Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Asociația Copil Unicat: „Dacă micuții cu dizabilități neuromotorii găsesc puterea de a lupta, noi avem datoria de a-i însoți”

Asociația Copil Unicat: „Dacă micuții cu dizabilități neuromotorii găsesc puterea de a lupta, noi avem datoria de a-i însoți”

Asociația „Copil Unicat” s-a născut în toamna anului 2017, dintr-o experiență personală a Anei Maria Dinu cu medicii și spitalele din România. A fost o experiență dureroasă pe care familia ei a trăit-o într-o Românie a secolului XXI și pe care mulți alți părinți o mai trăiesc încă. După ce copilul le-a fost diagnosticat, destul de târziu, cu hemipareză spastică, pe partea stângă, au dat piept cu realitatea: șapte 7 ani de tratamente și dispozitive medicale făcute în România, fără rezultate majore și doi ani într-o clinică din Germania, cu rezultate extraordinare. Astfel, cu o bază solidă și documentată s-a născut această asociație.

Asociația Copil Unicat a fost înființată în anul 2017 cu scopul de a oferi o sansă reală de recuperare copiilor cu paralizie cerebrală și dizabilități neuromotorii. Dacă în primul an de activitate au avut 3 beneficiari, în prezent 26 de copii se bucură de sprijinul asociației.

Cincisprezece dintre acești copii au mers în ultimii ani în Germania pentru realizarea de orteze, și vor avea nevoie să meargă în fiecare an pentru refacerea/ajustarea acestora, pe toata perioada copilariei, până se vor opri din creștere. Șapte au avut deja intervenții chirurgicale în Germania, pentru o parte dintre micuți urmând și alte intervenții (de exemplu pentru scoaterea unor plăcuțe metalice din șold, plăcuțe introduse în intrevențiile anterioare).

„Am avut și avem proiecte, care au ca obiectiv atât oferirea terapiilor necesare copiilor, cât și conștientizarea față de ce înseamnă Paralizie Cerebrală Infantilă. Pentru că la finalul lunii noiembrie s-a celebrat Săptămâna Generozității, vrem să atragem atenția asupra aspectului emoțional al generozității. Acest sentiment nu înseamnă doar bani sau donații, înseamnă și empatie. De aceea, în fiecare zi a săptămânii, pe pagina noastră de Facebook, a fost o postare legată de generozitate”, spune Ana Maria Dinu, președintele asociației.

Cinci ani de activitate

De la campanii și licitații on-line, la proiecte și evenimente fizice (înainte de pandemie), cei din asociație au încercat mereu să găsească soluții pentru a putea oferi cât mai mult sprijin copiilor cu dizabilități neuromotorii.

Cele mai importante proiecte care au avut continuitate în ultimii ani, au fost cele finanțate de GLS România  - Terapie și Bucurie, care anul acesta a avut a treia ediție, dar și proiectele care s-au bucurat de sprijinul comunității prin intermediul Maratonului Internațional Sibiu, eveniment sportiv de strângere de fonduri al comunității sibiene, organizat de Fundația Comunitară Sibiu.

„Le mulțumim foarte mult alergătorilor și susținătorilor, care au ales cauza noastră, dintre atât de multe prezente la Maratonul Internațional Sibiu”, mai spune Ana Maria.

Din cauza decalajelor produse în timpul pandemiei, anul acesta cei din asociație au implementat  două proiecte finanțate prin fondurile strânse de alergători și susținători prin intermediul Maratonului Internațional Sibiu.

La începutul anului a fost implementat proiectul Terapie pentru Zâmbete, prin care 17 copii cu deficiențe neuromotorii au beneficiat de ședinte de kinetoterapie sau terapie asistată de animale, cu ajutorul prietenilor noștri de la Asociatia Incluziv. În 5 decembrie începe implementarea proiectului „Fiecare pas contează”, proiect prin care 17 copii vor beneficia de ședințe de kinetoterapie.

„Privind în urmă, îmi dau seama că mesejele noastre și temele proiectelor se tot repetă. Se pare că nu mai terminăm odată cu terapia și mereu vorbim despre orteze și intervențiile chirurgicale.

Asta se întâmplă, pentru că Paralizia Cerebrală Infantilă nu se vindecă, dar, unul din doi copii cu paralizie cerebrală poate avea capacitate intelectuală normală, poate deveni un adult independent și se poate bucura de viitor, dar pentru asta are nevoie de foarte multă terapie, uneori de ani de purtat orteze, sau de intervenții chirurgicale. De când se nasc sau de când le este pus diagnosticul, acești copii și familiile lor, muncesc în fiecare zi pentru a se recupera și pentru a ajunge să fie parte dintr-o lume, care-i împinge constant spre margine. Recuperarea unui copil cu dizabilități se întinde pe parcursul a foarte mulți ani. Eforturile, fizice, psihice și financiare, devin uneori copleșitoare, pentru copii și pentru familii”, subliniază Ana Maria Dinu.

Firmele se pot alătura faptelor mărețe

Cei din Asociația „Copil Unicat” își doresc ca sprijinul acordat să-i ajute să-și recapete puterile, pentru a merge mereu înainte.

„Dacă copiii cu paralizie cerebrală și dizabilități neuromotorii găsesc puterea de a merge mai departe și de a lupta, eu simt că noi avem datoria de a-i însoți pe acest drum. Din păcate, suntem contactați de tot mai mulți părinți, care au copiii cu dizabilități neuromotorii și au nevoie de sprijin, dar puterea noastră de a-i ajuta nu crește direct proporțional cu cererile primite. Sponsorizările primite nu sunt nici mai mari, nici mai multe decât în trecut, iar din dorința de a ajuta cât mai mulți copii, riscăm să avem doar cantitate (în numărul copiilor) dar nu și calitate (în numărul sedințelor de kinetoterapie oferite fiecărui copil)”, mai spune Ana Maria.

Ea speră ca modificările legislative de anul acesta, prin Ordinul 1679/2022, care permit firmelor care nu au sponsorizat anul trecut să redirecționeze aceste sume printr-un formular depus la ANAF (Formularul 177), să impulsioneze firmele să ajute. Sistemul este asemănator cu Formularul 230, disponibil pentru persoanele fizice, banii fiind oricum deja platiți către stat. Termenul de anul acesta pentru depunerea formularului, este 25 decembrie, urmând ca de anul viitor să fie 6 luni de la termenul legal pentru depunerea declarației anuale de impozit”.

Pe site-ul asociației sunt rapoartele de activitate din ultimii 3 ani, și detalii despre proiectele desfășurate.

https://www.copilunicat.ro/

https://www.facebook.com/asociatiacopilunicat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Nenorocirea copiilor romani este ca se nasc in locul si timpul nepotrivit. Dizabilitatile de sunt mult mai rele pentru sanatate decat cele neuromotorii.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus