Unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați crescători de oi din județul Sibiu spune că în acest an kilogramul de carne de miel ajunge să coste 50 de lei. Chiar dacă e mai scump decât anul trecut, când costa 35 de lei, fermierul crede că prețul este mic față de munca depusă în stână pentru ca această carne să ajungă pe masă de sărbători.
Despre situația crescătorilor de oi și finalul anului pentru fermieri a vorbit oierul Dan Albu din județul Sibiu în cadrul emisiunii Agrostrategia, difuzată la postul public de televiziune.
Dan Albu crește aproximativ 1.000 de oi și spune că acoperă cu greu costurile de întreținere a stânei, pentru a obține banii necesari pentru întreținerea familiei. Cea mai mare problemă este lipsa oamenilor care să-l ajute cu animalele. Cu toate acestea, spune că îi place munca pe care o face și spune că subvențiile primite de la stat îi ajută pe fermieri. Totodată, acesta critică funcționarii din domeniul Agriculturii pentru că iau decizii fără a ieși din birouri și a cunoaște situația de pe teren.
„A fost un an mai secetos. Nu s-a dat nici producția care se dădea în alți ani, la porumb, la altele. Porumbul, lucerna, fânul, noi îl facem din terenul nostru, care o parte este al meu, o parte închiriat de la diferiți proprietari, de la ADS. Pășunile le curățim noi, așa cum ne cer conducătorii noștri, că ei ne conduc din birouri, dar nu vin la noi. Să vină să stea 3 zile aici, și noi în locul lor, să vadă cum e. Ei știu că se face într-un mod, dar nu e așa. E muncă foarte multă”, le-a spus Dan Albu jurnaliștilor TVR.
Cel mai mare sprijin pentru fermieri sunt subvențiile, iar programul „lâna” de anul viitor este așteptat cu interes. Orice sumă e importantă, de fapt, pentru ca fermierii să-și păstreze animalele: „Mulțumesc domnului ministru Daea că chiar se zbate pentru noi, fermierii”.
Lipsa de oameni este marea problemă și în agricultură, afirmă oierul. „Animalele pleacă în viu de la noi. Nu mai avem oameni să mulgă și mai bine lăsăm mieii să sugă, ca să ajungă la o greutate anumită. Mulgem pentru noi 2 săptămâni, cu fratele, facem niște brânză pentru noi și atât (...) Soluția pentru un viitor mai bun nu-l prea văd, că nu sunt aomeni. Și la tehnologie trebuie oameni, că nu mănâncă oaia singură. Toată treaba se întâmplă cu oameni. Am vrut să aduc niște oameni de afară. Un prieten a adus patru persoane, dar din patru a rămas numai unul. Vedem cât mai putem ține efectivul (...) Sunt lucruri care se bat cap în cap - APIA cere una, ADS-ul cere alta. Același minister – la fel: ba că pentru un hectar trebuie să fie 7,7 capete, unii cer 6,2, alții - 5. Legea europeană cere 0,3 pe hectar. Păi noi suntem în UE, ce facem până la urmă?”.
Fermierul amintește că anul trecut carnea de miel a costat 35 lei. „Acum cred că ajunge la 50 de lei și nici așa nu e scump pentru noi cât muncim aici; pentru un miel cum îl crești ca să-l pui pe masă”.
Prețul pentru kilogramul în viu este de 13-14 lei kg.
După reportajul despre stâna oierului sibian, a fost difuzat un material video despre pregătirea unei rețete locale - pomana porcului. Rețeta a fost prezentată de Galina Stângu, crescătoare de ovine din Loamneș: „punem carnea la ceaun, cu sare, piper, un pic de usturoi; o înăbușim un pic cu apă, adăugăm unsoare în ceaun (...) Între timp se face mămăliga și când e aproape gata, tăiem varza murată pentru salată (...) Aceasta este pomana porcului la Sibiu; să aveți sărbători fericite!”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: pomana porcului sibiu , dan albu , video
Vizualizari: 3108
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Popescu Ion
Acum 2 ore
Sodolescu Raluca
Acum 2 ore
Cibi
Acum 2 ore
Mora
Acum 2 ore
Sibianul comentator