Sâmbătă,
28.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
1°C

628 de locuri rămase libere. Sunt șanse la o a doua admitere în rezidențiat

628 de locuri rămase libere. Sunt șanse la o a doua admitere în rezidențiat

S-a finalizat repartiția candidaților care au obținut punctaj de promovare la Concursul de admitere în Rezidențiat, sesiunea 20 Noiembrie 2022, anunță Ministerul Sănătății. Potrivit comunicatului au rămas neocupate 628 de locuri și posturi din cele 4.734 scoase la concurs. Cele mai multe locuri lăsate libere sunt pentru specialitățile chirurgie generală și urgență. De asemenea, multe locuri rămase libere sunt și la medicină de familie, ATI, neonatologie, specialități chirurgicale pediatrice, sănătate publică și management, epidemiologie, microbiologie medicală. Un semnal de alarmă vine de la medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov. Aceasta atrage atenția că în lipsa unei strategii viabile oamenii riscă să rămână, în zece ani, fără medici de familie.

Citește și: „Un doctor a lăsat două comune fără medic de familie. Primar: „Cel mai greu este pentru bătrâni și cardiaci”

Ministerul Sănătății a publicat situația locurilor rămase libere după repartiția candidaților care au promovat examenul de rezidențiat. Din cauza numărului mare de locuri rămase neocupate, aceștia anunță posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidențiat.

„Având în vedere că multe dintre locurile rămase neocupate sunt din categoria specialităților deficitare (medicină de urgență, medicină de familie, ATI, neonatologie, specialități chirurgicale pediatrice, sănătate publică și management, epidemiologie, microbiologie medicală etc) precum și faptul că licențiații facultăților de medicină obțin dreptul de practică numai după dobândirea titlului de specialist de către medicii rezidenți, Ministerul Sănătății evaluează posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidențiat pentru locurile și posturile rămase neocupate. Acest concurs ar putea fi organizat în mod extraordinar în prima jumătate a anului 2023”, se arată în comunicat.

La domeniile Medicină Dentară și Farmacie, locurile au fost ocupate în totalitate în sesiunea din 20 Noiembrie 2022. Absolvenții licențiați ai acestor facultăți au drept de liberă practică, fără a fi necesară promovarea concursului de rezidențiat și dobândirea titlului de specialist.

Medicul de familie Sandra Alexiu trage un semnal de alarmă

O poziție vehementă cu privire la aceste rezultate a fost luată de președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, medicul Sandra Alexiu. Acesta a postat pe pagina ei de facebook un mesaj, care arată că în zece ani sunt șanse mari să nu mai fie medici pentru medicina de familie, asta dincolo de ceea ce se întâmplă pe chirurgie sau medicina de urgență.

Redăm mai jos postarea medicului.

„Ultimul comunicat privind examenul de rezidențiat ar trebui să dea frisoane celor care au condus frâiele sănătății în România în ultimii 20 de ani, dar mai ales celor care vor urma la conducere. În lipsa strategiilor viabile și în ciuda exodului medicilor, pare ca nimănui nu ii pasă ce se va întâmpla cu sănătatea românilor.

E trist că au rămas neocupate 625 de locuri, medicina nu mai e o atracție pentru tineri, iar cei care o aleg, totuși, doresc specialități care să îi poată propulsa în specialități bine plătite sau ușor de ales pentru alte țări.

Nu voi comenta dezastrul de la chirurgie sau medicina de urgență, dar dacă e să vorbim despre medicina de familie, nu trebuie sa se mire nimeni ca am ajuns aici.

Cu o finanțare sub orice critică și o minimizare a specialității în formă continuată, cu o desconsiderare de neacceptat a medicilor care au rămas în cabinete și pe fondul unei neimplicări a consiliilor locale, mai ales în rural, sa nu ne mirăm ca nu mai vin medicii în cabinete.

În zece ani nu veți mai vedea nici rețete compensate, nici prețioasele trimiteri fără de care unii nu mai pot respira, nu veți mai fi vaccinați, operați sau consultați, că nu va mai avea cine să facă toate astea.

Din fericire nu va mai fi nimeni de înjurat și nici de ponegrit prin emisiuni obscure”, a scris Sandra Alexiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus