Joi,
21.10.2021
Cer Senin
Acum
3°C

O parte din benzinăriile Aral au fost închiriate azerilor. Consiliul Concurenței analizează tranzacția

O parte din benzinăriile Aral au fost închiriate azerilor. Consiliul Concurenței analizează tranzacția

Șase stații de distribuție a carburanților Aral au fost închiriate companiei azere Socar Petroleum SA. Consiliul Concurenței a anunțat că, procedural, va verifica dacă această tranzacție este compatibilă cu regulile unui mediu de lucru concurențial.

”Cele șase stații de distribuție a carburanților, situate în județele Arad, Timiș și Sibiu, ar urma să fie operate de Socar în baza unui contract de închiriere pe o durată de zece ani”, anunță reprezentanții Consiliului Concurenței într-un comunicat de presă transmis redacției Turnul Sfatului. Stațiile care fac obiectul închirierii sunt în proprietatea societății Aral T.M.B., societate cu sediul social în Tilișca, județul Sibiu.

Reprezentanții autorităților centrale consideră că această tranzacție este ”o concentrare economică ce trebuie supusă controlului Consiliului Concurenţei”. ”Consiliul Concurenței va evalua această tranzacție în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, se mai arată în documentul citat, în care se mai amintește faptul că cei care au observații sau puncte de vedere referitoare la această tranzacție sunt invitați să le transmită Consiliului.

Aral T.M.B. este deținută, în acte, de Maria Bratu, din Sibiu, administrator al societății fiind însă Gheorghe Bratu, cel care apare drept asociat al ”vechii” societăți Aral SRL. Această din urmă societate se află în procedură de insolvență, dar face și obiectul unui mai vechi dosar penal.

De cealaltă parte, Socar Petroleum S.A. este o companie deținută de The State Oil Company of Azerbaijan Republic, care în prezent operează pe piața din România prin intermediul a 44 de stații de distribuție a carburanților. Socar a demarat de anul trecut demersurile necesare deschiderii unei benzinării și în Sibiu, pe șoseaua Alba Iulia, pe un teren cumpărat de la omul de afaceri sibian Ilie Carabulea (detalii aici).

Nu este o premieră relația dintre benzinarii sibieni și companii de distribuție a carburanților din alte țări. În urmă cu șapte ani, rușii de la Gazprom și-au făcut intrarea în România prin achiziția rețelei de benzinării sibiene Comsilcost (detalii aici).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Local2

Acum 1 an

Bine de stiut, sa nu mai luam de la rusnaci
Raspunde

Dani

Acum 1 an

Eu zic sa iei un carburant de calitate, de la cei cu cel mai bun pret. Asa stimulam concurenta. Si oricum, cei mai multi bani se duc la stat prin accize si TVA.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus