Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-5°C

Au primit fonduri pentru reabilitare, apoi au demolat casa de lemn din centru. ”Este printre ultimele case tradiționale, autentice”

Au primit fonduri pentru reabilitare, apoi au demolat casa de lemn din centru. ”Este printre ultimele case tradiționale, autentice”

Deși au accesat fonduri europene pentru reabilitarea unei case tradiționale din lemn din centrul orașului și au și încheiat un contract în acest sens, autoritățile din Săliște au demolat-o. Asta deși avizul Direcției de Cultură interzicea demolarea. ”O vom reconstrui”, promite primarul.

”Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Săliște prin proiecte integrate” se numește proiectul pentru care Primăria Săliște a accesat fonduri europene nerambursabile în vederea amenajării unei creșe și grădinițe cu program prelungit, amenajarea parcului din imediata apropiere și transformarea unei case tradiționale din lemn într-un centru multifuncțional. Casa se află chiar în centrul orașului Săliște, în parcul din fața Primăriei care urmează a fi reabilitat tot în cadrul acestui proiect.

Casa din centrul orașului Săliște era printre puținele de lemn păstrate în zonă. Sursa foto: expertiza pe baza căreia a fost scoasă la licitație consolidarea casei

A fost achiziționată de Primăria Săliște în urmă cu mai mulți ani și avea demisol cu ziduri de piatră, parter cu grinzi din lemn și tencuială pe suport din șipci de lemn și pod. ”Construcția este într-o stare avansată de degradare cauzată atât de lipsa lucrărilor de întreținere și reparație, cât și de deficiențe ale sistemului structural”, se arată în expertiza tehnică elaborată referitor la această clădire.

Expertiză în cadrul căreia au fost realizate două scenarii: unul de ample lucrări de consolidare și unul de demolare și reconstruire. ”Analizând comparativ cele două soluții, recomandarea expertului este scenariul 1, întrucât conform recomandărilor comisiei de monumente istorice, construcția are o valoare importantă în zonă datorită componentelor arhitecturale, de stil, care justifică necesitatea reabilitării acesteia în contextul unei funcțiuni publice”, se arată în documentul care a stat la baza atribuirii contractului de consolidare. Document în care sunt descrise și etapele necesar a fi urmate: se desfac învelitoarea, șarpanta, planșeul și scările interioare, după care se refac integral tencuielile de la parter și demisol, se consolidează fundațiile, apoi pereții și așa mai departe.

Consolidare prin demolare

După obținerea finanțării prin intermediul Programului Operațional Regional pentru proiectul mai sus descris, administrația din Săliște a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a lucrărilor. Total NSA AG Construct este singura firmă care a depus oferte la finele anului 2021, contractul fiind semnat în 24 februarie 2022 pentru suma de 5,6 milioane de lei, la care se adaugă TVA.

”Veniți, vă rog, să vedeți ce au făcut: au demolat o casă pe care ar fi trebuit să o reabiliteze. Au încercuit zona cu plasă și au demolat-o, că așa e mai ieftin pentru ei”, a fost anunțată redacția Turnul Sfatului. Informațiile furnizate sunt că lucrările de demolare au avut loc înaintea sărbătorilor care tocmai s-au încheiat.

Într-adevăr, în centrul orașului Săliște, lângă clădirea reabilitată pentru a deveni creșă și grădiniță, vechea casă de lemn era demolată, o echipă de muncitori lucrând la îndepărtarea materialelor de construcție. 

Casa a fost demolată până deasupra demisolului înainte de sărbători

”Era într-o stare avansată de degradare. Pe baza expertizei s-a realizat demolarea. Dar o vom reconstrui, s-au păstrat o parte din materialele de construcție”, spune Horațiu Răcuciu, primarul orașului Săliște. Potrivit lui, în imobilul reconstruit va fi amenajat un spațiu care să poată fi utilizat și pentru petrecerile ocazionate de zilele de naștere ale copiilor din oraș.

”Printre ultimele case tradiționale”

Vestea demolării casei de lemn din centrul orașului Săliște a trezit nemulțumiri în rândul membrilor comisiei din cadrul Direcției județene de cultură Sibiu. Aceștia arată că în două rânduri a fost respinsă varianta demolării casei. ”După ce au schimbat soluția din demolare în consolidare au obținut avizul. Acea casă trebuia păstrată și trebuia dată drept exemplu de casă de lemn reabilitată. Era printre puținele case autentice, tradiționale, păstrate în acea zonă. În Mărginimea Sibiului acesta era sistemul de locuire, casele de lemn. Valoarea ei aceasta era: era tipică locuirii în zonă. Iar casa aceasta era fix în centrul localității și putea fi dată drept exemplu”, spun membrii comisiei de patrimoniu.

”Era printre puținele case autentice”, spun membrii comisiei de patrimoniu. Foto: Google Street View

Ce se pierde?

Am solicitat un punct de vedere și lui Ciprian Ștefan, managerul Muzeului Astra, referitor la importanța menținerii caselor tradiționale din Mărginimea Sibiului. ”Dacă acestea sunt demolate, în primul rând se pierd niște valori identitare. Dar, mai apoi, semai  pierde un potențial: cel turistic. Noi nu înțelegem, de multe ori, ceea ce înseamnă turismul cultural. Într-o zonă rurală precum Mărginimea Sibiului trebuie să vezi elementele care definesc comunitatea respectivă. Arhitectura lemnului definește toată această zonă montană și submontană din România, unică – din punctul meu de vedere – în tot contextul european. Aceasta nu este o poveste de spus în conferințe, ci una care poate duce la dezvoltare locală. Este o pierdere pentru viitorul copiilor și nepoților noștri dacă nu păstrăm identitatea. Dacă mergem în Occident, în zone similare, vom vedea zonele istorice cât de bine sunt conservate. Și acestea sunt cele mai atractive”, spune Ciprian Ștefan.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Jean

Acum 3 săptămâni

Face Bo$$ ul un P+3 cu coloane la intrare si 2 lei aurii cu termopan alb si tabla de raman toti marginenii masca de asa minune
Raspunde

Jeana era penelista

Acum 3 săptămâni

Un primar model, harnic și frumos. Deștept foc și patriot. Numai ca nu înțelege nimic din valorile Săliștei noastre, de aia le distruge. Casa nu o mai poate reface veci pururi cum a fost. Va construi termopane cu placa de ciment. N€$@♡♧¥tul!
Raspunde

Emil

Acum 3 săptămâni

Fura in toate modurile. Prin lege se acopera si inchid curtile, terasele si balcoanele pentru a spala fondurile europene.
Raspunde

Kokos

Acum 3 săptămâni

Binenteles ca tot penalii de la Total NSA lucreaza si aici!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Max rasinareanul

Acum 3 săptămâni

Astia de pe la Cultura cat si o gramada de experti, structuristi, arhitectit samd n-au pus mana in viata lor sa faca ceva practic. Sa bata un cui, sa faca un cofrag unde sa toarne beton, sa lege niste etrieri, etc Sunt zero la practica, stau cu fundul pe scaun si privesc la niste poze. Mai nene, casa aia din Saliste cadea si daca te sprijineai de ea, ce naiba sa mai reabilitezi la ea. Astia ar trebui sa demonstreze o experienta practica de santier ca sa poata ocupa functii la Cultura ca sunt varza cu monumentele lor..
Raspunde

Chirica

Acum 3 săptămâni

Din pacate atata pricepi, betoane si fiare. De aia bagi tu ca holoangarul si aia stau in birou si dau indicatii despre tehnici de constructie stravechi, monumente si istorie.
Raspunde

Vax rasinareanul

Acum 3 săptămâni

Poate ăia de la Cultură sunt buni doar la poze și casa aia nu mai puitea fi reabilitată. Dar atunci primăria nu trebuia sa ia fonduri pt reabilitare. Sau la Rășinari nu s-a auzit de corectitudine și planificare adecvată ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

George

Acum 3 săptămâni

Sper că domnișoara arhitect de la Direcția pentru Cultura nu a făcut infarct. Sărmana, la cât este de sensibilă! Nu a construit nimic în viața ei dar are pretenții, mereu, total nerealiste! Această ciudățenie a naturii care respinge orice fără argumente legale și care deși face pe credincioasă nu se dă în lături de la nimic, cu siguranță va găsi o soluție pentru această problemä!
Raspunde

XYZ

Acum 3 săptămâni

Domnișoara de hier nu mai oferă de mult soluții, oferă numai probleme. Atitudinea greșită și eficiența zero. Langa, langa.
Raspunde

Nelu

Acum 3 săptămâni

e clar. nu mai avem scapare...

Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 săptămâni

Dacă in satele săsești sau in secuime se conservă in bună parte moștenirea culturală in satele margimimii nu mai găsești aproape nicio casa de acum 30-40 de ani ! Demolare și betoane !
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 3 săptămâni

Ca să te trollez puțin, sute de ani, românii din Ardeal nu aveau voie sa ridice construcții de piatră. Acum s-a intors roata (mă rog, am întors-o noi, toți cei vii acum): ungurii și sașii n-au decât să se joace cu lemnul, noi, românii, vrem betoane!!! Și să nu ne spună nouă nimeni cum se lucrează cu betoanele în mod corect, că noi știm mai bine!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 3 săptămâni

Cultura Sibiu =zero barat,numai in jos trage Sibiul,păi casa aceia cadea pur și simplu,ce sa mai faci cu ea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Turistul

Acum 3 săptămâni

Cred ca nu ați văzut suma de reabilitare .eu înțeleg sa reabilitam dar nu cu prețul unei case în centrul Parisului .în străinătate reabilitarea se face de către voluntari cu bani strânși din donații.
Raspunde

Tihomir Leluțiu

Acum 3 săptămâni

Marjinimea Sibiului, leaganul sufletului roman, ortodox si iubitor de neam! Pacat ca nu au fost civilizati de habsburgi, poate acum nu erau atat de scarbosi si hoti!
Raspunde

Xcvgbh

Acum 3 săptămâni

intrebarea care se pune este: nu se da nici macar o amenda pentru asa ceva? ca un om simplu daca facea asta in Sibiu sau orice localitate era amendat si nu i se dadea voie sa contruiasca nimic ca nu respecta autorizatia si planurile (a se vedea cladirea de pe Dumbravii care se doreste a fi demolata) in timp ce unii cu bani gen Koel cu cladirea de pe Dumbravii colt cu Dima o duce bine mersii si s-ar putea sa o fi si intabulat-o...
Raspunde

Claus8

Acum 3 săptămâni

Văd multi experti in constructii pe aici,ba mai mult experti in conservare...insa doar daca ne uitam in jurul a ceea ce a mai ramas in picioare,constatam ca ajunge la container probabil incarcat cu buldo,iar fara a fi expert,stiu ca a restaura inseamna sa ai un procent destul de mare de material,salvat din obiectiv,in special lemnul si caramida,ceea ce nu cred ca mai e cazul aici.Restaurarea nu se face cu barosul,sunt obiective care dureaza si 20 ani pana ajunge la starea initială,nu o compar cu o frescă de Picasso sau Notre Damme,dar totusi lemul ala smuls si aruncat pe acolo ii da valoarea,nu alta cherestea luata de la ceva boier local.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Relucu Lotrean

Acum 3 săptămâni

Foarte bine ca au daramat darapanatura aia! Asa trebuie facute cu toate vechiturile! Sa aive sasii si ungurii vechituri in satele lor si la ei in tarile lor! Noi vrem dezvoltare, marmura, termopane cu 6 foite, porti masive, ca nu am lucrat toata viata pe deageaba! Sa fim romani in tara noastra si sa il iubim pe domnul primar care l-am votat sa ne deie nu sa ne ieie!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Localnic

Acum 3 săptămâni

Cladirea se afla intro stare avansata de degradare iar in apropiere se afla un parc destinat copiilor! nici nu vreau sa ma gandesc ce se s-ar fi putut intampla intro clipa de neatentie! foarte bine ca au demolat-o! cei care va dati cu parerea mai bine ati fii vizitat zona si apoi sa trageti concluzia!
Raspunde

John doe

Acum 3 săptămâni

Marginimea = mansardare, coloane de beton, termopane albe, gresie si faianta pe case si in jurul caselor, nunti intre sateni/neamuri ca sa nu dea averea altora. Tre sa fii plictisit rau pe viata, ca sa mai mergi in "marginime" pentru natura, traditional, etc.
Raspunde

Domnariu Ioan

Acum 3 săptămâni

Ce aveti ma cu mine......??? Fac si eu un ban cinstit
Raspunde

Ioan serban

Acum 3 săptămâni

Fără cuvinte, niște nenorociți.
Raspunde

Xxx

Acum 3 săptămâni

Are dreptate managerul de la Astra cind vorbeste de potentialul turistic care se pierde! In fiecare zi veneau 5..6 autocare cu turisti sa vada casa respectiva si uite unii au darimat o! Nu se poate asa ceva!!! Ce fac turistii din America...Japonia...etc care si au planificat vacanta in Romania special pt a vedea aceasta casa minunata ca vin miine poimiine si nu mai vad nimic! De aia din Japonia ma doare mai mult ca parca vad ca ajungind aici si nemaivazind casa o sa fie citiva care si vor face hara kiri!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus