Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-5°C

Nu toate familiile monoparentale și cele care au în întreținere 3 copii, vor beneficia de preț plafonat la energie!

Nu toate familiile monoparentale și cele care au în întreținere 3 copii, vor beneficia de preț plafonat la energie!

Atrăgeam atenția încă din luna octombrie 2022, într-o analiză intitulată Legea protejării consumatorilor de energie, devenită legea reducerii consumului și acum legea creșterii natalității!,  că această nouă lege a plafonării prin prevederile ei populiste, este făcută în fapt să nu poată fi aplicată. 

Noua lege a plafonării prețului la energie, stabilește că doar clienţii casnici (adică în situația în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele lor) și nu consumatorii casnici (adică orice familie indiferente pe numele cui este contractual de furnizare energie electrică) vor beneficia de preț plafonat, dacă sunt familii monoparentale sau care au în întreținere 3 copii. 

În situația în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele unui alt membru din familie decât cel care are declarată în întreținere copii, dacă acestea stau în chirie, dacă contractul de furnizare energie electrică, în cazul familiilor cu mai mult de 3 copii în întreținere sau este pe numele fostului soț/soție, dacă acestea stau în chirie etc., în cazul familiilor monoparentale care au în întreținere un copil, nu va beneficia de acest preț plafonat. 

Această condiție se poate satisfice prin încheierea unui nou contract de furnizare energie electrică pe numele membrulului familiei care are și în întreținere minim 3 copii, respectiv pe numele membrului familiei monoparentale care are în întreținere cel puțin un copil, și doar ulterior se poate depune cererea și declarația pe proprie răspundere a clientului către furnizor. Această soluție însă, restrânge dreptul acestor familii, să beneficieze de preț plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023.

De aseemenea pentru aceste două cazuri legea prevede: ”copii trebuie să urmeze o formă de învăţământ” și să aibă vârsta de maxim 26 de ani, pentru ca familia să beneficieze de un preț plafonat.

Formă de învățământ conform legislației înseamnă: creșe, grădinițe, scoală primară, liceu/colegiu, postliceală, univetrsitate, masterate, școală doctorală. Cu alte cuvinte în situația în care o familie are în întreținere 3 copii dar cel puțin unul nu se găsește la una din aceste forme de învățământ la momentul depunerii cererii pentru prețul plafonat nu beneficiază de preț plafonat la energie electrică. 

Solicităm Guvernului emiterea în Regim de Urgență a unei OUG pentru eliminarea/schimbarea articolelor aberante care obligă românii să scoată mai mulți bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât și pentru consumurile viitoare, care crează false speranțe pentru familiile monoparentale sau cu mai mulți copii, dar care nu au neaparat un contract pe numele lor, care amăgesc persoanele bolnave care nu sunt clienți, dar și pentru faptul că în prag de sărbători, în plină iarnă cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperați la cozii uriașe la ghișeele furnizorilor. 

Dumitru Chisăliță

Președinte

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Kukuruku

Acum 1 lună

Ce cauta virgula aia acolo?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus