Deși au accesat fonduri europene pentru reabilitarea unei case tradiționale din lemn din centrul orașului și au și încheiat un contract în acest sens, autoritățile din Săliște au demolat-o. Asta deși avizul Direcției de Cultură interzicea demolarea. ”O vom reconstrui”, promite primarul.
”Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Săliște prin proiecte integrate” se numește proiectul pentru care Primăria Săliște a accesat fonduri europene nerambursabile în vederea amenajării unei creșe și grădinițe cu program prelungit, amenajarea parcului din imediata apropiere și transformarea unei case tradiționale din lemn într-un centru multifuncțional. Casa se află chiar în centrul orașului Săliște, în parcul din fața Primăriei care urmează a fi reabilitat tot în cadrul acestui proiect.
Casa din centrul orașului Săliște era printre puținele de lemn păstrate în zonă. Sursa foto: expertiza pe baza căreia a fost scoasă la licitație consolidarea casei
A fost achiziționată de Primăria Săliște în urmă cu mai mulți ani și avea demisol cu ziduri de piatră, parter cu grinzi din lemn și tencuială pe suport din șipci de lemn și pod. ”Construcția este într-o stare avansată de degradare cauzată atât de lipsa lucrărilor de întreținere și reparație, cât și de deficiențe ale sistemului structural”, se arată în expertiza tehnică elaborată referitor la această clădire.
Expertiză în cadrul căreia au fost realizate două scenarii: unul de ample lucrări de consolidare și unul de demolare și reconstruire. ”Analizând comparativ cele două soluții, recomandarea expertului este scenariul 1, întrucât conform recomandărilor comisiei de monumente istorice, construcția are o valoare importantă în zonă datorită componentelor arhitecturale, de stil, care justifică necesitatea reabilitării acesteia în contextul unei funcțiuni publice”, se arată în documentul care a stat la baza atribuirii contractului de consolidare. Document în care sunt descrise și etapele necesar a fi urmate: se desfac învelitoarea, șarpanta, planșeul și scările interioare, după care se refac integral tencuielile de la parter și demisol, se consolidează fundațiile, apoi pereții și așa mai departe.
Consolidare prin demolare
După obținerea finanțării prin intermediul Programului Operațional Regional pentru proiectul mai sus descris, administrația din Săliște a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a lucrărilor. Total NSA AG Construct este singura firmă care a depus oferte la finele anului 2021, contractul fiind semnat în 24 februarie 2022 pentru suma de 5,6 milioane de lei, la care se adaugă TVA.
”Veniți, vă rog, să vedeți ce au făcut: au demolat o casă pe care ar fi trebuit să o reabiliteze. Au încercuit zona cu plasă și au demolat-o, că așa e mai ieftin pentru ei”, a fost anunțată redacția Turnul Sfatului. Informațiile furnizate sunt că lucrările de demolare au avut loc înaintea sărbătorilor care tocmai s-au încheiat.
Într-adevăr, în centrul orașului Săliște, lângă clădirea reabilitată pentru a deveni creșă și grădiniță, vechea casă de lemn era demolată, o echipă de muncitori lucrând la îndepărtarea materialelor de construcție.
Casa a fost demolată până deasupra demisolului înainte de sărbători
”Era într-o stare avansată de degradare. Pe baza expertizei s-a realizat demolarea. Dar o vom reconstrui, s-au păstrat o parte din materialele de construcție”, spune Horațiu Răcuciu, primarul orașului Săliște. Potrivit lui, în imobilul reconstruit va fi amenajat un spațiu care să poată fi utilizat și pentru petrecerile ocazionate de zilele de naștere ale copiilor din oraș.
”Printre ultimele case tradiționale”
Vestea demolării casei de lemn din centrul orașului Săliște a trezit nemulțumiri în rândul membrilor comisiei din cadrul Direcției județene de cultură Sibiu. Aceștia arată că în două rânduri a fost respinsă varianta demolării casei. ”După ce au schimbat soluția din demolare în consolidare au obținut avizul. Acea casă trebuia păstrată și trebuia dată drept exemplu de casă de lemn reabilitată. Era printre puținele case autentice, tradiționale, păstrate în acea zonă. În Mărginimea Sibiului acesta era sistemul de locuire, casele de lemn. Valoarea ei aceasta era: era tipică locuirii în zonă. Iar casa aceasta era fix în centrul localității și putea fi dată drept exemplu”, spun membrii comisiei de patrimoniu.
”Era printre puținele case autentice”, spun membrii comisiei de patrimoniu. Foto: Google Street View
Ce se pierde?
Am solicitat un punct de vedere și lui Ciprian Ștefan, managerul Muzeului Astra, referitor la importanța menținerii caselor tradiționale din Mărginimea Sibiului. ”Dacă acestea sunt demolate, în primul rând se pierd niște valori identitare. Dar, mai apoi, semai pierde un potențial: cel turistic. Noi nu înțelegem, de multe ori, ceea ce înseamnă turismul cultural. Într-o zonă rurală precum Mărginimea Sibiului trebuie să vezi elementele care definesc comunitatea respectivă. Arhitectura lemnului definește toată această zonă montană și submontană din România, unică – din punctul meu de vedere – în tot contextul european. Aceasta nu este o poveste de spus în conferințe, ci una care poate duce la dezvoltare locală. Este o pierdere pentru viitorul copiilor și nepoților noștri dacă nu păstrăm identitatea. Dacă mergem în Occident, în zone similare, vom vedea zonele istorice cât de bine sunt conservate. Și acestea sunt cele mai atractive”, spune Ciprian Ștefan.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Îmbunătățirea calității vieții , primit fonduri reabilitare dem , horatiu tacuciu , casa lemn saliste demolata , total nsa ag construct , foto , video , Fonduri Europene
Vizualizari: 13779
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Andra
Acum 5 ore
Adina
Acum 5 ore
Nemer Nick
Acum 6 ore
Primaria Sibiu degeaba
Acum 6 ore
Kukuruku