Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Președinta Parlamentului European, către români: ”Nu renunţaţi la Europa, nu ne lăsaţi singuri”

Președinta Parlamentului European, către români: ”Nu renunţaţi la Europa, nu ne lăsaţi singuri”

"Nu renunţaţi la Europa, nu ne lăsaţi singuri", şi-a început discursul în fața senatorilor și deputaților români președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. România va adera la spaţiul Schengen şi o va face în curând, a mai promis, luni, oficialul european, citat de Agerpres.

În alocuţiunea rostită în plenul Parlamentului de la Bucureşti, Metsola a subliniat că aderarea ţării noastre la spaţiul european de liberă circulaţie "nu este un cadou", ci este meritată.

Şefa Legislativului UE a evocat Revoluţia română din 1989 şi a făcut apel la unitate.

Roberta Metsola a lăudat reacţia românilor care au ajutat ucrainenii care fugeau din calea războiului. "Voi nu aţi aşteptat să vină nimeni să vă spună ce să faceţi", a transmis ea. În opinia sa, această reacţie a românilor a fost o "demonstraţie a valorilor europene".

"Când scandalurile despre corupţia câtorva puţini ocupă prima pagină a ziarelor şi ecranele televizoarelor, în detrimentul muncii intense, de lungă durată, depusă de mulţi, când promisiuni făcute cu mult timp în urmă par a fi ignorate de dragul unor considerente înguste, mărunte, ordin naţional, când cei pentru care Parlamentul European este prin însuşi existenţa lui o ameninţare vor invoca oricare din aceste chestiuni pentru a împinge tot mai mulţi oameni spre confortul marginilor şi extremelor. Atunci e momentul când suntem chemaţi să conducem. Acum e vremea să ne ridicăm şi să ne arătăm uniţi, când e greu, când ar fi mai uşor să stăm şi să tăcem", a arătat Metsola, potrivit traducerii oficiale.

Ea a spus că scandalurile de corupţie în care au fost implicaţi europarlamentari "ar fi părut mai la locul lor pe Netflix", iar în aceste cazuri "nu va exista niciun fel de impunitate".

Preşedinta Parlamentului European a vorbit despre votul recent privind aderarea României la Schengen.

"Le-am spus liderilor că acesta a fost cel mai dezamăgitor curs pe care îl puteau adopta. Cred că decizia amânării a fost greşită. Vreau să spun limpede - România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. Dumneavoastră sunteţi pregătiţi de peste un deceniu şi vreau să spun şi mai clar - România va adera la Schengen şi o va face în curând, căci este dreptul vostru, căci este dreptul Europei. Vremea când erau două Europe a trecut şi sunt convinsă că toată lumea va înţelege asta în curând", a subliniat ea.

Metsola a apreciat că "această aderare este în avantajul tuturor celorlalte state membre, la fel de mult ca şi al României".

"Este vorba de securitatea noastră colectivă, despre egalitatea dintre europeni, despre capacitatea noastră de a face faţă împreună ameninţărilor comune. Este o piesă lipsă în mozaicul care este construcţia Europei şi înţeleg că este datoria şi răspunderea noastră să punem curând această piesă la locul ei", a completat înaltul oficial european.

Amintind de evenimentele din 1989, Metsola a evidenţiat că "România a trecut printr-o revoluţie pentru a-şi lua locul cuvenit la masa europeană, pentru a ajuta un continent să îşi modeleze forma şi pentru a ajuta la conducerea lui".

"Acum, Europa priveşte spre România din atâtea motive, aşa cum am privit spre Ucraina, atunci când voi v-aţi deschis inimile şi căminele către atâţia care fugeau din calea războiului", a mai spus ea.

Sursa foto: Facebook / Roberta Metsola

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 an

Dormi linistita, mafia romaneasca sta de priveghi.
Raspunde

Munteanu

Acum 1 an

Ha, ha, ha, ce gluma buna! Ne-ati lasat voi, europenii, singuri! Sa va fie de bine, ipocritilor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus