Marţi,
28.11.2023
Parțial Noros
Acum
8°C

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a negociat acordul privind un nou mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM)

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a negociat acordul privind un nou mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM)

Europarlamentarul USR (Renew Europe) Nicu Ștefănuță, în calitate de raportor din umbră al Regulamentului asupra mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM), a negociat ieri, 12 decembrie, împreună cu Consiliul Uniunii Europene, un acord istoric pentru climă și pentru competitivitatea Europei, ce va ajuta la promovarea unei ajustări eficiente a carbonului la nivel mondial și care va prevede un mecanism robust, fără precedent, compatibil cu Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

După mai mult de 10 ore de negocieri, cele trei instituții europene au stabilit reguli obligatorii pentru a se asigura că toți poluatorii, indiferent de unde se află locul de producție, plătesc în mod egal pentru emisiile lor. Mai concret, acordul subliniază importanța stabilirii un preț corect și nediscriminatoriu pentru emisiile de CO2 încorporate în produsele care sunt importate pe teritoriul Uniunii Europene.

Sunt fericit că am ajuns la un acord. Europa face acum pași importanți spre îndeplinirea obiectivelor sale climatice  pentru 2030 și a obiectivului pe termen lung de a obține neutralitate climatică până în 2050. Prin acest acord, stabilim o altă premieră mondială: UE este prima zonă comercială din lume care pune un preț la carbon pentru importurile sale. Este foarte important ca CBAM să egalizeze pe deplin costurile de CO2 între producătorii din UE și cei din afara UE. În acest sens, CBAM aduce un moment de cotitură pentru climă și pentru comerțul durabil, iar soluțiile cu care acest mecanism vine vor avea un efect pozitiv, nu doar pentru moment, ci și pe termen lung, contribuind astfel la atingerea țintelor Acordului de la Paris”, declară Nicu Ștefănuță.

Prin aplicarea aceluiași preț al carbonului asupra emisiilor de gaze cu efect de seră din producția de bunuri importate, asemenea Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), CBAM va extinde standardele de mediu la toate produsele vândute din extern pe piața UE. În același timp, sunt create condiții de concurență echitabile și este evitată relocarea emisiilor de carbon din partea întreprinderilor care își relocalizează activitățile în țări mai puțin prietenoase cu clima, asigurând competitivitatea și crearea de locuri de muncă în industriile curate din interiorul UE.

Acordul este unul mult mai consolidat față de propunerea inițială a Comisiei și prevede, de asemenea, ca UE să asigure un tratament echitabil între companiile europene, care plătesc un preț al carbonului în Europa, și concurenții lor străini, care nu plătesc. Acesta este un pas major ce va permite acțiune mai robustă și mai concretă pentru climă, protejând în același timp companiile și locurile de muncă. Mai mult, acordul ia în considerare extinderea domeniului de aplicare și pentru hidrogen.

Un punct deosebit de important al negocierilor de ieri este faptul că acordul deschide posibilitatea integrării în viitor și a produselor procesate, cum ar fi mașinile. Astfel, mesajul către industriile UE este unul clar – nimeni nu trebuie să se relocalizeze sau să plece de acasă, deoarece măsurile necesare pentru a evita concurența neloială și relocarea emisiilor de dioxid de carbon au fost luate deja.

Odată cu adoptarea de săptămâna trecută a Regulamentului privind reducerea la minim a defrișărilor globale și combaterea degradării pădurilor și odată cu prilejul atingerii unui consens în privința noului CBAM, Europa poate deveni o putere verde suverană, ale cărei reguli climatice și comerciale continuă să fie din ce în ce mai bine interconectate între ele.

Noua lege CBAM ar trebui să intre în vigoare de la 1 octombrie 2023, însă până atunci mai trebuie adoptată formal de către Parlament și Consiliu, apoi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Xxx

Acum 11 luni

E rezolvata cu Schengenul! Daca opreste Stefanuta...carbonul la frontiera...e ok! De miine sintem in Schengen! Cam ce ar trebui sa opreasca sa nu mai avem nevoie de vize pt SUA?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus