Marţi,
25.03.2025
Innorat
Acum
11°C

Vicepreședintele PE, sibianul Nicu Ștefănuță: Existența fact-checking-ului reduce credința în titluri false pe platformele Meta cu 27%

Vicepreședintele PE, sibianul Nicu Ștefănuță: Existența fact-checking-ului reduce credința în titluri false pe platformele Meta cu 27%

Existența fact-checking-ului reduce cu 27% credința în titluri false și cu 25% interacțiunile cu dezinformarea pe platformele Meta, a declarat miercuri, la Strasbourg, vicepreședintele Parlamentului European Nicu Ștefănuță, scrie Agerpres

Eurodeputatul ales independent și afiliat grupului Verzilor din Parlamentul European a avut acces la o serie de informații privind platformele digitale în calitate de membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a PE.

Ștefănuță a afirmat, în cadrul unui briefing pentru jurnaliști români, că nu doar TikTok este în vizorul Comisiei Europene, ci 'aproape toate platformele'. 'Sunt 60 de investigații deschise de Comisia Europeană', a precizat el.

Vicepreședintele PE s-a declarat împotriva renunțării la fact-checking și înlocuirea sa cu așa-numitele 'community notes'.

'Până deunăzi, în decembrie 2023, Facebook se lăuda că a blocat 68 de milioane de postări, 68 de milioane de postări care conțineau știri false și dezinformări. Vă puteți imagina ce înseamnă să renunți la tot acest proces. O fi pentru ei o economie, pentru că nu mai trebuie să-i plătească pe cei care verifică faptele, dar pentru noi este un dezastru, în contextul în care oricum societatea românească, și prin lipsa atenției pentru educație, este foarte naivă la tot ce circulă online', a explicat Nicu Ștefănuță.

Potrivit lui, din aceleași motive a fost blocat și 43% din conținutul de pe Instagram.

'De aceea eficiența fact-checking-ului este mare, pentru că reduce credința în titluri false cu 27%, adică tot trece conținut care nu este clar, dar măcar aproape 30% din omenire este salvată, să zicem așa. Și mai reduc și interacțiunile cu dezinformarea până la 25%, care înseamnă pur și simplu un comment, un like, un like dat site-urilor despre credința în Dumnezeu de exemplu, care produc conținut politic dintr-o dată. Adică nu mai sunt despre 'Flori, fete și băieți' sau fecioara sculptată într-un trunchi de copac, ci dintr-o dată sunt - 'Toată lumea votează Georgescu'. De aceea sunt periculoase tipul acesta de interacțiuni', a explicat eurodeputatul din grupul Verzilor, potrivit sursei citate. 

El apreciază că varianta 'community notes', propusă în locul verificării faptelor de Mark Zuckerberg la Meta, 'nu este la fel de eficientă și este des motivată politic'.

'De ce? Pentru că cine are timp și interes să comenteze și să pună o variantă alternativă? De obicei rivalii politici, combatanții politici. Și atunci observi un război de raportare, să zicem așa. Unii zic că e fals, alții zic că nu e fals, dar de fapt în spate este cum e la comentarii la ziare, unde de obicei sunt postacii de la partide politice care sunt cei mai activi. Deci community notes este de departe mai ineficient și am vrea revenirea la fact-checking', a pledat vicepreședintele PE.

În același timp, el a pledat pentru consolidarea DSA (Actul pentru servicii digitale), inclusiv prin mărirea amenzilor împotriva marilor platforme digitale.

'Sunt 60 de investigații și bineînțeles că urmărim foarte atent investigația pe TikTok care să vedem ce rezultate produce, dar de fapt a produs și în cazul României deja niște rezultate. Înțeleg că până la 67.000 de de interacțiuni și 4.000 de conturi, care unele veneau din Turcia, au fost implicate în campania din România', a spus Ștefănuță, care citează un raport prezentat de Tik Tok în Comisia pentru piață internă și protecția consumatorilor (CONT) din PE în decembrie anul trecut. 

foto arhiva Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Despre diversiunea impostoarei naziste Ursula von der Leyen si complicelui Iohanis cu ingerinta Rusiei prin Tik Tok in lovitura de stat din 6 Decembrie executats de coruptii CCR a uitat complet javra. https://www.turnulsfatului.ro/2024/11/28/nicu-stefanuta-vicepresedintele-parlamentului-european-cere-audierea-de-urgenta-a-sefului-tiktok-215973
Raspunde

Emila Elzoroaba

Acum 1 lună

Taie gratiile cu dinții,***, și mușcă-i de beregată. Da nu mai ai dinți sărman securist

Raspunde

Un cititor

Acum 1 lună

Stimate domn parlamentar, (Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teleleu Fargelet

Acum 1 lună

Exceptionala pozitionarea domnului europarlamentar. Nu am priceput nimic, dar acuma sunt sigur ca nu mai vine dihorul sau vulpea la găini
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus