Miercuri,
21.02.2024
Parțial Noros
Acum
3°C

Un doctor a lăsat două comune fără medic de familie. Primar: „Cel mai greu este pentru bătrâni și cardiaci”

Un doctor a lăsat două comune fără medic de familie. Primar: „Cel mai greu este pentru bătrâni și cardiaci”

Ațel, Brădeni și Râu Sadului nu au, în acest moment, medic de familie. La Brădeni, situația este din anul 2018 pentru că în comună exista un cabinet nerenovat, care nu a mai obținut avizele sanitare de funcționare. La Râu Sadului și Ațel, medicului i s-a retras dreptul de practică iar oamenii sunt nevoiți să meargă acum 14 kilometri până la Sadu, într-un caz, sau să se descurce cum pot în celălalt. Primarilor din aceste comune le este foarte greu să găsească un înlocuitor, fie din cauza numărului mic de pacienți, fie că nu sunt doritori. În ultimii ani, interesul pentru medicina de familie ca specialitate a scăzut considerabil. Spre exemplu, în județul Sibiu, media de vârstă a acestor medici este de 53 de ani la bărbați și de 51 de ani la femei, semn că tinerii nu se înghesuie să preia cabinete.   

Acesta este și unul dintre motivele pentru care, atunci când o comună rămâne fără medic de familie este foarte greu de găsit înlocuitor iar pacienții rămân ai nimănui, luptându-se cu afecțiunile și nevoile lor. În acest moment, de exemplu, în județul Sibiu sunt trei comune care se confruntă cu o asemenea situație.

„Localitățile Ațel, Brădeni și Râu Sadului, unde au funcționat cabinete sau puncte de lucru autorizate sanitar, sunt în acest moment descoperite din punctul de vedere al medicului de familie. S-a încercat continuu acoperirea necesarului de medici, inclusiv prin încurajarea medicilor de familie de a înființa puncte secundare de lucru, autorizate sanitar, în zonele deficitare. În acest mod, în ultima perioadă s-a reușit acoperirea localităților Cârța, Marpod, Chirpăr, Șeica Mică”, transmit reprezentanții CAS Sibiu.

Brădeni, 4 ani fără medic de familie

Localitatea Brădeni este de patru ani fără medic de familie. Potrivit viceprimarului Emil Șchiopotă, medicul care era aici a plecat în Merghindeal, cu tot cu pacienții pe care i-a avut pe listă. După plecarea medicului, dispensarul nu a mai primit aviz sanitar de funcționare pentru că nu era renovat și nu întrunea condițiile. Până la finalul acestui an însă, situația se poate schimba.

„Noi avem în renovare dispensarul și cred că până la sfârșitul anului va fi finalizat. Mai trebuie cuplată o centrală și adus mobilier. Doamna care a fost la noi a plecat la Merghindeal inclusiv cu oamenii pe care i-a avut pe listă. Nu știu dacă doamna se va întoarce atunci când va fi gata, pentru că se apropie de pensie. Nu mai aveam avizele de funcționare pentru că nu era renovat. Am început renovarea în urmă cu aproximativ doi ani”, spune viceprimarul.

Cabinet Brădeni

Cabinetul medical din Brădeni

În toți acești ani, Emil Șchiopotă spune că, totuși, doctorița a venit regulat în comună pentru a face rețetele pe care le lasă apoi la o farmacie din Agnita, iar oamenii merg și le iau. De asemenea, comuna are un asistent medical care le aduce oamenilor medicamentele de care au nevoie și trimiterile pentru cei consultați de medic.

Râu Sadului și Ațel au fost lăsate cu ochii în soare de un medic certat cu legea

Comunele Râu Sadului și Ațel au rămas fără medic de familie din luna martie a acestui an. În ambele cazuri este vorba despre același medic. Potrivit primarului din Râu Sadului acestuia i s-a ridicat dreptul de practică, iar cabinetul a rămas descoperit.  

„Da, nu mai avem, din păcate, din luna martie. Medicul care a fost a avut probleme, i s-a retras dreptul de practică și a reziliat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate și cu spațiul de aici și am rămas fără medic. Din câte știu are un dosar în lucru la poliția economică pentru o serie de probleme pe care le-a avut cu un alt cabinet pe care îl avea la Nocrich. De atunci am tot căutat, dar nu găsim un alt medic. Cabinetul există și are toate autorizațiile de funcționare, dar nu găsim oameni”, spune Daniel Minea, primarul din Râu Sadului.  

Din spusele lui, oamenii se duc acum la medicul de familie din Sadu, care mai avea oameni din Râu Sadului. Cu toate acestea, primarul spune că este greu pentru oameni.

„Trebuie să facă omul naveta, să se roage de unul și de altul să-i ducă. Problema mare este la bătrâni și la cardiaci, care au nevoie în fiecare lună de rețetă. Sunt 14 kilometri de parcurs, iar acolo, dacă ajung, trebuie să stea la rând. Am tot căutat. Au fost vreo patru medici de familie până acum, au văzut spațiul, le-a plăcut, au spus că ar vrea să vină, dar nu a mai venit niciunul. Cred că problema majoră este numărul mic de pacienți, pentru că există o lege care spune că trebuie să fie minim 800 de pacienți ca să poți avea un cabinet în contract cu casa și noi nu suntem de toți atâția. Este o problemă. Am făcut solicitări și la Colegiul Medicilor de Familie și la Patronajul Medicilor de Familie să ne ajute, să dea pe grupurile lor poate va fi un medic tânăr care să vrea să vină la noi, dar până acum nu am reușit”, mai spune Daniel Minea.

cabinet medic familie Atel

Cabinetul renovat din Ațel

La Ațel, vechiul medic de familie a renunțat la cabinet din cauza unor probleme de sănătate. În locul ei, la începutul acestui an, a venit medicul care avea cabinet la Nocrich și punct de lucru la Râu Sadului. În luna martie, când i s-au reziliat contractele și a rămas fără drept de lucru, i-a lăsat pe oamenii din comună fără medic și fără fișe medicale după cum povestește primarul.

„Am avut un medic de familie și nu știu ce prostii a făcut acest medic și ne-a lăsat cu ochii în soare. A plecat pentru că a avut probleme grave cu legea și nu mai dăm de el să vină să predea fișele pacienților. Avem cabinetul nou, renovat, cu utilități, cu tot ce au nevoie. În momentul de față noi suntem în discuție cu un medic tânăr de la Mediaș care ar vrea să vină să preia cabinetul, dar este foarte greu pentru că nu poate întocmi fișele pacienților. Acum încercăm prin avocat să dăm de el și să le recuperăm, pentru că nu ne mai răspunde la telefon. Oamenii au mers pe la Alma, pe unde au mai găsit și ei. S-au descurcat cum au putut. Acum avem emoții pentru că avem și puțini oameni care să se înscrie și este posibil ca și din cauza asta să avem probleme”, spune primarul Ioan-Ovidiu Aldea.

Cabinet Atel

Specialitatea medicină de familie nu mai este căutată de tinerii rezidenți

În ultimii ani, medicina de familie nu mai este o specialitate care să atragă tinerii rezidenți. Potrivit unei grile în care sunt trecute primele 29 de specializări în funcție de preferințe, medicina de familie de află pe poziția 24. Grila a fost publicată pe grilerezidențiat.ro. Acest fapt se simte și în județul Sibiu, unde sunt 223 medici de familie în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dintre care 37 medici de sex masculin și 186 medici de sex feminin.

Media de vârstă a acestor medici este de 53 ani la bărbați și de 51 de ani la femei, potrivit reprezentanților CAS Sibiu.

Faptul că medicina de familie nu se mai numără printre specialitățile preferate de medicii rezidenți afectează în mod special cabinetele aflate în mediul rural. Dr. Mihaela Stan, președintele Patronatului Medicilor de Familie explică de ce este greu ca un tânăr rezident să se îndrepte către medicina de familie.

„Medicina de familie a devenit, din păcate, o specialitate neatractivă pentru medicii tineri. Se întâmplă asta din cauza poverii birocratice, a subfinanțării sistematice, din cauza condițiilor de lucru destul de grele, mai ales în mediul rural. În acest context, ei se reorientează către alte specializări. De exemplu, absolvenții pot să înceapă rezidențiatul în medicina de familie, dar undeva prin anul doi, trei își încearcă iar șansele la un examen de rezidențiat și dacă îl promovează se reorientează pentru altă specializare. De obicei, în medicina de familie rămân oamenii care chiar sunt atrași de această specialitate care, de altfel, este foarte frumoasă și ofertantă dacă știi să te organizezi și să-ți gestionezi cabinetul”, spune dr. Mihaela Stan.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 an

Nu cred cā sunt motive de revoltā si acuze cātre " sistem" sau " venituri " sau " conditii"sau alte percepte de definire a principiilor unei societāti " sānātoase". Pur si simplu se cheamā LIBERTATE! Doctorul alege LIBER sā se ducā sā profeseze la oras, la privat sau in gloriosul si eternul râvnit " dincolo" ! Aah, cā asta inseamnā sā crape unii.....asa si? Unde scrie cā trebuie salvati toti? Asta era in comunismul hulit si injust desigur. Bāi copii, capitalismul functioneazā asa " ai posibilitāti sā te tratezi? Trateazā-te cu ce-i mai bun . Nu ai posibilitāti? Nu te îmbolnāvesti!!! " Cum? Zbierete si mugete de indignare proletarā? Ei hai cā de fapt nu ne pasā. Dacā nu suntem din Atel, Cātel, etc ce treabā avem? Ah , ba da, avem, sā postām gargarā ipocritā pā social media
Raspunde

Nonick

Acum 1 an

oamenii sunt nevoiți să meargă acum 14 kilometri pe jos până la Sadu
Dacă vin cu mașina nu-i primește doctorul, sau ce?
Raspunde

Roșu jn gat

Acum 1 an

Ar putea și medicul care si-a abandonat pacienții sa mai treacă și el o data șau de doua ori pe săptămână să vadă care mai e pulsul satelor părăsite , sa mai ia o tensiune sau măcar sa dea trimiterile și rețetele on line, problema s-ar putea rezolva dacă li s-ar deconta benzina și ar fi considerata munca de teren.
Raspunde

V

Acum 1 an

Asta e o aberatie.
Raspunde

Marioara

Acum 1 an

Am inteles ca daca vrei sa preiei un cabinet de la un medic care se pensioneaza trebuie sa platesti o suma destul de mare. Totusi, se castiga si in medicina de familie si nu prea ai batai de cap. dai medicamente pentru viroze, iei tensiunea si dai bilete de trimitere la medici specialisti. (Sper sa nu se supere medicii pt. ce am scris).
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

De ce sā se supere medicii? Libertatea de opinie este legatā de cât de lung e stetoscopul? Când îi alintam " îngerii in halate albe" le crestea egoul, când îi facem spāgari se orfticā. Bā da' sensibilā categorie profesionalā sunt āstia ! Clinicile private aratā de zici ca-s sedii de bānci din Zurich si nu-s douā -trei sunt 500 intr-un oras pe care-l strābati cu bicicleta in 40 de minute.......
Raspunde

Rammstein

Acum 1 an

Dar aveti un concetățean la cotroceni ,...sau pe el il interesează mai mult ukrainienii am uitat asta!...
Raspunde

CA

Acum 1 an

Ce titlu ''senzational''... de parca un doctor a omorat alt doctor si a lasat oamenii fara medic. Orice medic are DREPTUL sa plece/sa schimbe locul de munca...prin transfer, demisie, deces, inclusiv prin pierderea dreptului de libera practica din diverse motive. Nu sunt legati de glie! Trebuie zeci de mii de euro ca un tanar sa cumpere cabinetul de medicina de familie al unui pensionar, stiati?? De unde sa ai zeci de mii de euro la 28 de ani?? Nu cunosc nici macar o situatie in care acest ''transfer'' sa fie facut GRATIS sau pe o suma rezonabila. Si ne miram de ce nu sunt medici de familie... pe langa comportamentul execrabil al pacientilor si al presei care asteapta orice mica greseala.
Raspunde

Eu

Acum 1 an

vis-a-vis de renovări..... pe jos au pus parchet, parcă normele celor de la DSP obligă gresie, linoleum special pentru a autoriza cabinetele...... sau....... dsp-ul avizeaza......asa ca la noi.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus