în spațiul verde al curții școlii și în zona forestieră a Ocolului Silvic Avrig.

Porumbacu de jos

Fiecare elev a plantat un puiet de arbore, urmând ca peste un an să viziteze zona forestieră și să regăsească puietul pentru a observa cât de mult s-a dezvoltat. Elevii au fost premiați pentru hărnicia și implicarea lor, prin participarea la excursia destinată vizitării unui Parc Național, desfășurată în perioada 19-20 noiembrie 2022, după următorul itinerariu: Parcul Național Porțile de Fier, Cazanele Dunării, Băile Herculane, Parcul Național Domogled, Monumentul Natural Podul lui Dumnazeu și Complexul Național Brâncuși din Târgul Jiu. După plimbarea cu șalupa în arealul Cazanelor Dunării și vizitarea celui mai mare baraj din România – Porțile de Fier, participanții la excursie s-au cazat la un hotel din stațiunea Băile Herculane, unde s-au îmbăiat în apele termale, urmând ca a doua zi să viziteze Podul lui Dumnezeu și impresionanta operă a lui Brâncuși din Târgul Jiu.

Activitatea finală a cercului a constat în participarea elevilor la ateliere creative culinare organizate de partenerul proiectului „Povestea Calendarului” și premierea copiilor pentru întreaga activitate din cadrul cercului. Cadrele didactice care au organizat activitățile cercului „Eco-Școala”: director profesor Popa Răzvan, profesor Neagu Nicoleta, profesor Cotoară Andreea, profesor pentru învățământul primar Stoica Monica, s-au asigurat ca obiectivele principale ale activităților să fie atinse prin educarea copiilor prin joc, mișcare și ecologizare.

Școala Gimnazială Porumbacu de Jos a asigurat suma de 1500 lei (11%) din suma totală a proiectului  - 14850 lei,  necesară desfășurării activităților planificate în cadrul celor 2 cercuri extrașcolare interdisciplinare (89% din suma totală, respectiv 13450 lei, fiind asigurați de Consiliul Județean Sibiu). Promovarea și diseminarea proiectul s-a realizat pe pagina de facebook a școlii, respectiv pagina de facebook a Consiliului Județean Sibiu.

Acțiune cofinanțată de către Consiliul Județean Sibiu în cadrul Programului Agenda pentru Educație 2022.

Porumbacu de jos

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

@@@

Acum 1 an

Tango degeaba! Ecologia asta e o gogorita ca sa adoarma vigilenta populatiei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus