Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Primăria Sibiu: Gușterland e denumirea decisă de sibieni și așa îi va rămâne numele. Îi invităm pe cei care contestă numele să propună denumiri inspirate pentru noul parc

Primăria Sibiu: Gușterland e denumirea decisă de sibieni și așa îi va rămâne numele. Îi invităm pe cei care contestă numele să propună denumiri inspirate pentru noul parc

Gușterland e denumirea decisă de sibieni pentru viitoarea zonă pentru ecoturism și agrement din cartierul Gușterița și așa îi va rămâne numele. La fel va fi și în cazul parcului din zona Tilișca. Este reacția Primăriei Sibiu la articolul „Cum a eșuat Sibiul să ofere un exemplu de „democrație toponimică” în cazul „Gușterland”. Îi e rușine Primăriei de alegerea sibienilor?”, în contextul noului concurs inițiat de administrația locală cu privire la consultarea sibienilor pentru identificarea unei denumiri date parcului din Tilișca.

„Gușterland este denumirea decisă de sibieni pentru viitoarea zonă pentru ecoturism și agrement și așa îi va rămâne numele. Concursul, organizat de Primăria Sibiu în baza unei hotărâri a Consiliului Local în scopul denumirii acestui obiectiv, a fost un demers autentic de implicare a cetățenilor în proiectele importante ale orașului și, deci, se va ține cont de vocea acestora”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Primăriei la solicitarea noastră.

A fost un concurs corect și transparent. Contestatarii să propună denumiri inspirate

În ceea ce privește impresia care a fost lăsată în public, de ezitare a folosirii denumirii Gușterland de către Primărie în comunicările publice, administrația sibiană neagă acest lucru, argumeentând că încă e prea devreme pentru a utiliza această denumire. Totodată, reprezentanții Primăriei transmit că nu sunt de acord cu faptul că denumirea de Gușterland „este contestată public”:

„Deocamdată acest proiect este în fazele de elaborare a documentațiilor, obținerea a avizelor, urmând a fi organizată procedura de achiziție a execuției lucrărilor. De aceea, în această etapă, în comunicarea publică (proiecte de HCL și comunicate) se foloseşte denumirea sub care acest proiect a fost aprobat prin HCL: "Amenajarea unei zone de agrement și ecoturism pe dealurile Gusteriței", astfel fiind prevăzut și în lista de investiții. Odată realizat, obiectivul va primi numele Gușterland, dar după parcurgerea procedurilor administrative.

Cu privire la afirmația dumneavoastră că denumirea Gușterland este "contestată public": Primăria Sibiu nu este de acord cu aceasta, numele rezultând în urma unui concurs corect și transparent la care au participat cu propuneri 280 de sibieni, iar în a doua etapă și-au exprimat votul peste 3270 de persoane. Cât despre cei care - spuneți dumneavoastră - contestă denumirea, îi invităm cu atât mai mult să participe la acest nou concurs și să propună denumiri inspirate”.

„La fel se va proceda și în cazul numirii parcului”

La fel se va proceda și în cazul numirii parcului din zona străzii Preot Bacca, promite adminsitrația sibiană. „Și în acest caz se va ține cont de opinia sibienilor. Așa cum se precizează în Regulament, Juriul va selecta 5 denumiri care să fie reprezentative pentru parc, pentru zonă și pentru Sibiu. După stabilirea denumirii, se vor urma procedurile administrative de acordare a numelui”, se mai menționează în răspunsul trimis redacției Turnul Sfatului.

„Formularul online e cel mai comod și rapid. Cei care nu utilizează mijloace electronice, se pot prezenta la CIC”

În ceea ce privește modalitatea de organizare a concursului, am întrebat administrația sibiană dacă organizarea concursului doar în mediul online este una eficientă, cu referire la faptul că o parte dintre locuitori fie nu au acces la infrastructura tehnică, fie nu au cunoștințele necesare. Amintim că sibienii sunt invitați să propună denumiri pentru al doilea cel mai mare parc al orașului, completând un formular Google.

„S-a ales această opțiune fiind cea mai comodă și rapidă modalitate pentru sibieni de a ne transmite propunerile lor. Tipărirea unor formulare, transmiterea lor prin poștă către cetățeni și apoi drumul până la poștă al cetățenilor pentru a inapoia formularul completat s-a considerat a fi o modalitate greoaie, care ar fi descurajat implicarea. Totuși, ca și în alte cazuri de dezbatere și consultare publică, cetățenii care nu utilizează mijloacele electronice, se pot prezenta la Centrul de Informații pentru Cetățeni și le va fi oferit sprijin pentru a participa, cu respectarea Regulamentului concursului”, ne răspunde Primăria prin intermediul purtătoarei de cuvânt, Mirela Gligore.

Exemple din țară: Timișoara, București, Galați. Sibienii rămân cei mai implicați

În contextul subiectului „Gușterland”, în studiul „Numele dezvoltării comunitare: antreprenoriat municipal și democrație toponimică în Sibiu”, semnat de sociologul Mihai S. Rusu și lectorul ULBS Anabella Beju (publicat în volumul „Dezvoltare comunitară în România: concepte, procese, modele de analiză”, coordonat de Alin Croitoru și Alexandru Iorga (București: Tritonic, 2022)), sunt oferite câteva exemple în care autoritățile locale au solicitat opinia publicului în denumirea unor obiective ale orașului. Exemple care în general sunt puține în țară.

Astfel, în Timișoara, în urma decesului Regelui Mihai I (5 decembrie 2017), primăria a organizat un sondaj pe Facebook prin care i-a întrebat pe locuitori ce obiectiv al orașului ar trebui să primească denumirea fostului monarh. Timișorenii au putut opta între șase propuneri, printre care igurau segmente ale Bulevardului Republicii, Piața Michelangelo, două străzi (Str. Sf. Ioan și Str. Gh. Dima), Parcul Justiției sau Parcul Botanic. La acestea s-a adăugat varianta a șaptea - „Consider că nu este cazul de astfel. de omagieri”. Varianta câștigătoare a primit 31,5% din peste 1.000 de voturi exprimate - redenumirea unei porțiuni a Bulevardului Republicii (...)

„Spre comparție, în București, Consiliul general al capitalei a recurs la redenumirea Parcului Herestrău în Parcul Regele Mihai I al României la doar două săptămâni după decesul fostului suveran (...) În cadrul aceleiași hotărâri, o porțiune a Șoselei Kiseleff (una dintre puținele mari artere ale capitalei care și-au păstrat integritatea nominală de-a lungul secolului al XX-lea) a fost de asemenea redenumită Bulevardul „Regele Mihai I (...) În București, nu doar cetățenii nu au fost întrebați ce cred despre aceste propuneri, însă autoritățile nu s-au consultat nici măcar cu Casa Regală înainte de a adopta hotărârile de redenumire a parcului și a bulevardului”, descriu cei doi autori în studiul amintit.

Un episod similar s-a petrecut în Galați, unde primăria a organizat un sondaj pentru a afla de la cetățeni care sunt personalitățile pe care aceștia le doresc comemorate în Parcul „Mihai Eminescu”, unde a amplasat deja soclurile pentru patru busturi. În acest sens, autoritățile locale au alcătuit o listă cu 18 personalități care au avut legături directe cu Galațiul. La final, pe primele locuri s-au clasat Eremia Grigorescu (1.109 voturi), Mihail Kogălniceanu (797 voturi), Hortensia Papadat-Bengescu (172 voturi), respectiv Iosif Ivanovici (140 voturi).

Autorii observă că la acest sondaj au participat peste 2.700 de locuitori, ceea ce „indică disponibilitatea publicului pentru participare civică și implicarea în luarea unor decizii cu privire la politicile memoriale ale orașului”.

În acest sens, comparând cele patru cazuri, autorii subliniază că experimentul de „democrație toponimică” din Sibiu privind denumirea de „Gușterland” a avut un mai mare succes: „În cadrul votului, și-au exprimat punctul de vedere 3.276 de sibieni. Ținând cont de faptul că în orașul Sibiu își au domiciliul 168.314 locuitori, rezultă că la votul organizat de către primărie a participat un procent de aproapedoi la sută din populația orașului (1,95% în Sibiu comparativ cu 0,91% în Galați și doar 0,30% în Timișoara) (INS, 2021)”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Chirica

Acum 1 an

Ridicoli pana in panzele albe, nu-i asa?
Raspunde

Leonard

Acum 1 an

Care a fost denumirea Sibiului pe vremea romanilor ? Cibinium a fost denumirea . De ce nu s-ar numi CIBINIUM PARK ?
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Prosti, prosti, dar mulți.
Raspunde

Emila

Acum 1 an

No, dacă toate jeniile v-ați mutat la Teleorman ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Der Konig

Acum 1 an

Denumirea aleasă de sibieni, Gușterland, e foarte mișto și originală! Terminați cu hipsterelile de trotinetisti vegani si cu mistourile de semianalfabeti transformati in teamlideri la suruburi! E chiar misto!
Raspunde

B

Acum 1 an

Zona respectiva e cunoscuta de ani de zile ca Gusterland, nu e nimic nou, de ce sa nu se numeasca fix asa si oficial.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Nici până în 1990 și nici după, in Gușterița nu a existat nici un "land". Aberezi cu grație! Chiar dacă majoritatea sașilor au plecat, mai sunt destui locuitori stabiliți acolo dinainte de a se inventa aberația fără acoperire pe internet.
Raspunde

Bambolero

Acum 1 an

Contestatarii au avut ocazia să voteze, inclusiv cei de la ferma de postaci. Acum ce vor, să se tot voteze, până iasă ca ei (dekilin că nu zic cum ar vrea ei să se numească). Deci, rămâne cum am stabilit, cui nu-i convine, traba lui.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus