Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Mulțumim, Cristina!

Mulțumim, Cristina!

43 de persoane au murit anul trecut pe șoselele din județul Sibiu, în urma accidentelor rutiere. 657 de persoane au fost rănite. În comparație, în 1990 erau 134 de persoane rănite. La aceste cifre adunați restul membrilor familiilor, distruși după pierderile suferite.

Sunt cifre reci, seci, care nu spun extrem de clar despre ce e vorba.

Duminică, un eveniment rutier, o depășire nesăbuită făcută la adăpostul celor 5 stele NCAP ale unui BMW seria 5, a distrus o familie cu 4 membri. Au murit pe loc doi soți. În câteva minute i-a urmat fiica de 21 de ani, venită în Sibiu printr-un program Erasmus. Astăzi a murit și mezina de 15 ani, într-o secție ATI la Spitalul Județean.

Tot în aceste zile urmează să fie externat din spital, pe propriile picioare, și șoferul criminal. Un bărbat de 63 de ani din Gorj care va schimba temporar patul de spital cu cel de arest.

E acuzat de omor calificat și s-a propus în cazul lui arestul pentru 30 de zile. Probabil că nu-l va face, va invoca motive medicale și va sta acasă, în arest la domiciliu.

Legislația îi va permite în continuare un trai liniștit, departe de gratii, chiar dacă a omorât patru oameni. Aproape cu sânge rece. Trebuie să ai mult curaj să intri în depășire pe Hula Bradului, pe linie continuă, într-o noapte aglomerată de decembrie. Chiar și de la volanul plin de electronică al unui BMW.

Există un proiect legislativ care propune obligatoriu pedeapsa cu închisoarea pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care ucid oameni nevinovaţi în accidente rutiere. Propunerea nu l-a afectat pe autorul accidentului de duminică pentru că din datele pe care le avem acum, nu consumase alcool și nu era nici drogat. Un accident se va scuza în fața judecătorilor. Chiar dacă a încălcat o grămadă de legi ce țin de circulație.

Nu știu dacă e șocat de ce a făcut, dacă e pe deplin conștient, dacă regretă și în ce măsură. Dacă are copii, poate nepoți. Dacă e un soț sumsecade sau un bombardier. Poate că va duce vina asta în creier și în suflet tot restul vieții sau poate își va cumpăra un X5 și o va lua de la capăt, pe contrasens, pe Valea Oltului, de data asta.

Dar îl am în minte pe autorul accidentului în care a murit fostul prefect Ilie Mitea. Care de pe patul de spital a postat pe pagina sa de socializare o fotografie de la locul crimei cu un comentariu sec: Mașina mea a fost mai tare.

Adevărata lecție venită pe fondul acestui accident a venit însă astăzi: rudele celor patru cetățeni spanioli uciși în accident și-au dat acordul ca organele Cristinei, fata de 15 ani care a decedat la ATI să fie prelevate și donate unor români în suferință. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Sparrow

Acum 1 an

Tragic. La modul cel mai concret si mai dur. Eu de regulā postez la misto, cu ironii groase, cu limbaj urâtel, bāi dar când vine vorba de tragedii cā astea cu suferinte, sunt ca o cârpā In rest de piste de bicle, shaorme degustate de editorialisti..... pfuai, cā pestele in apā....
Raspunde

Alex

Acum 1 an

Dar hei .. noi meritam sa fim in Schengen. Nu, nu meritam nimic .. suntem niste inapoiati. Pana si vecinii bulgari conduc mai cu bun simt.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fhhfc

Acum 1 an

D-zeule ce tragedie! Mi-e milă de șoferul vinovat... să trăiești cu așa ceva pe conștiința. Vinovați sunt și conducătorii noștri care de 30 de ani de zile nu au fost în stare să rezolve zonele astea negre: valea Oltului, dealul negru , hulă bradului.
Raspunde

Paul

Acum 1 an

"să trăiești cu așa ceva pe conștiința". Daca are. Eu zic ca nu are. Daca avea nu intra in depasire. Daca nu face puscarie in cateva saptamani o sa uite. Eu asa cred, sper sa ma insel.
Raspunde

CA

Acum 1 an

Ti-e mila???? Da, drumurile sunt praf din cauza celor care ne conduc. Nu putem noi, ca cetateni, sa schimbam asta cat timp politicienii sunt corupti. TOCMAI CAND STII CA ESTI PE UN DRUM PROST SI PERICULOS, NU DEPASESTI PE DUBLA LINIE CONTINUA INCONJURAT DE PARAPETI DE CIMENT!!! Unde te poti grabi atat??? Unde trebuie sa ajungi cu 30 de in mai devreme??? Monstrul acele din BMW nu merita sa mai vada soarele vreodata!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@CA

Acum 1 an

Cam primitiva si rudimentara judecata. Pai daca lui Breivik i-au dat norvegienii 25 de ani de inchisoare , tu vrei sa-i dai la nefericitul ala inchisoare pe viata, pentru o secunda de neatentie cu circumstante agravante , conducea BMW 5 cu 5 stele EuroNCAP. Sau i-ai citit gandurile si i-ai facut un profil psihologic de arogant dependent de adrenalina, fara constiinta si fara emotii care nu are ce cauta in societatea noastra ideala de robotei . E greu cand tocmai ai coborat si ai pretentii de european schengen.
Raspunde

Vld

Acum 1 an

Depasirea pe linie continua e secunda de neatentie, pentru tine?
Raspunde

@

Acum 1 an

https://www.turnulsfatului.ro/2020/06/07/permis-auto-cu-500-de-euro-rdquo-lucrez-intr-o-scoala-de-soferi-cooperez-cu-politia-rdquo-174093?comment
Raspunde

D-zeu sa-i ierte

Acum 1 an

Mergea un “Drum lin, Crisyina” Multumiti ca ce ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Amn114

Acum 1 an

Nu e normal ca la un accident intre o Dacie Logan 2020 și un BMW 2004 (BMW 560L, menționat în comunicatul Parchetului) toți ocupanții Daciei să moară iar ocupantul BMW-ului să nu aibă într-un final nimic. A jucat măgarul comedie - dacă avea ceva nu-l externau cei de la spital. Se pune problema alegerii mașinii. Șansele de supraviețuire în Dacie sunt minime, așa cum a demonstrat-o în trecut cazul Huidu
Raspunde

Zzz

Acum 1 an

tu te auzi ce vorbesti? au murit 4 oameni! puteai sa fie in Dacie, Trabant, Lastun sau pe bicicleta. bizonul ala a depasit pe linie continua, dar neuronul tau nu rasniteaza decat "alegerea masinii"
Raspunde

No Name

Acum 1 an

Nu e vorba de faptul ca e Dacie, asa e cu masinile noi, cele cam din aceeasi clasa! Acum vre-o 3 ani a fost un accident pe Valea Oltului intre un seria 7 vechi si ford focus modelul nou! In ford erau doua persoane si au murit pe loc! Cei care au masinile astea vechi stiu ca tabla e mai groasa, probabil asta este unul din motivele incalcarii regurilor de circulatie!
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Nu-i adevarat. Dacia e varza din punct de vedere al sigurantei la accidente. Daca aveau Volvo, pun pariu ca traiau inca.
Raspunde

CA

Acum 1 an

Uite asa ne confirmam cliseul de infractori in toata Europa... un cliseu pe care il meritam pe deplin!!! Am umplut strainatatea de criminali si prostituate... da, sunt si romani muncitori sau intelectuali care isi vad de treaba... probabil 10% din toti... in rest... astia suntem... degeaba ne ofuscam cand suntem pusi la coada civilizatiei... acolo ne e locul. CUM SA DEPASESTI NOAPTEA PE LINIE DUBLA CONTINUA CAND DRUMUL E LIMITAT DE O PARTE SI DE ALTA DE STRUCTURI DE CIMENT? NU AU AVUT NICI MACAR O SANSA CEI DIN LOGAN. CRIMINALUL ACELA MERITA INCHISOARE PE VIATA. Bineinteles, va primi doar inchisoare cu suspendare.
Raspunde

Doru

Acum 1 an

In august pe drumul judetean Sibiu-Medias ... aproape peste tot e limitare intre 50 si 70 km/h. Ca e bine sau rau ... nu stiu. Insa daca conduci autoturismul in limitele dispuse esti ciuca injuraturilor/claxoanelor celor din spatele tau. Am fost shocat cata frustrare exista in majoritatea soferilor. Daca vrei sa conduci in limitele legale esti mereu pus in situatia de stres. Va indemn sa incercati sa conduceti cu max 55 km/h pe un drum unde limita e de 50 km/h. Veti asista la claxoane si sudalme de la cei din spate tot timpul. Deci ne mai miram de aceste accidente ? Pe ruta respectiva cel putin 80% dintre soferi incalca in mod deliberat limitele de viteza impuse legal. Societate bolnava unde riscurile accidentelor sunt foarte mari din cauza lipsei de educatie civica.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus