În timp ce proiectul noului Spital județean a fost respins de la finanțare prin PNRR, singura șansă a Sibiului de a beneficia prin acest program de o nouă clădire medicală vine din partea Armatei. Ministerului i-a fost declarat eligibil proiectul de construire a unei clădiri de 7.000 de mp, în curtea Spitalului Militar Sibiu, pentru a adăposti un bloc operator politraumă.
Noul pavilion prevăzut a fi construit în curtea Spitalului Militar din Sibiu a fost selectat printre cele 42 de proiecte eligibile a primi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. 15,73 de milioane de euro (echivalentul a 95% din necesarul de 16,5 milioane de euro) este finanțarea de care poate beneficia acest proiect dacă se va regăsi pe lista finală cu cele minim 25 de noi unități medicale prevăzute a fi ridicate prin PNRR.
Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt cât se poate de mari, ca urmare a faptului că proiectul noului pavilion medical este pus în contextul ridicării la Sibiu a Comandamentului NATO pentru Europa de sud-est. De altfel, proiectul elaborat prevede rezerve speciale pentru angajații NATO.
Paralel cu clădirea de la stradă, de care va fi legată
Conform temei de proiectare care a stat la baza elaborării studiului de fezabilitate pentru investiția în discuție, noua construcție medicală va fi ridicată în curtea Spitalului Militar de pe bulevardul Victoriei, având o amprentă la sol de 1.400 de mp. Clădirea este propusă a avea demisol, parter și trei etaje, cu o suprafață desfășurată de 7.000 de mp.
”Se propune o construcție nouă, amplasată paralel cu pavilionul A existent, legat de acesta la nivelul etajului doi printr-un corp de legătură”, se arată în documentul citat, semnat de către conducerea Spitalului Militar Sibiu.
Pentru a face loc noii clădiri, va fi nevoie de demolarea chioșcului din curtea Spitalului (ridicat în 1942 cu o suprafață de 20 de mp) și de desființarea rampei auto de 88 de mp.
La demisol sunt prevăzute spații tehnice și de depozitare, dar și spălătoria, bucătăria și camera mortuară. La parter vor fi amenajate compartimentul de primiri urgențe, serviciul general de sterilizare și sectorul de investigații.
Etajul întâi va găzdui secția de anestezie și terapie intensivă, blocul operator cu șase săli de intervenție și unitatea de transfuzii sanguine. Iar pentru etajele doi și trei sunt prevăzute saloanele de spitalizare pentru pacienții care au trecut prin secția chirurgie.
Rezerve NATO
În Compartimentului de primiri urgențe prevăzut la parter sunt prevăzute, pe lângă sala de așteptare, și o cameră de resuscitare, una de consultații medicale, una de consultații și tratament pentru urgențele minore, o cameră de monitorizare, una de gipsare, salon de izolare, dar și una de evaluare și tratament imediat.
Sectorul de investigații medicale, prevăzut tot la parter, include spații pentru computer tomograf, ecografie, angiografie și RMN.
Lista amenajărilor de la parter mai include și numeroase spații dedicate doar personalului medical, cum sunt cele specifice serviciului de sterilizare sau cele de odihnă pentru personalul medical.
La primul etaj al noului spital sunt prevăzute secțiile de anestezie și terapie intensivă (ATI). ”Va avea un număr de 15 paturi, organizate în două unități de îngrijire a pacienților”, se arată în tema de proiectare care stă la baza studiului de fezabilitate. Prima unitate va conține trei saloane ATI și unui septic (fiecare cu câte două paturi ATI și dotările aferente), iar cea de-a doua unitate, cinci saloane: trei ATI, unul pentru arși și unu de izolare (la fel, cu câte două paturi ATI, mai puțin pentru arși și izolare, unde este propus câte unul singur).
Tot la primul etaj ar urma amenajate și blocul operator, în care – alături de numeroase module pentru personalul medical – sunt prevăzute șase săli de operații cu aceleași caracteristici: minim 35 de mp fiecare, tot mobilierul necesar, camere de pregătire, de trezire etc.
În fine, etajele doi și trei sunt rezervate ”cazării și îngrijirii curente a bolnavilor pe perioada internării în spital pentru toate specialitățile chirurgicale”. ”Sectorul spitalizare chirurgie are în componență, pe fiecare nivel, următoarele spații: saloane pacienți cu dotările sanitare aferente, încăperi pentru asistență medicală, pentru deservirea pacienților, diverse spații pentru activitățile gospodărești ale secției”.
Conform temei de proiectare, saloanele pentru pacienți se împart în trei categorii: cu trei paturi, cu două paturi și cu un pat. Cele cu un singur pat sunt descrise ”rezervă NATO” și au o suprafață de 16 mp, egală cu cea a rezervelor pentru pacienți cu două paturi (saloanele cu trei paturi vor avea minim 21 de mp).
Conducerea medicală a secției își va avea birourile la etajul trei.
Proiectul Spitalului Militar din Sibiu prevede și amenajarea unui grup generator de energie electrică, de drumuri și alei și de spații verzi.
Luna acesta
Studiul de fezabilitate pentru proiectul mai sus descris a fost adoptat de Guvernul României în august 2021. Conform acestui document, perioada de ridicare și dotare a noii clădiri ar urma să fie de maxim doi ani.
Pe de altă parte, luna aceasta este așteptată finalizarea listei cu cele minim 25 de noi unități medicale din România care să fie finanțate prin PNRR.
”Obiectivul proiectului imobiliar este acela de a asigura pe lângă investigarea stării de sănătate și tratamentul militarilor și personalului civil din cadrul Ministerului Apărării Naționale, militarilor aflați în misiuni în zona de responsabilitate a investiției, rezerviștilor armatei române din județul Sibiu și județele limitrofe, precum și a populației civile din zona de responsabilitate și consolidarea operaționalizării, menținerii nivelului capacității de luptă și evaluării operaționale a structurii de forțe a Armatei României”, se rată în nota de fundamentare prin care Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici ai noii clădiri medicale din Sibiu.
Foto principală: Spitalul Militar din Sibiu
Sursa: Google Earth
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: proiect spital militar sibiu p , finantare pnrr sibiu , proiect pnrr sibiu , planul national de redresare s , euro pnrr singura noua constru , pavilion chirurgical , pnrr sibiu , Spitalul Militar Sibiu
Vizualizari: 7525
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Kokos
Acum 12 ore
Emil
Acum 13 ore
Suseanu Porumb
Acum 13 ore
Vivi Dragan
Acum 13 ore
Leonard (Leo)