Duminică,
20.04.2025
Cer Senin
Acum
12°C

15,7 mil. euro prin PNRR: Singura nouă construcție medicală din Sibiu va avea 7.000 de mp

15,7 mil. euro prin PNRR: Singura nouă construcție medicală din Sibiu va avea 7.000 de mp

În timp ce proiectul noului Spital județean a fost respins de la finanțare prin PNRR, singura șansă a Sibiului de a beneficia prin acest program de o nouă clădire medicală vine din partea Armatei. Ministerului i-a fost declarat eligibil proiectul de construire a unei clădiri de 7.000 de mp, în curtea Spitalului Militar Sibiu, pentru a adăposti un bloc operator politraumă.

Noul pavilion prevăzut a fi construit în curtea Spitalului Militar din Sibiu a fost selectat printre cele 42 de proiecte eligibile a primi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. 15,73 de milioane de euro (echivalentul a 95% din necesarul de 16,5 milioane de euro) este finanțarea de care poate beneficia acest proiect dacă se va regăsi pe lista finală cu cele minim 25 de noi unități medicale prevăzute a fi ridicate prin PNRR.

Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt cât se poate de mari, ca urmare a faptului că proiectul noului pavilion medical este pus în contextul ridicării la Sibiu a Comandamentului NATO pentru Europa de sud-est. De altfel, proiectul elaborat prevede rezerve speciale pentru angajații NATO.

Paralel cu clădirea de la stradă, de care va fi legată

Conform temei de proiectare care a stat la baza elaborării studiului de fezabilitate pentru investiția în discuție, noua construcție medicală va fi ridicată în curtea Spitalului Militar de pe bulevardul Victoriei, având o amprentă la sol de 1.400 de mp. Clădirea este propusă a avea demisol, parter și trei etaje, cu o suprafață desfășurată de 7.000 de mp.

”Se propune o construcție nouă, amplasată paralel cu pavilionul A existent, legat de acesta la nivelul etajului doi printr-un corp de legătură”, se arată în documentul citat, semnat de către conducerea Spitalului  Militar Sibiu.

Pentru a face loc noii clădiri, va fi nevoie de demolarea chioșcului din curtea Spitalului (ridicat în 1942 cu o suprafață de 20 de mp) și de desființarea rampei auto de 88 de mp.

La demisol sunt prevăzute spații tehnice și de depozitare, dar și spălătoria, bucătăria și camera mortuară. La parter vor fi amenajate compartimentul de primiri urgențe, serviciul general de sterilizare și sectorul de investigații.

Etajul întâi va găzdui secția de anestezie și terapie intensivă, blocul operator cu șase săli de intervenție și unitatea de transfuzii sanguine. Iar pentru etajele doi și trei sunt prevăzute saloanele de spitalizare pentru pacienții care au trecut prin secția chirurgie.

Citește și Ministerul Sănătății a respins finanțarea prin PNRR a noului Spital județean din Sibiu. Explicație: A depășit bugetul maxim alocat pe proiect

Rezerve NATO

În Compartimentului de primiri urgențe prevăzut la parter sunt prevăzute, pe lângă sala de așteptare, și o cameră de resuscitare, una de consultații medicale, una de consultații și tratament pentru urgențele minore, o cameră de monitorizare, una de gipsare, salon de izolare, dar și una de evaluare și tratament imediat.

Sectorul de investigații medicale, prevăzut tot la parter, include spații pentru computer tomograf, ecografie, angiografie și RMN.

Lista amenajărilor de la parter mai include și numeroase spații dedicate doar personalului medical, cum sunt cele specifice serviciului de sterilizare sau cele de odihnă pentru personalul medical.

La primul etaj al noului spital sunt prevăzute secțiile de anestezie și terapie intensivă (ATI). ”Va avea un număr de 15 paturi, organizate în două unități de îngrijire a pacienților”, se arată în tema de proiectare care stă la baza studiului de fezabilitate. Prima unitate va conține trei saloane ATI și unui septic (fiecare cu câte două paturi ATI și dotările aferente), iar cea de-a doua unitate, cinci saloane: trei ATI, unul pentru arși și unu de izolare (la fel, cu câte două paturi ATI, mai puțin pentru arși și izolare, unde este propus câte unul singur).

Tot la primul etaj ar urma amenajate și blocul operator, în care – alături de numeroase module pentru personalul medical – sunt prevăzute șase săli de operații cu aceleași caracteristici: minim 35 de mp fiecare, tot mobilierul necesar, camere de pregătire, de trezire etc.

În fine, etajele doi și trei sunt rezervate ”cazării și îngrijirii curente a bolnavilor pe perioada internării în spital pentru toate specialitățile chirurgicale”. ”Sectorul spitalizare chirurgie are în componență, pe fiecare nivel, următoarele spații: saloane pacienți cu dotările sanitare aferente, încăperi pentru asistență medicală, pentru deservirea pacienților, diverse spații pentru activitățile gospodărești ale secției”.

Conform temei de proiectare, saloanele pentru pacienți se împart în trei categorii: cu trei paturi, cu două paturi și cu un pat. Cele cu un singur pat sunt descrise ”rezervă NATO” și au o suprafață de 16 mp, egală cu cea a rezervelor pentru pacienți cu două paturi (saloanele cu trei paturi vor avea minim 21 de mp).

Conducerea medicală a secției își va avea birourile la etajul trei.

Proiectul Spitalului Militar din Sibiu prevede și amenajarea unui grup generator de energie electrică, de drumuri și alei și de spații verzi.

Luna acesta

Studiul de fezabilitate pentru proiectul mai sus descris a fost adoptat de Guvernul României în august 2021. Conform acestui document, perioada de ridicare și dotare a noii clădiri ar urma să fie de maxim doi ani.

Pe de altă parte, luna aceasta este așteptată finalizarea listei cu cele minim 25 de noi unități medicale din România care să fie finanțate prin PNRR.

”Obiectivul proiectului imobiliar este acela de a asigura pe lângă investigarea stării de sănătate și tratamentul militarilor și personalului civil din cadrul Ministerului Apărării Naționale, militarilor aflați în misiuni în zona de responsabilitate a investiției, rezerviștilor armatei române din județul Sibiu și județele limitrofe, precum și a populației civile din zona de responsabilitate și consolidarea operaționalizării, menținerii nivelului capacității de luptă și evaluării operaționale a structurii de forțe a Armatei României”, se rată în nota de fundamentare prin care Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici ai noii clădiri medicale din Sibiu.

Citește și Reacția CJ după ce Ministerul Sănătății a respins noul spital județean. Daniela Cîmpean: Proiectul merge mai departe și ne vom adresa instanței

Foto principală: Spitalul Militar din Sibiu

Sursa: Google Earth

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Vladimir

Acum 2 ani

”Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt cât se poate de mari, ca urmare a faptului că proiectul noului pavilion medical este pus în contextul ridicării la Sibiu a Comandamentului NATO”. Greșit, domnule Deleanu: spitalul militar se extinde ca urmare a grilei de evaluare a Ministerului Sănătății, grilă pe care Consiliul Județean Sibiu a desconsiderat-o complet dar pe care militarii au respectat-o... Oameni buni, chiar toată lumea e paranoică și vede altă realitate în loc de cea factuală...?!
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

N-ati inteles nimic. Sunt 42 de proiecte eligibile , care indeplinesc conditiile , insa doar 25 dintre ele vor fi finantate . D-l Deleanu are dreptate , datorita comandamentului NATO , Spitalul Militar va fi printre cele 25 .
Raspunde

Nu stiu, intreb

Acum 2 ani

42 cu acelasi punctaj?
Raspunde

Tradare, da sa stie si ea

Acum 2 ani

O sa aflam ce a fost candva. campeanca e avocat, stie ca n-are sanse sa castige in instanta daca ataca ordinul cu criteriile. Si ce face, daca il suspenda tine in loc toate celelate proiecte? Banii sunt accesibili pana in 2027, nu se gata procesul pana atunci, daca il desfinteaza anuleaza finantarile celelalte??? Deci e altceva la mijloc. Pacat ca nu reuseste sa comunice ceva civilizat. Si sa il dea in gat pe cel care ii susura in ureche prostii si ea crede c-o ajuta cu proiectele. Si poate si cu altele...
Raspunde

Milič

Acum 2 ani

Este îmbucurător atunci câns se realizează orice investiție în domeniul medical public, mai ales dacă vorbim de clădiri și aparatură noi-nouțe, nu doar de vopsirea foarte scumpă a unor pereți arhaici, care nu sunt adecvați prevenirii răspândirii bolilor nozocomiale. Pe de altă parte, 7000 de mp de clădire nouă nu sunt doar o extindere sau doar o modernizare. Practic este un spital nou-nouț. Și astfel, devine un pic trist faptul că din banu publici nu se pot face și investiții gândite pentru secolul curent, dar mai ales viitor. Secția de ATI și terapie intensivă va fi organizată în 2 saloare cu un număr mare de paturi fiecare. De ce din bani publici nu se pot face saloane individuale la niciun ATI? De ce trebuie ca toți pacienții să sufere împreună (dacă sunt conștienți) și să vadă pe alții cum se sfârșesc în mod inevitabil și deloc încurajator lângă ei? La spitalul Marie Curie din București, noua clădire realizată exclusiv din bani donați, privați, a fost gândită în afara metehnelor arhaice și în favoare pacientului. Fiecare salon de la ATI este privat. Bineînțeles, în caz de forță majoră se pot pune și 2 sau mai multe paturi (6-8 cred că ziceau), dar dacă nu este vreo pandemie sau vreun accident cu zeci de răniți în stare gravă, de ce nu se pot organiza totuși saloane individuale? Și sunt sigur că aceeași situație se regăsește și în organizarea altor structuri medicale din noul proiect... de ce la noi trebuie ca spitalul să fie un loc al groazei și al morții și nu poate fi ceva ce nu te demoralizează suplimentar infinit mai mult decât ești deja, atunci când lupți pentru viața ta?
Raspunde

Sanatate

Acum 2 ani

Stii ce vorbesti 100%? La Marele spital din Viena, un prieten povestea ca s-a trezit din anestezie intr-un fel de hol unde vedea lifturile… Fara salon privat M-a ferit Dumnezeu, de aceea intreb. Ca n-am vazut nici un ATI. Iar cu izolatul, ne-am cam lamurit. De microbi si prostie nu te poti izola
Raspunde

Milič

Acum 2 ani

Nu mă pretind vreun expert în managementul sănătății publice, dar îmi place să mă informez din diverse surse și despre ce se întâmplă pe la alții în sens "mai bine ca la noi". Nu mă încălzește nici faptul că la alții poate fi la fel de rău, dacă nu mai rău ca la noi. Pe aceeași logică, dacă ne-am compara doar cu republici din Africa centrală, am fi peste toți. Fac referire însă la faptul că proiectul spitalului realizat 100% din donații, prevede condiții moderne, inspirate din țările nordice. Vorba aceea, dacă un spital realizat din banii altora se poate realiza la cele mai înalte standarde, de ce nu se pot inspira și spitalele realizate din banii noștri, ai tuturor? Nu ar fi oare corect să folosim ca etalon de bune practici un spital deja construit la noi în țară, doar că nu de guvernul lui "merge și așa"?
Raspunde

Ejobs

Acum 2 ani

Deci zici ca si Aca o fi tot pe principul merge si asa si or fi neinformati…ca na, la Viena or fi ocupati cu sabotatul schegen si nato n-or aveaa acces la “diferitele surse” la care ai tu. Or fi ajuns si ei la concluzia ca rezervele dunt doar ocoseala si aere ptr laudarosi
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Continuă peticeala clădirilor habsburgice
Raspunde

Sibian rezistent de dreapta

Acum 2 ani

Important e sa nu vie PSD la guvernare, ciuma rosie!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus