Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță acuză diplomația românească de faptul că nu face destul eforturi de a convinge Austria că merităm în Schengen. ”Cu toții știm că România e țara secretomaniei”

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță acuză diplomația românească de faptul că nu face destul eforturi de a convinge Austria că merităm în Schengen. ”Cu toții știm că România e țara secretomaniei”

Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță este de părere că decidenții români nu fac suficiente demersuri pentru a convinge Austria că România trebuie integrată în spațiul Schengen, explicând că de Ziua Națională autoritățile nu au fost preocupate de acest aspect.

”În timp ce ați sărbătorit Ziua Națională, la Bruxelles a avut loc ceea ce în limbaj diplomatic se numește "un non event". Adică statele membre reunite la nivel de ambasador au indicat că nu au o linie unitară privind Schengen și aderarea noastră. Mai exact, Austria a exprimat NU-ul, iar Olanda a spus că are nevoie de o decizie parlamentară. Este modul lui Rutte de a spune, ca Pilat din Pont: "mă spăl pe mâini de această decizie". Croația este OK, ei sunt ca și trecuți în Schengen. La noi și la bulgari încă nu e clar, deși decuplarea unei țări de alta este posibilă.

Ca fost diplomat și actual politician îmi pun niște întrebări: Cum este posibil să nu ştim până atât de târziu de opoziția Austriei? Şi dacă ştim de ea, cum credem că o convingem? Cu scrisori şi cântecele? Aceste două țări fac parte din grupul Frugalilor, nu vor să audă cântecele şi chestiuțe siropoase de unitate - pur şi simplu nu-i interesează.  Nu îi interesează nici că a fost Ziua noastră Națională - politica e business şi aspectele acestea sentimentale nu contează, decât dacă sunt complementare pachetului negociat. Dacă știm ceea ce știm despre Austria, de ce nu facem mai mult?”, se întrabă Nicu Ștefănuță pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul sibian spune că croații au avut săptămâna trecută o vizită la Krk organizată cu Markus Soeder, prim ministrul Bavariei şi cancelarul austriac Nehammer.

”Guess what? Croații au terminal de LNG și va circula gazul pentru toată lumea, așa că i-a co-interesat pe austrieci și nemți. "You have to put something on the table" îmi spune un politician important croat. Evident că așa e. Iar Plenkovic, prim ministrul croat este un "smooth operator", adică unul care știe cum să joace jocul diplomatic european.

Noi ne-am descurcat destul de bine cu Olanda, i-am adus, le-am dat rapoarte pozitive, a ajutat şi Comisia. Dar Austria pare să fi fost un unghi mort o perioadă mult prea lungă.

De ce nu este Guvernul acum la Viena? De ce nu discută direct cu cancelarul, al cărui partid este cel care a declanşat criza - înspăimântat fiind de scăderea în sondaje şi de creşterea FPO”, spune Ștefănuță.

Sibienul este dezamăgit și de lipsa de transparență a autorităților române.

” Cum este posibil să nu știm nimic, să nu se comunice nimic? Cu toții știm că România e țara secretomaniei. Că transparența e o iluzie aici. Că mereu există un mare interes cunoscut numai de unii și că e "pentru binele vostru să nu știți adevărul". Dar până și cele mai avansate țări din lume știu că este important să comunici cu cetățenii tăi. Să nu îi iei de proști. Să le arăti respectul, să ai încredere că pot gestiona adevărul, oricât de dur ar fi. Mai avem 4 zile până la următoarea șansă.  Vom ști să o fructificăm? Ne mișcăm și noi mai cu talent?”, se întreabă europarlamentarul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Troll E. Buzu

Acum 1 an

"Cum este posibil să nu ştim până atât de târziu de opoziția Austriei?" Nu am stiut pentru simplul fapt ca pana acum "prietenii nostri" austrieci au preferat sa tacă atata vreme cat olandezul striga sus si tare ca e impotriva noastra. Austriacul a tacut mâlc știind ca nu e nevoie de veto-ul lui ÎNCĂ si astfel a creat impresia ca ne e prieten. Si cum prietenul la nevoie se cunoaste, noi am sarit la schimb cu paduri tocate si alte plocoane, ca asa-i romanu' darnic...si CORIGENT la istorie. Daca ar sti ceva istorie, romanul ar fi mai precaut cu multe situatii dinatea care depind de toanele unor tari din jurul nostru. In trecut ne-am mai luat țepe de genul asta de la "prietenii nostri" din afara. Istoria se repetă, implacabil
Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

Trotinetist-ule cine are de câștigat dacă intră România în spațiul Schengen? Stăpânii voștri de la UE și traficanții.

Raspunde

S

Acum 1 an

Să le taie accesul la lemne și petrol la austrieci și o să vezi rapid o schimbare de pareri

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus