Premiera demolării vilei de pe Calea Dumbrăvii, suspendată. Proprietara - de acord cu închisoarea, dar nu și cu demolarea

Judecătoria Săliște a suspendat procedurile de demolare a vilei ridicată ilegal pe Calea Dumbrăvii, chiar peste drum de sediul procurorilor sibieni. Procedurile vor fi reluate în funcție de un alt proces, derulat tot la Săliște, prin care este contestată acțiunea inițiată de Primăria Sibiu, pentru aplicarea sentinței penale prin care s-a dispus demolarea. Sentință care, la rându-i, a fost contestată de proprietara vilei: aceasta a fost de acord să fie condamnată la închisoare cu suspendare, dar a cerut să fie eliminată obligativitatea demolării vilei ridicată ilegal.

Este vorba de premiera înregistrată la Sibiu anul trecut: pentru o vilă ridicată ilegal, instanța nu doar că a condamnat-o pe Cornelia Bratu la opt luni de închisoare cu suspendare, dar a și obligat-o să demoleze clădirea (în care a investit câteva milioane de euro, conform apropiaților).

Executarea sentinței, în sensul demolării casei, a fost confirmată în toamna anului trecut și de către Judecătoria Săliște, în a cărei arie de competență își are domiciliul Cornelia Bratu. 

Suspendarea

Cornelia Bratu este soția lui Gheorghe Bratu, unul din acționarii fostului lanț local de benzinării Aral, la care aceasta activa în calitate de contabil. Cei doi au divorțat, procedură doar de conveniență, după cum susțin apropiații, în contextul unor anchete care vizau activitatea din lanțul de benzinării.

Citește și O parte din benzinăriile Aral au fost închiriate azerilor. Consiliul Concurenței analizează tranzacția

Conform reprezentanților Primăriei Sibiu, Cornelia Bratu a refuzat să pună în aplicare sentința penală prin care a fost condamnată nu doar la închisoare cu suspendare, ci și la demolarea casei ridicată ilegal. ”În conformitate cu dispozițiile legale, în cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligația ce îi incumbă, acesta se duce la îndeplinire prin executare silită care începe odată cu sesizarea organului de executare. Astfel că, la acest moment procedura de desființare a imobilului construcție este în derulare”, arată reprezentanții Primăriei pentru cititorii Turnul Sfatului.

Procedura la care fac referire reprezentanții administrației presupune și ”autorizarea desființării lucrărilor”, mai arată aceștia, situație pentru care a fost deschis un alt proces la Judecătoria Săliște. ”Autorizarea desființării lucrărilor a fost necesară în contextul în care, debitorul a refuzat punerea în executare a titlului executoriu. Astfel că, potrivit legii (Titlul III, cap. IV din Codul de procedură civilă), creditorul poate fi autorizat de instanța de executare să îndeplinească obligația el însuși sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitorului”, mai arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Doar că această acțiune, de la începutul lui noiembrie 2022, a fost suspendată la jumătatea lunii trecute. Și asta pentru că, tot la Judecătoria Săliște, Cornelia Bratu a deschis un nou proces, prin care contestă executarea sentinței penale. ”Referitor la motivele invocate prin contestația la executare, Serviciul Juridic din cadrul Primăriei Sibiu a susținut netemeinicia și nelegalitatea acestora, prin întâmpinare”, mai arată autoritățile pentru cititorii Turnul Sfatului.

Următorul termen în acest proces de contestare a executării a fost fixat pe 8 februarie 2023.

Amenzi de 71.000 de lei

Istoria noii vile de pe Calea Dumbrăvii, numărul 27, începe în 2016, când clădirea de la respectiva adresă este cumpărată de Cornelia Bratu. Un an mai târziu, aceasta solicită și obține de la Primăria Sibiu autorizația de consolidare a casei și de extindere a spațiului de locuit și în volumul podului. Doar că, în loc de consolidare, proprietarii au demolat casa.

”La data de 19 iulie 2017, reprezentanții Serviciului Public de Poliție Locală Sibiu au efectuat un control la imobilul sus-menționat, ocazie cu care au constatat că s-au efectuat lucrări de demolare fără autorizație de construire eliberată de Primăria Municipiului Sibiu, în condițiile în care proprietarul deține o autorizație de construire prin care se pot efectua lucrări de consolidare, modificare șarpantă etc. și prin care se prevede demolarea unor ziduri. Însă beneficiarul autorizației de construire a demolat întreaga clădire”, constata Judecătoria Sibiu, unde a ajuns dosarul penal constituit ulterior. 

Polițiștii locali au aplicat o amendă de 6.000 de lei, au cerut oprirea lucrărilor și au impus ca în termen de șase luni să se reintre în legalitate, ”cu condiția respectării planurilor urbanistice și a regulamentelor aferente”. 

Trei luni mai târziu, în octombrie 2017, aceiași polițiști locali aveau să fotografieze cum lucrările nu s-au oprit, iar în locul respectării regulilor urbanistice, pe Calea Dumbrăvii era în construire o vilă cu subsol, parter și două etaje, cu o suprafață totală de aproximativ 880 de mp. Au aplicat o nouă amendă, de această dată de 65.000 de lei, au cerut din nou oprirea lucrărilor și au dat un nou termen de șase luni pentru intrarea în legalitate. ”Totodată, s-a subliniat faptul că nerespectarea măsurii complementare de oprire a lucrărilor constituie infracțiune”.

În primele zile din noiembrie, alte două controale aveau să dovedească faptul că lucrările nu s-au oprit în niciun moment. Prin urmare, Poliția locală a sesizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu. Pe 21 decembrie 2017, la un nou control al Poliției locale, vila era ridicată ”la roșu”.

Toate amenzile și dispozițiile Poliției locale au fost contestate în instanță de Cornelia Bratu, însă fără succes. Vila fără autorizație a fost finalizată la începutul anului 2019, iar în februarie Primăriei Sibiu i-a fost solicitată eliberarea certificatului de notare în cartea funciară a noii vile. Solicitarea a fost respinsă.

Cât de repede va fi demolată vila de pe Calea Dumbrăvii va fi decis, pe fond, la Săliște 

Închisoare cu suspendare – da, demolare – nu

În fața instanței sibiene, Cornelia Bratu a susținut că nu a avut de gând să demoleze casa, dar a fost nevoită din cauză că aceasta s-a prăbușit parțial după ce au început lucrările de desfacere a acoperișului. Și că a continuat lucrările în ciuda dispozițiilor legale deoarece venea iarna și ”exista riscul ca zidurile deja construite la data dispunerii sistării să se deterioreze în perioada de iarnă, datorită intemperiilor”.

Magistrații Judecătoriei Sibiu au arătat însă că declarațiile Corneliei Bratu sunt ”în puternică contradicție” cu actele întocmite și fotografiile realizate de Poliția locală Sibiu. În plus, Cornelia Bratu s-a și încurcat în acte: a arătat că demolarea totală a fost recomandată printr-o dispoziție de șantier, emisă în 15 iulie 2017. Asta în condițiile în care aceiași Cornelia Bratu susținea că lucrările au început doar în 27 iulie.

Cum amenzile aplicate de Poliția locală nu au dat roade, Judecătoria Sibiu a socotit că nici aplicarea unei amenzi penale pentru nerespectarea legii nu ar avea vreun efect. ”S-a apreciat că pedeapsa amenzii penale, indiferent de cuantumul în care ar fi aplicată, nu ar  putea avea efect descurajant, nici nu ar fi aptă să atingă scopul și să îndeplinească funcțiile de constrângere, de reeducare și de exemplaritate ale pedepsei, sens în care instanța de fond s-a orientat în stabilirea unei pedepse cu închisoarea”. Iar pe lângă cele opt luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de doi ani, Judecătoria Sibiu i-a impus Corneliei Bratu și să demoleze vila.

Sentința de la Sibiu a fost atacată la Curtea de Apel Alba Iulia. ”Inculpata apelantă nu a motivat apelul formulat și nu a înțeles nici să se prezinte la termenul de judecată din fața instanței de control judiciar. Ca atare, nu ne rămâne decât să previzionăm motivele avute în vedere de apelantă la momentul formulării apelului”, au scris magistrații din Alba Iulia în sentința dată în mai 2022.

Sentință în a cărei motivare se arată că Judecătoria Sibiu a tratat impecabil dosarul. ”Analiza primei instanțe, pe care ne-o însușim integral, considerăm că ne dispensează de obligația de a furniza o nouă interpretare a probatoriului administrat în cauză”.

De remarcat că, prin apelul formulat, Cornelia Bratu nu a contestat pedeapsa închisorii cu suspendare, ci a solicitat doar ”desfiinţarea parţială a sentinţei apelate, în ceea ce priveşte latura civilă a cauzei, în sensul înlăturării măsurii de a desfiinţa construcţia realizată nelegal pe amplasamentul vechiului imobil”.

”Un semnal de alarmă”

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au arătat, însă, că nu pot fi de acord cu solicitarea Corneliei Bratu, care trebuie să primească o pedeapsă care să ducă înspre ”constrângere și reeducare”. Iar cum amenzile repetate nu au dat niciun rezultat, închisoarea cu suspendare este următoarea pedeapsă ”minimă” care poate fi aplicată.

În ceea ce privește cererea de înlăturare a obligativității demolării, magistrații au explicat de ce nu sunt de acord. ”Inculpata a arătat o atitudine de nepăsare și indiferență față de dispozițiile legii și față de regulile de conviețuire socială. (...) Luând în considerare faptul că la mai mult de doi ani de la finalizarea construcției ridicate ilegal, inculpata nu a intrat în legalitate și nu a arătat în fața instanței demararea unor acțiuni de intrare în legalitate, apreciem că se impune soluția de desființare a construcției realizate nelegal. Această soluție este impusă în primul rând de regulile de conviețuire socială și trebuie să reprezinte un semnal de alarmă atât pentru inculpată, cât și pentru celelalte persoane care ar fi atrase spre astfel de activități infracționale”, se mai arată în motivarea sentinței dată anul trecut de Curtea de Apel Alba Iulia.

Gheorghe Bratu nu a dorit să discute pe acest subiect cu redactorul Turnul Sfatului.

Citește și Premieră în Sibiu: o vilă construită ilegal va fi demolată. Beneficiarul a fost condamnat la închisoare cu suspendare

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

29 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Max rasinareanul

Acum 1 an

Traiane, cred ca e vorba despre investirea sentintei cu formula executorie, nu e nicio suspendare. Pe de alta parte, eu chiar nu inteleg de ce nu ai autoriza de la bun inceput o asemenea bijuterie de casa.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

e o casa "de ciobani" nu ceva sa merite sa existe in Sibiu pe calea Dumbravii!!!
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

S-a ajuns in Romania ca inculpatul sa-si aleaga din sentinta cu este de acord si cu ce nu. Statul este atat de slab incat orice poate fi contestat si suspendat, acesta nu poate aplica nicio lege. Unii fac ce vor fara sa le pese de vreo lege sau de vreo autoritate. Trist.
Raspunde

Suntem in Uniunea Europeana sau in Africa ???

Acum 1 an

daca in 2017 s-a constatat si cerut "oprirea lucrărilor și au impus ca în termen de șase luni să se reintre în legalitate, " si nu s-a intamplat asta insemna ca directia urbanism din prrimarie si primaria Sibiu si pensionata fodor, sunt platiti degeaba (ceea ce stim deja) pentru ca nu-si fac treaba. E ca si cand un drogat la volan nu opreste la semnal, iar politistii nu-l urmaresc si nu-l opresc. Iar contraveninentul se pisha cu bolta pe toti. Pe politisti, pe primar cat si pe idiotii ce respecta legea. DEMOLAT TOTUL LA ZERO SI INTERDICTIE A SE CONTRUI CEVA PENTRU MACAR 5 ANI DE ZILE SAU AMENDA ECHIVALENTA CU VALOAREA CONSTRCTIEI PLUS PLATA DEMOLARE.
Raspunde

Masachusets

Acum 1 an

Ce legi cretine! Dar asta meritam daca votam idiomul PSD-PNL de 30 de ani...
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

E cineva din cei care citesc acesti ziar care credea, sincer, ca se va darama? Se va gasi o "solutie" sa se strecoare pe langa...
Raspunde

Dumb

Acum 1 an

pun pariu pe orice ca in judetul Sibiu nu exista justitie pentru oieri si nu o sa-i demoleze casa niciodata!
Raspunde

Ganz

Acum 1 an

Nu se va întâmpla nimic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 an

A făcut tot ce i a stat în putință, trebuie pusă in legalitate.Nu demolată ((nu))demolată Dar la noi tot ce e frumos strică.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

adica sa scape basma curata!!! de ce nu-i de acord sa faca puscarie din aia adevarata...macar vreo 5 ani???!!! avem orcie numai justitie independenta NU!!!
Raspunde

Hmm

Acum 1 an

Deci pedeapsa zero, închisoare cu suspendare e nimic
Raspunde

R.

Acum 1 an

Abia astept sa se faca dreptate si hidosenia aia sa fie una cu pamantul. Prea ne luati de prosti astia cu relatiile voastre cu tot, se pare am am trecut si noi de stadiu de republica bananiera, incep sa dispara si lianele de pe stalp.
Raspunde

Cristi

Acum 1 an

Daca casa aia este "hidoasa" apartamentul tău ce culoare are? Muriți de invidie pe om 95 % din cei ce lăsați mesaje aici. Deaia nu mergeți înainte,de ra8 ce invidioși ce sunteti
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

de cand poti sa-ti alegi pedeapsa pentru nerespectarea legii???
Raspunde

"Traiasca" Justitia

Acum 1 an

Nu mai poate Cornelia de decizia curtii de a o condamna la inchisoare cu suspendare daca ramane si cu vila nedemolata. Daca insa era condamnata la inchisoare cu executare asa vre-o 2 ani, poate s-ar fi schimbat si atitudinea. Deci sa inteleg ca e ok sa construiesti ilegal dupa care sa te tavalesti pe jos si sa ceri inchisoare cu suspendare ca sa ramai pana la urma cu ditamai imobilul construit ilegal. Bravo justitia Romana. Pai de aceea avem un stat esuat pt ca justitia noastra "nu este oarba" cum ar trebui sa fie, este de-a dreptul retardata!
Raspunde

Alex

Acum 1 an

Ce ridiculi oamenii ăștia. Cu atâția bani ce au, nu au fost în stare să-și facă o casă cu autorizații legale.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Pai daca nu sunteti in stare sa demolati monstrozitatea aceea groteasca sunteti pur si simplu SLABI! Hai ca imi construiesc si eu ceva fara aviz si intru la "puscarie" cateva luni (din care oricum ies mai devreme pe motiv de buna-purtare) si dupa ce scap, ma duc si traiesc linistit in conacul construit ilegal. Urmarim cu interes aplicarea justitiei! Grija mare ce faceti, fie va dati cu firma in cap fie aratati ca inca mai sunt sanse sa avem oameni cu coloana in institutiile publice
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Undeva nu pusca ceva. Au aparut tot felul de imobile pe Calea Dumbravii , majoritatea blocuri in locul unot case de locuit care aveau maxim un etaj peste parter.Nu s-a pus problema aglomeratiei si a altor inconveniente.Acum , in lipsa tuturor informatiilor, este dificil de inteles de ce nu s-a urmat calea absolut normala si legala de autorizare a acestei constuctii., pare o sfidare la adresa autoritatii locale, care reactioneaza cu o mare intarziere, atrasa in hatisurile justitiei. Opinia mea este ca , probabil in schimbul unor compensatii, imobilui va intra in legalitate in cele din urma.
Raspunde

Ghita din Saliste

Acum 1 an

După 1990 s-au ridicat în Sibiu mai multe imobile fără autorizații. Ca locuitor al Sibiului, cu ce-i mai prejos persoana în cauza, fata de ceilalți care nu au respectat legea? Aici cotidianul poate posta materiale din arhiva de mare interes. Dar numai dacă este independent.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Comșa Nicolae

Acum 1 an

Ce monstruozitate stimabilor ? Dar pagodele țigănești vă plac ? Deranjează că e vis-a-vis de Procuratură...Dar oricum trebuia ridicată după ce avea toate aprobările.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Asa ceva...

Acum 1 an

Ceva nu se pupa...scrie ca au avut autorizatie ptr consolidare si demolare partiala. Ce au facut ilegal in acest caz? Consolidarea- conform tratatelor de rezistenta in constructii, poate sa presupuna si demontare zidarie si refacere. Dispozitia de santier acopera legal astfel de lucrare. Ea poate fi depusa oricand pana la sfarsitul termenului de valabilitate a autorizatiei. Modificarile recente ale legislatiei in constructii prevede ca autorizatia ptr demolare sa da fix in aceleasi conditii ca cea de construire, nici nu se mai plateste taxa speciala...Deci ce anume a fost ilegal?
Raspunde

EU

Acum 1 an

Dispozitiile de santier se emit in conditiile art 67 alin 2 din Ordinul 839/2009 – norme metodologice de aplicare a Legii 50/1991.Nu orice modificare a solutiilor tehnice din documentatia tehnica autorizata se poate face prin dispozitie de santier,fiind necesara o noua autorizatie de construire.
Raspunde

Asa ceva...

Acum 1 an

De asta am și întrebat dacă știe cineva, ce anume nu a fost respectat din AC, se precizează ca aceasta exista.
Raspunde

Asdf

Acum 1 an

a facut cu un etaj mai mult decat pe autorizatie...

Raspunde

Asa ceva...

Acum 1 an

Daca nu depaseste regimul de inaltime al zonei si depasirea CUT este de 20 %( cat permite legea...) se scoate...
Raspunde

Gicu

Acum 1 an

Aha, astia sunt cei care bagau apa in benzina. Tot nu stiam ce e cu Aralu asta. Toata lumea din Sibiu se plangea de calitatea proasta a combustibilor comercializati
Raspunde

Asddfasd

Acum 1 an

dar in cazul lui Keul prietenul presedintelui si cladirea de pe Dima colt cu Dumbravii de ce nu se iau masuri de demolare? a fost intabulata acum ilegal (prin abuz de putere) desi nu a respectat de la bun inceput autorizatia de constructie care prevedea subsol pentru parcare. A creat un precedent foarte rau pe baza caruia oricine poate sa nu respecte autorizatia de constructie si intra apoi in legalitate cu OBSERVATII asa cum este cazul lui Keul... Ar trebui ca doamna cu aceasta casa sa dea primaria in judecata respectiv primarul si arhitectul sef al orasului pentru abuz in serviciu si discriminare si sa i se aplice aceasi masura ca lui Keul
Raspunde

Mari

Acum 1 an

Ar trebui sa se demoleze absolut tot ceea ce este nelegal.In ceea ce privește darea în judecata fii pe pace ca sunt protejați de "astre"!
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Ce se mai aude despre asta?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus