Săptămâna trecută s-a viralizat în România postarea unui antreprenor din Cluj-Napoca, deranjat de prețurile piperate de la Târgul de Crăciun din orașul de pe Someș. Concluzia bărbatului era că ajungi să cheltui 100 de lei aproape fără să îți dai seama pe ce, totul fiind exagerat de scump. Realitatea este că în această perioadă și la Sibiu poți să rămâi fără 100 de lei foarte ușor, căutând să-ți potolești stomacul. Pentru a vedea care sunt prețurile în Piața Mare în această perioadă, am degustat câteva dintre cele mai ieftine, dar și mai scumpe opțiuni de la Târgul din Sibiu.
În primul rând, dacă vreți să mâncați, cea mai ieftină variantă pe care o găsiți la Târgul de Crăciun din Sibiu este hotdog-ul. Costă ”doar” 8 lei porția și o găsiți la setul de căsuțe dintre brad și roata panoramică. Tot aici găsiți și cel mai ieftin pahar de vin fiert, la 9 lei.
Ce primești de banii aceștia? Un crenvurști într-un colț de pâine albă înecat în muștar ieftin și ketchup cu aromă de tomate. E ca și cum ai mesteca niște carton ud. Vinul fiert, în schimb, este foarte condimentat și, mai ales, cald. La același stand cu mâncare ieftină mai găsiți cartofi prăjiți la 10 lei, hamburger la 15 lei, sandvici cu șnițel la 17 lei și șaorma la 22 de lei. Dacă nu vrei vin, un ceai cald costă 6 lei.
Vizavi există deja tradiționalul stand cu mâncare gătită, dar ceva mai scumpă. Sunt aceiași comercianți care vin de ani de zile. Se află chiar lângă brad și e imposibil să-l ratați dacă ajungeți la târg, trebuie doar să vă urmați nasul. Un lung șir cu cărneturi de toate felurile te îmbie, de la cârnați la coaste rumene și de la ceafă de porc la ciolan cu fasole. Totul asezonat cu diverse garnituri, pâine de casă și murături puse la expoziție. Așa stau borcanele în vitrină. Oricum te-ai uita la ele, ți se face foame. Însă și prețurile aici sunt pe măsură. Pe o bucată de ceafă de porc gătită la foc mic de aproape ți se topea în gură, însoțită de două linguri de varză călită, am plătit 56 de lei. Dacă mai pui niște murături, pâine și un pahar de vin, te apropii lejer suta aceea de lei de la care am pornit. Problema este însă alta. Dai banii aceștia pe o porție de mâncare și toate mesele la care poți sta în picioare sunt murdare de muștar, ori ude cu vin fiert. Ba chiar de-a dreptul scârboase unele, unde cineva a lăsat oasele direct pe masă și a plecat. Nimeni nu se obosește să curețe în așteptarea clientului următor. Fiind în ger, dacă nu mănânci rapid, în câteva minute s-a sleit totul.
Între cele două opțiuni descrise mai sus, ieftin și scump, există rulotele cu burgeri la 20 și ceva de lei, sau o felie pită cu untură la 10 lei. Ca să aveți un termen de comparație, să știți că atât costă o felie și la Târgul de țară din Muzeul Astra. La desert aveți o mulțime de clătite disponibile, al căror preț mediu este 20 de lei, pentru opțiunea cu cremă de ciocolată și banane.
La final, vă las cu pontul zilei: Lângă patinoar există anul acesta o căsuță cu preparate din pește și fructe de mare. Miroase a pește de la o poștă. Izul marin este în contradicție cu tot ce știm noi că înseamnă Crăciunul: vin fiert, scorțișoară, coajă de portocală, brad... La prețul de 15 lei găsiți aici o porție de hamsii prăjite, servite cu lămâie sau mujdei de usturoi. Sunt absolut delicioase.
Concluzia este una singură: La Târgul de Crăciun din Sibiu poți mânca ieftin, la fel cum poți să cumperi porcării scumpe. Poți încerca mâncăruri absolut delicioase, la fel cum poți degusta abominații fade. Depinde ce vrei. Până la urmă, tot acolo ajungi: la o terasă din Piața Mare, ori Piața Mică, unde stai jos la masă, spațiul e încălzit și meniul zilei costă sub 30 de lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 6059
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Aaa
Acum 3 ore
Mikirikifriki
Acum 3 ore
Sigura si eficienta
Acum 3 ore
K.Samuel
Acum 3 ore
Kiki Riki