Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Noul Spital Județean Sibiu nu va primi bani de la Uniunea Europeană

Noul Spital Județean Sibiu nu va primi bani de la Uniunea Europeană

În urmă cu zece zile, pe 18 noiembrie 2022, pe site-ul Ministerului Sănătății a fost postat Ghidul care spune care sunt criteriile pentru aprobarea celor 25 de spitale.

Aici scrie - negru pe alb - că Noul Spital Județean Sibiu nu se califică pentru cofinanțare prin PNRR.

Explicații pe înțelesul tuturor:

Pe 23 noiembrie s-a deschis sesiunea de depunere a proiectelor, care se va închide pe 9 decembrie 2022. Trebuie să deschidem acest Ghid de finanțare la pagina 9.

La ultimul paragraf din această pagină (lucru știut de ceva vreme, adică de când Ghidul a fost pus în consultare publică), scrie negru pe alb: PNRR dă maxim 200M € (200,000,000 €), restul sumelor necesare fiind diverse cofinanțări din partea beneficiarului, iar procentul de cofinanțare depinde de sumă: pentru Spitalul Județean Sibiu, investiție care depășește 300M € + TVA, această valoare poate fi de maxim 60%.

Acuma, dacă facem regula de trei simplă, dacă 60% înseamnă max. 200M €, cît înseamnă 100%...? Cu un pix și-o foaie de hîrtie, aflăm repede: X = 200 x 100 /60, adică maxim 333M €. (plus TVA, evident, dar TVA-ul nu intră în socotelile astea, în acest caz fiind suportat de la Bugetul de Stat).

Să recapitulăm:

Valoarea totală a spitalului (scos la licitație de vreo săptămână) este 444M € + TVA, iar din banii ăștia PNRR plătește 200M € + TVA, deci ar rămâne de acoperit 55% din costuri, mult peste 40%, cât prevede Ghidul.

Socoteala celor de la Consiliul Județean Sibiu a fost că restul de 244M € o să fie parțial din partea beneficiarului, partea stabilită ca fiind 40% (333 - 200 = 133M €), iar peste suma asta or să caute alte fonduri, suplimentar față de finanțarea PNRR, care dă maxim 200M €, (cât ar avea voie 40% pînă la suma de 333M €), adică ar fi de acoperit încă 111M € (444M - 333M) din alte surse, deocamdată neidentificate...

Toate socotelile astea-s făcute pe principiul românesc ”hai să pornim noi proiectul și mai vedem ce facem pe parcurs”, care e o socoteală foarte nerealistă, că oricum ”gaura” totală de astupat de către CJ Sibiu ar fi de 244M € + TVA = 290M € (că acolo nu mai plătește nimeni TVA-ul, ca la PNRR, unde TVA-ul este suportat de Bugetul de Stat), o sumă enormă pentru bugetul județului...!

Dar nota de la sfîrșitul paginii 8 (care aruncă definitiv în aer socotelile astea) sună așa: Nu se acceptă solicitarea parțială a valorii care reiese din documentația tehnică, cu excepția obiectivelor de investiții care au finalizat la momentul depunerii etapa de construcție și solicită finanțare doar pentru etapa de dotare/echipare.

Pe înțelesul tuturor:   Nu se co-finanțează parțial ci doar integral (i.e. întregul deviz general), nu te poți duce pe bucățele să ceri 60% dintr-o bucată de construcție (de exemplu, primele două etaje din totalul de trei), ci doar 60% din valoarea totală... Deci, dacă ai un spital de peste 333M € + TVA - adio finanțare...!

Cine-s vinovații...?

Întrebarea mea pentru cei care au făcut parte din echipa de management a acestui proiect este:

De ce nu a fost ascultat ministrul Rafila care a zis că proiectul e mult prea mare față de suma disponibilă...? De ce nu a fost refăcut proiectul ca să încapă în finanțarea PNRR?  Să nu uităm că cifrele de 1,7 miliarde € pentru 25 de spitale sunt acolo din anul 2020, de cînd le-a pus Cristian Ghinea și le-a acceptat UE - adică o medie de 68M € + TVA pentru fiecare unitate spitalicească, or costul estimat pentru Noul Spital este de 7 ori mai mare decât valoarea asta... Cine a visat așa de frumos – și așa de nerealist...?

În timpul ăsta, oamenii din alte orașe (orașe cu care suntem în competiție dar se pare că pierdem mereu competițiile astea), au avansat proiecte cu cifre rezonabile:

Oradea a aplicat pentru un spital de 80M € (detalii aici)

Cluj a aplicat pentru un Institut de Transplant de 200M € (detalii aici)

...și lista ar putea continua...

Iar eu pun pariu că Oradea și Clujul or să aibă în doi-trei ani spitalele astea, cu dotări moderne, paturi noi și aparatură medicală performantă - în timp ce noi rămânem să ne uităm la turul virtual al proiectului nostru ”made in Sibiu” și să dăm vina pe alții care nu-i apreciază calitățile și frumusețea, și care nu ne dau bani să-l construim...

Desigur că cei de la CJ Sibiu se vor lupta ”până la ultimul cartuș” cu Ministerul Sănătății, desigur că eșecul ăsta va fi pus ”politic” pe seama vreunui partid, desigur că se vor inflama orgolii și se vor aduce acuze... Sau -mai grav-, or să spună că mai vin alți bani de la UE, să stăm liniștiți că vor apărea alte și alte oportunități, că sibienii au nevoie de un spital mare și grandios, nu de unul modest dar realizabil...

Dar eu, care sunt apolitic și vreau doar ca proiectele mele (ca și ale altor colegi de breaslă) să fie urmate de construcții adevărate, utile pentru toată lumea și nu doar de 3D-uri și tururi virtuale, utile doar pentru unii, am dreptul să întreb: cine e visătorul cu capu-n nori care nu gândește pragmatic și cine plătește oalele (...și paralele...) sparte pe visurile astea ...?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

Emil

Acum 1 an

Pai cine manipuleaza spaga ,,super tare" din sanatate, talharii rosi din PSD acoperiti pana la ultimul cartus de complicii lor din PNL.
Raspunde

Unsibian

Acum 1 an

Domnul arhitect a fost cumva "sărit" din schemă de vine să ne învețe regula de 3 simplă, într-un articol, probabil plătit, la ziar?
Raspunde

Ioana M.

Acum 1 an

Cand vad specimene care spun cu NU se poate face ceva ce-si doresc oamenii, realizez ca specia noastra, a sibienilor, nu a prea evoluat. Cine naiba se crede si tembelul asta de desenator cu iz rusesc? Mai bine spunea ce poate EL sa faca pentru noul spital! Huooo!
Raspunde

S

Acum 1 an

Dar cine pe cine a întrebat? Ne-a întrebat cineva dacă vrem un spital grandios pe la paștele cailor sau unul modest și realizabil cât mai curând?
Raspunde

Arhitect

Acum 1 an

Arhitectul Grigorov mai trăiește? Surprinzătoare capacitatea sa de calcul. Cum mai stați cu proiectele aprobate de amicul fost arhitect sef la Primăria Sibiu? Alea de nu încadrau in PUG dar s-au aprobat oricum...
Raspunde

Q

Acum 1 an

Dar chiar: s-a facut vreun studiu de fezabilitate prin care sa se documenteze de ce fel de spital e nevoie, de cate paturi etc??
Raspunde

Sfârrrr

Acum 1 an

Pravda, tovarășu arhitekt! După ce a pus umărul la aglomerarea Sibiului, pe foaaaarte mulți bani, vine cu discursuri de virgină. Oare nu mai este nimic de făcut la Moscova?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus