Joi,
13.06.2024
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
21°C

Toți medicii din educație, inclusiv dentiștii, sunt trimiși în școli și grădinițe să identifice copiii bolnavi. Spitalele sunt pline

Toți medicii din educație, inclusiv dentiștii, sunt trimiși în școli și grădinițe să identifice copiii bolnavi. Spitalele sunt pline

Chiar dacă nu toți părinții sunt mulțumiți sau înțeleg ce se întâmplă, în școlile și grădinițele din Sibiu triajul epidemiologic se face zilnic, de către toți medicii și asistentele angajate în sistemul de educație, inclusiv de cei stomatologi. Decizia a fost luată după întâlnirea reprezentaților Direcției de Sănătate Publică, a celor de la Serviciul Școli din cadrul primăriei și a celor din Inspectoratul Județean Școlar într-un context epidemiologic special. Potrivit conducerii DSP, Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, secțiile de pediatrie și de pneumologie pediatrică din județ sunt supra – aglomerate din cauza virozelor și infecțiilor respiratorii. Autoritățile sibiene atrag atenția că nu vor fi admiși în colectivitate copiii bolnavi care putea fi contagioși.

Pe adresa redacției au ajuns sesizări cu privire la modul în care se face triajul în unitățile de învățământ. Se acuză faptul că triajul copiilor se face inclusiv de medicii stomatologi. 

„În contextul actual al epidemiilor și virozelor respiratorii am aflat de la grădiniță că primăria va trimite în fiecare zi un medic dentist să vadă copiii dacă au sau nu probleme respiratorii și în cazul în care consideră, îi izolează sau îi scot din colectivitate. De când un dentist are capacitate de a diagnostica probleme pediatrice ale copiilor. DSP ce părere are?”, se arată în sesizare.

Șeful DSP, Horațiu Cojocaru a precizat că decizia mobilizării tuturor medicilor din sistemul de învățământ, inclusiv a celor dentiști, a fost luată de comun acord de trei instituții din Sibiu. 

„În acest context (n.r. context epidemiologic), pentru prevenirea îmbolnăvirilor în colectivitățile de preșcolari și școlari, precum și pentru depistarea precoce a acestora, în urma întâlnirii comune de lucru între reprezentanții Primăriei Municipiului Sibiu – Serviciul public de administrare a unităților de învățământ preuniversitar de stat, Inspectoratului Școlar Județean Sibiu și ai Direcției de Sănătate Publică Sibiu, s-a luat decizia asigurării prezenței personalului medical din cabinetele medicale din unitățile de învățământ (inclusiv a personalului din cabinetele stomatologice – medici și asistenți) pentru efectuarea triajului epidemiologic zilnic al copiilor din creșe, grădinițe (la sosirea copiilor în unitate) și din învățământul primar. Pentru buna desfășurare a acestor activități, conducerile unităților de învățământ vor sprijini personalul medical și vor dispune măsurile necesare, în conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 438/4629/2021”, spune pentru Turnul Sfatului Horațiu Cojocaru. 

În acest sens, nu vor fi admişi în colectivitate copiii care prezintă: angină cu febră, angină cu depozite pultacee, angină cu secreţii nazale muco-purulente, sindrom tusigen cu febră, conjunctivită acută, ochi roşu până la diagnosticare, subicter şi icter până la diagnosticare, erupţii cutanate cu potenţial infecto- contagios, până la diagnosticare.

De asemenea, șeful DSP că triajul epidemiologic nu reprezintă o activitate de diagnosticare și nici de tratament.

„Facem precizarea că Triajul epidemiologic reprezintă efortul de identificare precoce a semnelor și simptomelor de boală și încercarea de limitare a răspândirii infecțiilor și are ca rezultat îndrumarea părinților pentru prezentarea ulterioară a copilului la medicul de familie sau medicul specialist pediatru, unde va avea loc diagnosticarea și stabilirea eventualului tratament necesar. Din aceste rațiuni, și nu din altele, am solicitat mobilizarea întregului personal din medicina școlară, inclusiv a celui din cabinetele stomatologice școlare, pentru a putea acoperi triajul epidemiologic din toate creșele, grădinițele și învățământul primar. Doar prin această mobilizare general putem realiza acest obiectiv. Asigurăm toți părinții, încă o dată, că toate cadrele medicale implicate (medici și asistenți) în această activitate au pregătirea profesională și competența pentru a efectua triajul epidemiologic în bune condiții”, mai spune Horațiu Cojocaru. 

Potrivit DSP, în sezonul actual al virozelor și infecțiilor respiratorii mai multe state membre ale UE/SEE au raportat o creștere a cazurilor de infecție cu virusul respirator sincițial (VRS), începând din luna octombrie 2022. O situație similară se înregistrează și la nivelul țării noastre. De mai multe săptămâni, sistemul medical pediatric din județul nostru se confruntă cu un număr mare de prezentări – copii cu simptome respiratorii, o parte dintre aceștia necesitând internare. Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, secțiile de pediatrie și de pneumologie pediatrică din județ sunt supra - aglomerate.

Centrul European pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au atras atenția asupra riscului de posibilă co – circulație în acest sezon a virusului SARS-CoV-2 și a virusului gripal; nivelurile ridicate ale circulației virusului respirator sincițial adaugă presiune suplimentară asupra sistemului medical.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Dan

Acum 1 an

Daca citesc ce semne de boala se cauta de catre medici, pai la aceste semne trebuie sa fi idiot sa nu iti duci copilul la doctor ci sa il duci la gradinita/scoala. Orice parinte normal realizeaza ca aceste semne nu sunt un cos purulent ci un inceput de ceva grav pentru sanatatea propriului lor copil (nu zicem de pericolul sa transmita boala ai altor copii) si l-ar duce la doctor si nu la scoala.
Raspunde

Ioana

Acum 1 an

Din pacate sunt mulți părinți care își duc copii asa la școală...
Raspunde

Gheorghe

Acum 1 an

Decat sa trimiti niste dentisti care oricum nu pot face cine stie ce nu era Mai bine sa faci niste centre de permanenta cu medic pediatru? Sau macar triaj cu specialisti? In gradinita copiilor nu este cabinet medical, nu stiu situatia in general. Cum se fac 'consultatiile'? Nu era normal sa fim informati? In spital si cabinetele private tot timpul trebuie completat acordul parintilor... Nu tin minte sa fi semnat ceva...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus