Sâmbătă,
02.12.2023
Innorat
Acum
16°C

Grindeanu: în această săptămână vom da în circulaţie lotul Sibiu-Boiţa. Situația celorlalte loturi

Grindeanu: în această săptămână vom da în circulaţie lotul Sibiu-Boiţa. Situația celorlalte loturi

Lotul Sibiu-Boiţa va fi dat în circulaţie în cursul acestei săptămâni, după semnalele noastre, cu aproximativ şase luni mai devreme decât era termenul de finalizare, respectiv mai 2023, a declarat, marţi seara, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, în şedinţa Comisiilor pentru buget-finanţe reunite, pentru dezbaterea proiectului de buget de stat pe 2023.

"Pentru Sibiu - Piteşti, vă informez că, în momentul în care am venit la minister, din cele cinci loturi ale autostrăzii de la Sibiu la Piteşti erau semnate contracte pe loturile 1 şi 5. Cu vreo două săptămâni înainte de depunerea jurământului, s-a semnat contractul şi pe lotul 4, deci după plecarea fostului ministru. Noi n-aveam contracte pe loturile 2, 3 şi 4. De 30 de ani vorbim despre traversarea Carpaţilor şi de-abia în utimul an s-au încheiat contractele pentru loturile dificile, cele muntoase, cele care traversează munţii: 2, 3 şi 4. Pentru lotul de la Sibiu-Boiţa, termenul de finalizare este undeva în mai 2023. Toate semnalele noastre sunt că undeva în această săptămână vom da spre circulaţie, deci înainte cu aproximativ 6 luni, vom da în circulaţie lotul Sibiu - Boiţa", a afirmat Grindeanu, citat de Agerpres.

Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), spunea, la sfârșitului lunii noiembrie, că primul lot al Autostrăzii A 1 Sibiu-Pitești, tronsonul Sibiu-Boița se poate deschide pe 15 decembrie. Și reprezentanții Asociației Pro Infrastructura susțineau că data inaugurării tronsonului Sibiu - Boița ar fi 15 decembrie, aceștia fiind primii și ultimii kilometri de autostradă din 2022.

În ceea ce priveşte lotul Piteşti - Curtea de Argeş, aici sunt necesare exproprieri suplimentare.

"Pe celelalte vorbim de exproprieri suplimentare. Nu poţi să începi o anumită lucrare dacă nu ai anumiţi paşi procedurali făcuţi. În momentul în care intri şi implementezi un proiect mai apar situaţii cum e cea pe care aţi amintit-o de exproprieri suplimentare. Despre asta este vorba pe lotul Piteşti - Curtea de Argeş. Pe Piteşti - Craiova (drum expres - n.r.), lucrurile merg foarte bine. S-au recepţionat anul acesta cei 40 de km din tronsonul 2, acel tronson care ocoleşte Slatina şi Balşul. La anul în mod sigur se va recepţiona - de asemenea înainte de termen - tronsonul 3. Există semnale din partea celui care se ocupă de implementare că ar fi fost posibil să se finalizeze şi tronsonul 4, dar aici las un semn de întrebare, pentru că termenul de finalizare este 2024. În schimb, pe tronsonul 1 este o altă companie, sunt undeva la peste 50%. Au primit până acum două certificate negative pentru că ritmul nu este unul care să mă mulţumească şi să ne mulţumească. Termenul este ca undeva în două săptămâni să vină şi al treilea certificat negativ. Eu nu sunt în postura la Ministerul Transporturilor să urmăresc rezilieri de contracte. Pe mine mă interesează în primul rând ca acele contracte, dacă au fost semnate, să poată fi duse la bun sfârşit. Dar atunci când partenerii nu se ţin de aceste contracte, aplicăm aceste rezilieri schimbând undeva în primăvară cadrul legislativ şi fiind un pic mai stricţi din acest punct de vedere, iar aceste certificate intermediare negative ajutând la o presiune, dacă pot să o numesc pozitivă, asupra companiilor de a se ţine de tot ceea ce înseamnă termene şi ceea ce au semnat, până la urmă", a susţinut şeful de la Transporturi.

Pe drumul expres Piteşti - Mioveni, ce va lega autostrada A1 Bucureşti - Piteşti de uzina Dacia de la Mioveni şi numeroasele companii din jurul uzinei, compania care trebuia să realizeze studiul de fezabilitate a dorit să rezilieze contractul, iar proiectul va fi preluat de Consiliul Judeţean Argeş.

"Pe Piteşti - Mioveni, a existat o licitaţie câştigată de o companie care să realizeze studiul de fezabilitate. Acea companie ne-a anunţat în urmă cu două luni că doreşte să rezilieze, şi am şi făcut acest lucru. Am semnat anul acesta 54 de protocoale prin care am descentralizat anumite lucrări mai simple către autorităţile publice locale. Unul dintre ele este acesta: am descentralizat această lucrare către Consiliul Judeţean Argeş. Sunt cei care se vor ocupa de acest proiect, ministerul plătind şi decontând tot ceea ce se întâmplă pe acest lot", a adăugat el, potrivit sursei citate.

Întrebat despre tronsoanele Tigveni - Curtea de Argeş - Piteşti, din autostrada Sibiu - Piteşti, Grindeanu a precizat: "Pe toate aceste proiecte, parte dintre ele, au fost prinse pe POIM, vor fi fazate pe următorul program operaţional, pe POT. Şi atunci, în funcţie de cum sunt alimentate aceste conturi şi în funcţie de facturile care ne sunt trimise de cei care lucrează la aceste proiecte se decontează, fiind pe fonduri europene nerambursabile. Eu îmi doresc să meargă cât mai repede şi să fie fonduri cât mai mari". 

foto captura video Ioan Adrian Gica/Youtube

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Claus

Acum 11 luni

Pai multumim Drula ca a descalcit itele si a contractat lotul care statea de pe vremea lui Cuc.
Raspunde

Gica contra

Acum 11 luni

In data de 13 se anunța deschiderea celor 13 km care se vor uni cu viitoarea A13 spre Brasov in 13 ani. Sau 113?
Raspunde

Alex

Acum 11 luni

pesede a fost 30 ani la putere .. de ce nu a facut pana acum ? nu e ca si cand facuse alte autostrazi. ... mama lor de HOTI !!
Raspunde

Rammstein

Acum 11 luni

Cred că ăștia sunt ultimii km de autostradă în românia!... Poate peste 100 de ani se va putea trece carpații!...asta dacă va mai exista colonia rumania!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus