Sâmbătă,
04.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
0°C

Medicamentele și sarcina. Cât de sigure sunt medicamentele în timpul sarcinii?

Medicamentele și sarcina. Cât de sigure sunt medicamentele în timpul sarcinii?

Orice viitoare mamă s-a întrebat cel puțin o dată în timpul sarcinii: Cât de sigure sunt medicamentele în sarcină pentru făt? Sarcina este o perioadă unică din viața unei femei, o șansă de a experimenta ceva senzațional și de a se conecta cu bebelușul pe care îl poartă în pântec la un nivel mai profund decât e posibil pentru oricine altcineva. Pe de altă parte, sarcina, oricât de specială ar fi, nu te scutește de răceli și gripe și de multe alte neplăceri pentru care, în mod obișnuit, ai apela la medicamente. Pe de altă parte, nu absolut toate medicamentele sunt interzise în sarcină, ba mai mult, unele dintre ele pot ajuta nu doar pe mamă, ci și pe fătul pe care aceasta îl poartă.

Majoritatea medicamentelor luate în timpul sarcinii traversează placenta și ajung la copil. De aceea înainte de a lua orice medicament atunci când ești însărcinată, inclusiv un simplu analgezic, este recomandat să te sfătuiești cu medicul tău ginecolog sau farmacistul.

Când decizi dacă să iei un medicament în timpul sarcinii, este important să afli despre posibilele efecte ale medicamentului respectiv asupra bebelușului tău. Așa stau lucrurile atât pentru medicamentele pe care le cumperi din farmacie, cât și pentru cele pe care ți le prescrie un specialist.

Ce fel de medicamente sunt sigure în timpul sarcinii?

În timpul sarcinii este foarte important să nu întrerupi în timpul sarcinii un medicament care te ajută să-ți menții sănătatea, înainte de a te consulta cu medicul tău ginecolog. Întreruperea administrării medicamentului respectiv poate fi dăunătoare atât pentru pentru tine ca mamă, cât și pentru copilul tău.

Dacă ești deja însărcinată sau ai în plan să rămâi însărcinată în viitorul apropiat, cu toate că urmezi un tratament medical, trebuie să te consulți cu medicul tău pe următoarele teme:

- în ce măsură afectează medicamentele pe care le iei sănătatea copilului tău;

- la ce riscuri te expui dacă întrerupi tratamentul pe care îl urmezi în prezent;

- în cazul în care tratamentul administrat poate fi dăunător pentru copil și nici nu ai voie să-l întrerupi, dacă există sau nu un tratament alternativ care să te ajute să te menții sănătoasă, dar să nu aibă efecte negative nici pentru făt;

- în cazul în care nu este recomandat să rămâi însărcinată în timpul tratamentului, cât de mult trebuie să aștepți până să poți avea un copil după finalizarea tratamentului.

Toate aceste lucruri, dacă le cunoști de la început, nu numai că te vor ajuta să iei o decizie în cunoștință de cauză, dar mai mult, vor îți vor fi utile și pentru a preveni eventualele neplăceri din timpul sarcinii.

Suplimentele alimentare în timpul sarcinii

În timpul sarcinii poți apela și chiar este recomandat într-unele cazuri, în funcție de afecțiunile de care suferi, să iei suplimente alimentare. Unele dintre ele te pot ajuta să scapi mai ușor de gripă sau răceală, în timp ce altele îți pot servi pentru creșterea imunității organismului.

O gamă largă de suplimente alimentare pe care le poți administra în timpul sarcinii, dar și în perioada alăptării, poți găsi la farmaciavedra.ro, precum și informații detaliate în legătură cu fiecare produs.

Remedii homeopate și aromaterapie în sarcină

Nu toate remediile „naturale” sau terapiile complementare sunt sigure în timpul sarcinii. Este posibil ca unele dintre ele să nu fie de înaltă calitate, sau să conțină alte substanțe, cum ar fi plumbul, care ar putea fi extrem de dăunătoare pentru făt.

De asemenea, ar fi bine să nu iei după ureche nici remedii pe bază de plante dacă încerci să rămâi însărcinată. În funcție de concentrația lor, unele din aceste tratamente pot avea efecte la fel de puternice precum medicamentele tradiționale.

Contactează-ți doctorul ori de câte ori vrei să încerci un tratament nou, în special dacă este vorba de un remediu pe bază de plante sau un remediu homeopat sau aromaterapie. De asemenea, chiar dacă un medic îți recomandă astfel de remedii, asigură-te că acest specialist cunoaște faptul că ești însărcinată, istoricul tău medical, dar și în ce constau tratamentele pe care le urmezi deja. Unele tratamente chiar dacă sunt recomandate în sarcină, pot interacționa cu medicamentele pe care le iei deja și deveni astfel periculoase pentru sănătatea ta și a copilului tău.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus