Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Ministrul Culturii, student la ULBS. Vrea să-și ia doctoratul sub conducerea lui Constantin Chiriac. E cel mai darnic ministru din ultimii 10 ani cu FITS

Ministrul Culturii, student la ULBS. Vrea să-și ia doctoratul sub conducerea lui Constantin Chiriac. E cel mai darnic ministru din ultimii 10 ani cu FITS

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, este doctorand la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, iar îndrumătorul său este directorul Teatrului Național Radu Stanca și al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac.

Cele două instituții sunt finanțate de către ministerul Culturii, iar relația mentor – discipol de la ULBS este însă dublată de una financiară, însă în sens invers. Ideea unui posibil conflict de interese a fost discutată de Turnul Sfatului atât cu ministrul Lucian Romașcanu, cât și cu Constantin Chiriac.

Ministrul spune că în urma întrebării adresată celor doi, Chiriac și-a manifestat ideea de a se retrage din proiect, însă a fost oprit chiar de el: „Chiriac este după părerea mea, și nu numai, cel mai mare, sau unul din cei mai mari manageri de cultură și de artele spectacolului din Europa și din lume în același timp”.

”Constantin Chiriac face 30 de ani de Festival Internațional de Teatru, ministerul ăsta i-a dat bani de când hăul”

Romașcanu spune că ideea de a face o lucrare de doctorat alături de Constantin Chiriac e cât se poate de legitimă, atâta timp cât directorul FITS este ”unul din cei mai mari manageri de cultură și de artele spectacolului din Europa și din lume”.

”Chiriac este după părerea mea, și nu numai, cel mai mare, sau unul din cei mai mari manageri de cultură și de artele spectacolului din Europa și din lume în același timp. O recunoaște toată lumea, e premiat în țară, are Legiunea de Onoare în Franța, știți foarte bine cine este Constantin Chiriac. Eu, pe de altă parte, sunt un om care a făcut ASE-ul la timpul lui, a făcut un MBA la Universitatea din Washington. Îmi place cu cartea, am făcut liceul și facultatea la timp.

Și fac în acest moment un lucru care mi se pare de o importanță covârșitoare istorică. Eu nu sunt decât o mică rotiță. Tot ce s-a întâmplat mare în țara asta de-a lungul timpului a avut o încărcătură și o dimensiune culturală importantă. De la 1848, 1918 și până azi cultura a avut un rol fundamental. Despre asta nu a vorbit nimeni până acum și cine să o facă? Ministrul Culturii cu ăl mai bun manager cultural.

Constantin Chiriac face 30 de ani de Festival Internațional de Teatru, ministerul ăsta i-a dat bani de când hăul. A aduce acest lucru în zona de conflict de interese mi se pare mie personal exagerat. El are un festival extrem de bine poziționat și așezat în peisajul cultural și este un proiect strategic cultural al României, beneficiază de susținerea guvernului. Nu are ce legătură să aibă. Eu nu am găsit unul mai bun decât el”, spune ministrul.

”Nu prea s-a făcut nimic pe subiectul ăsta, deci nu am de unde copia”

Tema aleasă de ministru, diplomația culturală în istoria României, este nouă, spune el, de aici și imposibilitatea de a se inspira de la alții, glumește Romașcanu, făcând aluzie la cazurile de posibil plagiat apărute în politica românească în ultimii ani.

”Mai am un avantaj, nu prea s-a făcut nimic pe subiectul ăsta, deci nu am de unde copia. Dar da, este un subiect și înțeleg. În politică, la începutul anilor 90 au intrat oameni nu foarte... Adică cine avea o meserie, cine avea o carieră și-a văzut de drumul lui și au intrat în politică oameni nu foarte bine pregătiți profesional. Iar atunci au încercat să compenseze lacunele din educație, punându-și la rever tot felul de titluri și diplome pe care nu le meritau. E firească întrebarea presei, e firească teama asta, dar aici nu e cazul. Mi-am făcut singur lucrarea de licență, am bătut-o singur la mașina de scris, am luat 10, am făcut un MBA, am lucrat în privat, eu nu am trișat.

Cu informațiile la care am succes, cu faptul că Chiriac a făcut pe lângă festival o bursă de spectacole... I-am zis lui Constantin după ce m-ați întrebat dumneavoastră că va comenta lumea. Iar el mi-a spus <bine, domnule, eu mă retrag și ia pe altul>. I-am spus <bine, te retragi, dar pe care altul?>.

Diplomația politică poate fi eficientă, dar i se poate deschide un drum de către alte diplomații. Cea mai importantă este diplomația culturală, după care vine diplomația parlamentară, diplomația științifică, avem oameni de știință care merg și ne reprezintă cu cinste peste tot. Diplomația sportivă... Altfel deschizi ușa după ce ia Nadia 10 la Olimpiadă. Sunt foarte multe detalii care deschid drumul diplomației. E important subiectul, îmi place”, spune ministrul.

De unde au venit mai mulți bani la FITS

Sub mandatul ministrului Romașcanu s-au acordat cei mai mulți bani de către Ministerul Culturii, Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în ultimii 10 ani, 4,5 milioane de lei. Ministrul spune că doctoratul și banii dați în 2022 la FITS nu au nicio legătură. Au fost mai mulți bani, pentru că bugetul ”culturii” a fost mai mare.

”Aici e o altă chestiune pe care aș putea să o comunic către cei care acceptă funcții de ministru al Culturii. Asigură-te că ai susținere! Nu poți să ajungi ministru al Culturii și pe urmă să dai vina pe guvern că nu ai bani. Atunci pleci acasă. Nu mă susțineți, îmi văd de drum. Eu am avut o înțelegere cu colegii mei, anul acesta am avut un buget mai mare cu 40% decât anul trecut, la anul va fi și mai mare cu 15% decât cel de acum. Am finanțat cu 20 de milioane de lei proiecte culturale în 2022, față de 9 (n.r. milioane) în 2021”, explică ministrul.

”E o încercare în care experiența curentă a domnului ministru oferă material original pentru o cercetare contemporană”

De cealaltă parte, Constantin Chiriac a vorbit despre lucrarea pe care ministrul Romașcanu o pregătește, însă a fost evaziv atunci când a fost întrebat de cealaltă relație dintre ei, cea profesională.

”Domnul ministru e student la școala doctorală de la ULBS, cu o temă foarte interesantă și mai ales necesară României: Diplomație culturală și lidership cultural, prin Artele spectacolului, cinematografie, muzică etc!

Școala doctorală încearcă să găsească o direcție practică de cercetare prin care să se facă un studiu aplicat a ce a însemnat Diplomația culturală în istoria României, dar mai ales, ce poate însemna astăzi!

E o încercare foarte grea și toți profesorii din Școala Doctorală de la Sibiu sunt interesați să aibă un dialog foarte bun cu doctorandul precum și o implicare a Domniei sale, pe măsură!”, a transmis Constantin Chiriac.

Întrebat dacă îmbunătățește sau afectează această relație maestru-discipol colaborarea dintre ei, care, inevitabil, se petrece și în celelalte domenii, Chiriac a vorbit în continuare despre cercetare.

”Este o asumare a unei Școli pe o temă foarte importantă. E o încercare în care experiența curentă a domnului ministru oferă material original pentru o cercetare contemporană. Munca este complexă și provocatoare”, a mai spus directorul FITS.

Cel mai darnic ministru din ultimii 10 ani

23,9 milioane de lei este finanțarea primită de FITS, de la Ministerul Culturii, în ultimii 10 ani. Din acești bani, sub miniștrii PSD au venit cei mai mulți bani: 12,7 milioane de lei. Liberalii au trimis la Sibiu 5,89 de milioane de lei, iar miniștrii UDMR – 2,6 milioane de lei. Iar dintre toți miniștrii, sub mandatul lui Romașcanu s-au acordat cei mai mulți bani, 4,5 milioane de lei la ediția de acest an a Festivalului.

Social-democrații au avut în această perioadă miniștri în 4 ani, liberalii au avut miniștri în alți 4 ani, UDMR în doi ani, iar într-un alt an, Ministerul Culturii a avut șef un independent.

Ministrul Romașcanu s-a plâns la Sibiu, pe perioada FITS că bugetul ministerului este destul de restrâns și că nu poate sprijini toate proiectele culturale din țară.

”Dacă nu reușești să te bați cu succes pentru bugetul ministerului tău, pentru cele de zi cu zi, pe parcursul anului, alături de colegii tăi din guvern, ești statuie la un minister nefuncțional. Am avut aceste situații și o repet: anul trecut Ministerul Culturii a dat pe salarii aproape 70% din banii pe care i-a avut. Ca să ai 30% pentru proiecte și pentru altceva este greu de imaginat”, a declarat ministrul.

El a cerut administrațiilor locale să se implice mai mult, din punct de vedere financiar, în privința susținerii financiare ale instituțiilor de cultură, chiar și în cazul teatrelor naționale.

„Cred că fiecare instituție națională care este acum în subordinea Ministerului Culturii și-ar regăsi mai bine locul în subordinea autorităților locale, pentru că ele sunt cele care beneficiază primele de pe urma lor. Sau măcar o dublă administrare, pentru că de cele mai multe ori Ministerul Culturii nu are bani să repare ce are de reparat. Sigur, primăriile au mai mulți bani. Trebuie găsită aici o variantă pentru a împărți responsabilitățile cu cei care beneficiază cu adevărat, pentru că Teatrul Național din Craiova e al Ministerului Culturii, dar e al craiovenilor, până la urmă. La fel se întâmplă la Iași sau la Târgu-Mureș… Patrimoniul este cel mai important lucru de care trebuie să se ocupe Ministerul Culturii și finanțarea proiectelor culturale”, a transmis Romașcanu.

El a explicat atunci că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) sau Transilvania International Film Festival (TIFF) nu pot primi mai mulți bani de la minister pentru că nu sunt suficiente fonduri.

”Dacă nu reușești să te bați cu succes pentru bugetul ministerului tău, pentru cele de zi cu zi, pe parcursul anului, alături de colegii tăi din guvern, ești statuie la un minister nefuncțional. Am avut aceste situații și o repet: anul trecut Ministerul Culturii a dat pe salarii aproape 70% din banii pe care i-a avut. Ca să ai 30% pentru proiecte și pentru altceva este greu de imaginat”.

Ministrul a mai precizat că Ministerul Culturii are 95 de instituții în subordine, aproape 6000 de angajați și tot atâția colaboratori.

Constantin Chiriac: Prima mea întrebare pentru fiecare primar era: Cât e bugetul pentru Cultură

FITS primește finanțare din partea Primăriei Sibiu în fiecare an, însă banii sunt alocați prin intermediul Teatrului Național Radu Stanca. Directorul festivalului, Constantin Chiriac, susține că banii acordați culturii se întorc, în orice comunitate, în folosul locuitorilor.

”Sibiul este un oraș care nu a fost cucerit niciodată și care și-a deschis porțile pentru artiști. Este cel mai bun exemplu de felul cum o comunitate a fost schimbată integral prin actul cultural. Am fost timp de patru ani membrul juriului Comisiei Europene pentru Capitale Culturale și în foarte multe orașe pe care le-am și jurizat am fost ales de colegii mei președinte de juriu.

Prima mea întrebare pentru fiecare primar era: Cât e bugetul pentru Cultură? De obicei era un răspuns între un 0 virgulă ceva și maxim 1 virgulă ceva. Cel mai mare buget a fost la Wroclaw cu 4,9% – un buget impresionant.

Știți cât are Sibiul? 14%. Este cel mai mare buget din lume. Grație acestui buget aducem înapoi bugetului consolidat al orașului 18%. Este cel mai bun exemplu cum cultura este un motor de dezvoltare nu numai economică, ci și de punere pe harta lumii a ceea ce înseamnă Sibiul.

Îmi amintesc, când am fost în fața juriului Comisiei Europene, una dintre întrebări a fost „Câte hoteluri de 4 stele aveți?” – Niciunul! „De 5?” – Niciunul! „De 3?” – 8!

Acum sunt cinci de 5 stele, 29 de 4 stele, cu zecile de 3 stele. Nu mai vorbesc de pensiuni. Dar ce s-a schimbat cel mai mult este publicul. Faptul că avem cam 68% din publicul spectator sub 25 de ani este cel mai mare câștig. O investiție în viitor”, spunea Chiriac într-un interviu acordat publicației România Liberă.

Miniștrii Culturii din ultimii 10 ani:

21 decembrie 2012 – 17 decembrie 2013 - Daniel Constantin Barbu (PNL)

17 decembrie 2013 – 26 februarie 2014 - Gigel Știrbu (PNL)

5 martie - 9 octombrie 2014 - Hunor Kelemen (UDMR)

24 noiembrie - 17 decembrie 2014 - Csilla Hegedüs (UDMR)

17 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015 - Ionuț Vulpescu (PSD)

17 noiembrie 2015 – 3 mai 2016 - Vlad Alexandrescu (Independent)

3 mai 2016 - 4 ianuarie 2017 - Corina Șuteu (Independent)

4 ianuarie 2017 - 29 iunie 2017 - Ionuț Vulpescu (PSD)

29 iunie 2017 - 29 ianuarie 2018 - Lucian Romașcanu (PSD)

29 ianuarie 2018 - 20 noiembrie 2018 George Ivașcu (PSD)

20 noiembrie 2018 - 4 noiembrie 2019 - Valer-Daniel Breaz (PSD)

4 noiembrie 2019 – 24 noiembrie 2021 — Bogdan Gheorghiu (PNL)

24 noiembrie 2021 – prezent  — Lucian Romașcanu (PSD)

Finanțarea primită de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în perioada 2012 - 2022

2012 – 1.000.000 lei (PNL)

2013 – 800.000 lei (PNL)

2014 – 1.000.000 lei (UDMR)

2015 – 1.600.000 lei (UDMR)

2016 – 2.000.000 lei (independent)

2017 – 2.500.000 lei (PSD)

2018 – 3.000.000 lei (PSD)

2019 – 2.700.000 lei (PSD)

2020 – 700.000 lei (PNL)

2021 – 3.399.892 lei (PNL)

2022 – 4.500.000 lei (PSD)

Total: 23,19 milioane de lei (4,63 milioane euro)

Alocările pentru festival în funcție de culoarea politică a miniștrilor:

PSD – 12,7 milioane lei

PNL – 5,89 milioane lei

UDMR – 2,6 milioane lei

Independenți – 2 milioane lei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Chirica

Acum 1 an

1. Mi s-a blocat oleca mintea... Banuiesc ca nu e nici un conflict de interese huh? :)))))) 2. Chiriac conduce doctorate???!! Am facut un carcel de gandire :((((
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Ce rusine de caractere!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

era clar ca si Chiriac trebuie sa conduca doctorate...ce oameni tristi...!
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

Acum se intorc favorurile ! Ca asa-i in tenis !
Raspunde

Mishu

Acum 1 an

Suntem pe primul loc in Europa la doctori/ mia de locuitori .De aia ne merge asa de bine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus