Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Capitolul la care Sibiul este înaintea tuturor orașelor din țară. Totul pornește de la educație

Capitolul la care Sibiul este înaintea tuturor orașelor din țară. Totul pornește de la educație

Știați că în toate școlile din municipiul Sibiu elevii colectează deșeurile separat, iar elevii asistă periodic la lecții deschise, interactive, pe tema ecologiei? Sau că municipiul Sibiu este pe primul loc în țară în 2022 din punct de vedere al managementului deșeurilor și al colectării separate a gunoiului? Între cele două aspecte există o corelație, în Sibiu atât instituțiile publice, cât și ONG-uri sau firme private punând accent pe educația ecologică.

Cele mai recente date făcute publice de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu arată că 51 de unități de învățământ din municipiul Sibiu sunt dotate cu pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Asta pentru că Inspectoratul încurajează dascălii și elevii să se implice cât mai mult în promovarea colectării separate a deșeurilor.

”ISJ Sibiu acordă o importanță deosebită acestui tip de activitate prin avizarea proiectelor ce se derulează în școli pe această temă, prin avizarea programelor pentru curriculumul la decizia școlii pe această tematică și prin activitățile de cerc pedagogic la disciplinele biologie, geografie sau activitățile diriginților”, explică Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu.

Ca să vă faceți o idee despre cât de implicați sunt copiii, redăm mai jos câteva proiecte de acest gen care s-au desfășurat în ultimul an școlar sau sunt în desfășurare în prezent:

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), ”Noi suntem primii responsabili”, ”Și în gunoi sunt super-eroi”, Patrula de Reciclare, „Baterel, Eroul Reciclării”, Olimpiada deșeurilor și programul Eco-Școala.

salubrizare scoli educatie

Majoritatea proiectelor descrise mai sus au beneficiat de susținerea Primăriei Municipiului Sibiu. Conducerea Serviciului Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului arată că toate unitățile de învățământ beneficiază de infrastructura necesară colectării selective a deșeurilor.

”Acestea dispun de recipiente, containere, pentru colectarea separată a deșeurilor reziduale, biodegradabile, plastic-metal, hârtie-carton și chiar sticla, puse la dispoziție de către operatorul colectare a deșeurilor. În plus, unitățile de învățământ beneficiază de dotările necesare colectării selective și în incinte, acestea fiind achiziționate fie din bugetul local al mun. Sibiu, fie puse la dispoziție de diverse organizații din domeniu cu care mun. Sibiu a încheiat protocoale de colaborare în acest sens”, a declarat Marian Popa, directorul Serviciului.

Strategia autorităților locale, care dă roade până acum, este ca prin cei mici informația să ajungă la adulți, întrucât ei sunt cei care produc și aruncă majoritatea deșeurilor în Sibiu.

”Educarea elevilor în domeniul colectării selective și importanța acesteia asupra protecției mediului înconjurător are cu siguranță impact în ceea ce privește modificarea comportamentului adulților, respectiv a familiilor acestora, dar rezultatele se vor vedea, totuși în timp. In cadrul campaniilor de ecologizare, elevii s au dovedit a fi foarte responsabili și receptivi, prin participarea în număr mare că voluntari la acțiunile de acest tip organizate la nivelul municipiului”, mai precizează Marian Popa.

Una dintre organizațiile partenere care a dotat școlile cu recipiente pentru colectarea selectivă este ADI ECO Sibiu. Scopul este același: Dacă la școală un elev învață să pună gunoiul separat corect, așa va proceda și acasă.

”Conștientizarea și informarea asupra importanței colectării selective a deșeurilor a fost motivul principal pentru care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară "Eco" Sibiu  în cadrul proiectului "Noi suntem primii responsabili" desfășurat în anul 2021, alături de Inspectoratul Școlar Județean, a distribuit în  unitățile de învățământ din județul Sibiu 333 seturi de  recipiente de precolectare separată pentru a face mai ușoară colectarea selectivă: anticipăm faptul că, având la îndemână recipientele de precolectare, atât cei mici, cât și cadrele didactice își vor forma în timp obiceiuri sustenabile pe care le vor pune în aplicare și acasă”, a explicat Laura Banciu, specialist relații publice.

Un set este format din trei cutii personalizate pentru fracțiile hârtie-carton, plastic-metal și sticlă plus saci în culoarea specifică recipientului de colectare al deșeului. În afară de unitățile de învățământ au mai fost distribuite aceste seturi de recipiente de precolectare și în instituții publice: bibliotecă, poliție, bancă, Palatul Copiilor, printre altele.

educatie salubrizare sibiu

Care sunt rezultatele acestor eforturi și investiții în educație? Un studiu realizat de Societatea Academică din România în perioada septembrie 2021 – mai 2022, care a vizat 47 de municipii reședință de județ și primăriile de sector din București, a concluzionat că Sibiul are cel mai bun sistem de gestionare a deșeurilor din România. Municipiul Sibiu a reușit să obțină 71 de puncte, devansând municipiul Oradea, cu 70 de puncte, și municipiile Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc și Iași, care au strâns câte 63,5 puncte fiecare. Media pe țară este 35,9 puncte, iar cele mai multe sectoare ale Capitalei abia adună 25 de puncte.

Autorii studiului au scos în evidență faptul că în Sibiu deșeurile sunt colectate pe fracții, că fiecare platformă de gunoi este dotată cu recipientele necesare colectării separate și există o frecvență crescută pentru ridicarea deșeurilor. Însă un detaliu interesant evidențiat de specialiștii Societății Academice Române este că toate școlile sunt dotate cu infrastructură separată, iar sursele de informare și educare sunt diverse, înnoite periodic și adaptate nevoilor comunității locale.

Prin urmare, Sibiul nu investește doar într-un oraș mai curat și un mediu mai sănătos, ci în viitorul întregii comunități.

top salubrizare romania

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Carcotel

Acum 1 an

Ce sa zic, noroc cu Soma! (cine nu a simtit sarcasmul, mai are de invatat) :) Lasand sarcasmul la o parte, foarte tare. Poate incet-incet, ajungem si noi sa apreciem suficient de mult mediul inconjurator incat sa ne "deranjam" sa selectam deseurile menajere si incepem sa reciclam cat mai mult.

Raspunde

Academician

Acum 1 an

Mda .. in toate școlile? La ULBS ați fost? Spre rușinea acestei instituții, nici in ziua de azi nu este colectare selectivă. Poate ii explică cineva și masonilor de la rectorat cum e cu gunoaiele. Propun să se înceapă reciclarea de la etajul lor. Prietenii știu de ce

Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Soma face o treaba foarte buna! Sarcasmul lui Carcotel e doar dovada ca n-a inteles despre ce e vorba in articol. Nu-i nimic! Si deseurile se separa... darmite carcotasiii.
Raspunde

Tanti rezi

Acum 1 an

Sibiul e locul 1 pe tara si la taxa de salubrizare. Dupa ce reciclam cel mai bine din tara cetatenii sunt suprataxati pentru asta in loc sa fie premiati prin reduceri, iar ridicarile incluse in abonamente s-au redus la jumatate! In plus nu exista facilitati ca un simplu cetatean sa arunce un sac de moloz sau sa arunce un dulap vechi (in afara unei campanii o data pe an sau de doua ori pe an)
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

ADEVĂRUL e doar că stăm cu ceva mai puțin rău ca în alte zone/orașe din România unde nu se colectează sepatat aproape DELOC. E ca și cum un elev se laudă că e cel mai bun din clasă la matematică, având nota 5, colegii lui toți având note sub 5. GEM în fiecare zi pubelele NEGRE , pentru gunoi menajer, de supraîncărcate ce sunt, iar celelalte abia dacă se apropie de umplere UNEORI în decurs deo săptămână sau două. RISIPĂ de resurse și marea majoritate se plâng de poluare, de venituri mici, că e prea scumpă taxa de salubritate. IPOCRIZIE fără margini!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus