Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
17°C

Iohannis a conferit cel mai înalt grad al Ordinului „Meritul Cultural” Teatrului Național Radu Stanca

Iohannis a conferit cel mai înalt grad al Ordinului „Meritul Cultural” Teatrului Național Radu Stanca

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat o serie de decrete de decorare a unor personalități și instituții de cultură, printre care Teatrul Național Radu Stanca.

Astfel, în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au pus, timp de generații, în slujba artei și a publicului, cât și pentru contribuția adusă la afirmarea pe plan intern și internațional a valorilor culturii românești, șeful statului a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, Teatrului Național „Radu Stanca”, Sibiu.

După ceremonia de înmânare a ordinelor, directorul TNRS, Constantin Chiriac, a avut o scurtă intervenție la microfon, pe care a început-o cu următoarele cuvinte - „Îngăduiți-mi să vă vând visurile mele, luați-le pentru oricât vreți să-mi dați pe ele. Eu vreau bani. Am nevoie de bani să-mi cumpăr timp pentru a obține lucrurile care nu pot fi cumpărate”. Cu aceste cuvinte Chiriac își începea și cuvântarea în cadrul ceremoniei de acordare a titlului de cetățean de onoare al județului Sibiu, în 2018.

Alte trei ordine, dar în grad de Ofițer au fost conferite Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara și Teatrului Național „Târgu Mureș” – Compania Liviu Rebreanu; Muzeului Național Peleș și Filarmonicii „Moldova” Iași.

Tot azi, potrivit comunicatului de la Președinție, în semn de apreciere pentru excelența de care au dat dovadă în întreaga lor activitate închinată artei, contribuind la promovarea acesteia în rândul publicului larg, atât din țară, cât și de peste hotare, Klaus Iohannis a conferit:

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria  B – „Muzica”, doamnei Marinescu Axia Ioana Cora, pianistă;
Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria C – „Artele plastice”, domnului Manu Puiu, artist plastic;
Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Nistor Irina-Margareta, critic de film, prezentator de televiziune, și doamnei Zaharia Florica, doctor în arte vizuale, fondator al Muzeului Textilelor (comuna Băița, județul Hunedoara).

Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante de care au dat dovadă în activitatea de promovare a valorilor și personalităților culturii naționale, atât în țară, cât și peste hotare, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler a fost conferit Eugeniei Vodă, critic de film și realizator de televiziune, și lui Prunner Iosif Ion, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”.

„În semn de înaltă apreciere pentru deosebita activitate de promovare în societate, pe plan național și internațional, a valorilor și personalităților culturii, pentru susținerea prin intermediul produselor filatelice a valorilor democrației, și pentru sprijinul specific dat creației, inovației și tehnologiei în artele vizuale și decorative, Președintele României a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer doamnei Popescu Cristina, director general al „Romfilatelia””, se mai mențioenază în comunicatul de la Cotroceni.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Gica contra

Acum 2 luni

Parca ar fi Ceausescu. Numai el oferea decoratii de 23 august si inainte de 26 ianuarie...
Raspunde

N.I.D.

Acum 2 luni

Dar numele Radu Stanca de ce nu apare încă pe teatru?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus