Joi,
11.09.2025
Ploi Scurte
Acum
17°C

Cele mai populare alimente fără lactoză

Cele mai populare alimente fără lactoză

Fie că ești vegan, ai intoleranță la lactoză sau pur și simplu încerci să mănânci mai puțină pizza, viața fără lactate a devenit mult mai ușoară în ultimii ani, când au apărut numeroase produse fără lactoză. Brânza alternativă, înghețata, laptele și produsele din iaurt, toate produse fără lactoză, se găsesc în sfârșit la scară largă chiar și pe rafturile celor mai obișnuite magazine alimentare. 

Astfel, având în vedere că tot mai multe alternative la lapte continuă să ajungă pe rafturile supermarketurilor, peisajul acestor produse fără lactoză arată mai bine ca niciodată. Lapte, brânză, unt, smântână... Orice, există acum o versiune delicioasă fără lactate.

Mâncarea fără lactate este o opțiune sănătoasă, dar asta nu înseamnă că gustul sau entuziasmul sunt compromise. Acum este foarte ușor să găsești alternativa potrivită pentru a te ajuta să recreezi sosul tău preferat pentru paste cremoase, pizza cu brânză sau budinca de ciocolată. Am aruncat o privire mai atentă asupra unora dintre cele mai populare produse fără lactoza, explicând ce sunt, de unde provin și cum pot fi benefice atât pentru dieta ta, cât și pentru papilele gustative.

Soia 

Soia, sau boabele de soia, este un tip de legumă originară din Asia de Est. A fost o componentă de bază a dietelor asiatice timp de secole, dar s-a răspândit mai recent în lumea occidentală sub diferite forme, inclusiv tofu, miso și fasole edamame.

Plantele de soia sunt o cultură destul de ușor de cultivat în condiții adecvate și înfloresc în timpul verilor fierbinți, în soluri umede, care nu sunt prea saturate. Plantele pot crește până la aproximativ un metru și jumătate înălțime și se recoltează atunci când păstăile sunt încă verzi. Aceste boabe imature sunt ceea ce cunoaștem sub numele de edamame.

Când soia ajunge la maturitate, devine fermă, necesitând o bună înmuiere pentru a o face fragedă și comestibilă. Soia galbenă tipică este un ingredient ideal pentru supe și tocănițe, în timp ce soiurile negre sunt servite ca garnituri și salate gustoase. Boabele de soia pot fi, de asemenea, fierte și stoarse pentru a produce lapte, măcinate în făină și fermentate în pastă. Cașul de soia este, de asemenea, utilizat pentru a produce tofu, care este o alternativă populară la carne și unul dintre cele mai bune produse fără lactoză.

Unul dintre principalele beneficii ale soiei este versatilitatea sa, alături de conținutul său ridicat de proteine și fibre. De asemenea, este extrem de gustoasă și este o mare favorită în rândul comunității fără lactate.

Nuci 

Deși diferite nuci conțin cantități diferite de valoare nutritivă, ceea ce au toate în comun este conținutul ridicat de proteine, fibre și grăsimi bune. Printre alte beneficii se numără un nivel ridicat de antioxidanți și omega 3, precum și vitamina C, magneziu și potasiu.

Unele dintre cele mai bune nuci pentru dieta fără lactate sunt migdalele, care sunt bogate în calciu și pot fi măcinate pentru a obține o alternativă delicioasă la lapte și unt de nuci. Caju este, de asemenea, un favorit printre cei care renunță la lactate, fiind utilizat în brânza vegană, smântână și fudge ca o alternativă cu gust de nucă, dar cremoasă.

Cacao 

Nucile de cocos sunt un excelent substitut al produselor lactate, deoarece pulpa poate fi mărunțită și stoarsă pentru a obține lapte. Acesta poate fi apoi folosit ca o cremă sau înghețată, oferind un înlocuitor nutritiv și delicios al laptelui. Uleiul de nucă de cocos este, de asemenea, o alternativă la unt în gătit, precum și fabulos de hidratant pentru piele și păr.

Avocado 

Avocado furnizează aproape 20 de vitamine și minerale diferite și, deși au un conținut scăzut de zahăr, pot fi considerate calorice. Cu toate acestea, grăsimile pe care le conțin sunt monosaturate, care sunt bine cunoscute ca fiind grăsimi bune care ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Odată coapte, avocado sunt o soluție excelentă pentru cei care urmează stilul de viață cu produse fără lactoză. Sunt completarea perfectă pentru smoothie-uri și sosuri, oferind o cremozitate bogată. Avocado este, de asemenea, o alternativă excelentă la unt atunci când vine vorba de coacere și poate fi transformat în mousse-uri și creme pentru cei care au chef de un tratament dulce.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 1742

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus