Sâmbătă,
28.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Grădiniță din Sibiu, cu 12 copii cu deficiențe grave și un asistent care vine o singură zi: „Dacă se întâmplă ceva, cine răspunde?”

Grădiniță din Sibiu, cu 12 copii cu deficiențe grave și un asistent care vine o singură zi: „Dacă se întâmplă ceva, cine răspunde?”

Majoritatea grădinițelor din Sibiu nu au un medic titular, iar unele dintre ele nu au niciun fel de cadru medical în cabinetele lor. O spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu. De multe ori medicii și asistentele din sistemul de învățământ trebuie să se împartă la mai multe unități școlare aflate la adrese diferite pentru a acoperi lipsurile. Aceeași situație este și la Grădinița Nr. 26 din Sibiu. Aici, însă, învață și peste zece copii cu deficiențe grave care au nevoie de îngrijire și asistență medicală permanentă. De doi ani un părinte face solicitări pentru ca situația să fie remediată, dar autoritățile ridică din umeri spunându-i că fie nu sunt fonduri, fie este deficit mare de personal.

Un părinte din Sibiu aduce în discuție situația cu privire la prezența cadrelor medicale sau mai bine spus la absența cadrelor medicale din cabinetele aflate în școli și grădinițe. Situația aparte pe care o prezintă este la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 26 din Sibiu și la subunitatea acesteia Grădinița cu program Normal Nr. 4. Dincolo de faptul că aceste două unități școlare însumează un număr de 234 de copii (198 în opt grupe la Grădinița Nr.26 și 38 în două grupe la Grădinița 4), potrivit spuselor bărbatului sunt grădinițele cu cel mai mare număr de copii cu situații speciale. Cu toate acestea, nu au asistent medical decât o singură zi pe săptămână.

„Grădinițele au 12 preșcolari cu CES și Certificat de Handicap, iar acest fapt impune supravegherea și evaluarea permanentă a stării de sănătate a acestora. Potrivit profesorului de sprijin este grădinița cu cel mai mare efectiv de copii cu situații speciale și cu toate acestea nu sunt efectuate serviciile de asigurare a unui mediu sănătos în ceea ce privește igiena copiilor, triajul zilnic, starea de sănătate, izolarea copiilor suspecți de boli transmisibile, verificarea condițiilor de preparare și servire a hranei, acordarea, în limita competențelor, a primului ajutor. Acești copii necesită atenție și îngrijire sporite. Sunt copii preșcolari cu vârste între doi ani și șapte luni și șase ani. Sunt copii de opt ani ce au primit amânări școlare tocmai din cauza stării de sănătate”, spune bărbatul.  

Părintele povestește că a solicitat Serviciului Public de Administrarea a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat din cadrul Primăriei Sibiu, încă din anul trecut școlar rezolvarea acestei situații, însă nu i s-a dat curs solicitării. I-a fost comunicat faptul că nu sunt fonduri suficiente, urmând a se face demersurile necesare în vederea asigurării unei asistențe medicale eficiente.

Mai mult, bărbatul spune că în acest an școlar asistența medicală lipsește aproape în totalitate, la grădiniță venind o asistentă medicală o dată pe săptămână pentru două unități școlare aflate la adrese diferite.

Toate sesizările și nemulțumirile sibianului au la bază Ordinul nr. 438/4.629/2021 privind asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos.

Un cadru medical deservește și trei unități de învățământ 

La jumătatea lunii noiembrie a acestui an, bărbatul a primit un răspuns din partea Serviciului Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat în care se precizează faptul că la grădiniță nu există asistent medical și se specifică faptul că serviciile de urgență, adică triajul epidemiologic efectuat după fiecare vacanță, lupta în focar – în caz de boală infecto – contagioasă transmisibilă, avizarea meniurilor și orice alte situații urgente au fost asigurate până anul acesta de un cadru medical care deservește trei unități de învățământ cu 530 de preșcolari aflați în patru sedii diferite. S-a împărțit astfel câte una, maxim două zile la o unitate școlară.

Anul acesta, însă, asistența medicală din Grădinițele Nr. 26 și Nr. 4 a devenit responsabilitatea unei singure asistente care activează în cabinetul medical al Colegiului Agricol „D.P. Barcianu” din Sibiu și care ajunge o singură zi la grădinițe.

De asemenea, în răspunsul dat părintelui se precizează faptul că deși asistența medicală se confruntă cu un mare deficit de personal s-a decis totuși ca triajul în cele două grădinițe să se efectueze trei zile pe săptămână, în zilele de marți, miercuri și vineri de către trei asistente medicale diferite. 

Omul spune că această soluție nu este una tocmai fericită având în vedere că se propune ca trei persoane diferite să se ocupe de copii.

„Cadrul medical trebuie să fie o persoană care ajunge să-i cunoască pe copii, să le știe istoricul medical și afecțiunile. Vă dați seama cum ar fi să vină trei persoane diferite în trei zile diferite?” 

Majoritatea grădinițelor din Sibiu nu au medic titular deși este nevoie

Horațiu Cojocaru, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu a declarat pentru Turnul Sfatului faptul că majoritatea grădinițelor din Sibiu nu au medic titular, acesta fiind și cazul grădinițelor 26 și 4 din Sibiu. Situația este cu atât mai regretabilă cu cât la aceste grădinițe învață un număr mare de copii cu deficiențe. Potrivit directorului salarizarea cadrelor medicale din unitățile de învățământ este făcută de DSP, însă repartizarea acestora în școli și grădinițe este făcută de cei din cadrul Primăriei Sibiu.  

Prof. Corina Hațegan directoarea Grădiniței Nr. 26 vorbește despre situația actuală a celor două grădinițe și despre importanța prezenței permanente a unui cadru medical pentru copii.

„În momentul de față avem o singură asistentă medicală care vine o singură zi pe săptămână, respectiv în ziua de marți, la ambele grădinițe. În mod normal ar trebui ca fiecare din cele două unități școlare să aibă câte o asistentă medicală sau măcar o asistentă medicală la ambele grădinițe pentru că este vorba de triajul zilnic care ar trebui făcut copiilor și care nu se face. De exemplu, acum avem vărsat de vânt. Un asistent medical ar putea depista semnele precoce ale acestei boli și grădinița nu s-ar transforma în focar. Apoi mai sunt situații în care avem nevoie de primul ajutor în cazul, Doamne ferește, a unui accident sau a unei situații neprevăzute, cine îl acordă? S-ar putea da tratamente pentru copiii cu probleme ușoare de sănătate care nu prezintă un risc pentru ceilalți, pe baza rețetei eliberate de medicul de familie, fără să mai fie nevoiți să stea acasă”, spune prof. Corina Hațegan.

Cadrul didactic aduce în discuție și situația copiilor cu nevoi speciale.

„Noi avem multe cazuri speciale în grădiniță. Inclusiv un copil cu probleme epileptice. Cine ar putea să-i dea primul ajutor în cazul unei crize. Apoi toți ceilalți 12 copii care au probleme deosebite. Toți sunt și cu Cerințe Educaționale Speciale și cu handicap. Noi am reușit să-i integrăm pe acești copii în învățământul de masă, dar dacă apare o situație neprevăzută medicală și se întâmplă ceva, cine răspunde?”, încheie directoarea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Precup V.

Acum 1 lună

Sunt bani de stadion, in schimb. Cand se imbolnaveste copilul, il duce doamna primar la stadionul de 5 stele.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Imi plac la nebunie intrebārile retoric-hastagiste " cine rāspunde?" Nimeni! Ce, nu ati inteles in atâtia ani cā NIMENI nu rāspunde? Fiecare îsi duce crucea cum poate! Injust? Asa si? Bāi eu cunosc un cadru didactic de la o unitate de învātāmânt unde sunt copii cu nevoi speciale, bāi femeia asta e-fec-tiv se jertfeste de mai bine de 20 de ani sā facā treabā bunā, bāi, duce de acasā, cumpārā chestii din banii ei, trāieste trup si suflet sā facā viata mai bunā la copii āia !!! Rezultatul? Conduce un Opel Corsa din 2000 si are restante la intretinere! Ciiiiiiiineeee e responsabil????? Nimeni!
Raspunde

Un adrian

Acum 1 lună

De abia asta este o problema serioasa d-na primar , nu bazaconii cu stadioane și altele.
Raspunde

Noua securitate.

Acum 1 lună

Dar când a venit și s-a rugat de mine (cu multe minciuni)sa o sprijin nu aveam deficiente. Acuma cu sacii în spinare a descoperit brusc că am deficiente. Caracterul nu face parte din fisa psihopedagogica la resurse umane? Că dacă este ai nota 1 la caracter.Rusine!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus