Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-5°C

Am mâncat kimchi autentic în Sibiu, la Basak, noul restaurant coreean din oraș

Am mâncat kimchi autentic în Sibiu, la Basak, noul restaurant coreean din oraș

De mai puțin de o lună în Sibiu s-a deschis un restaurant coreean autentic, în sensul că nu găsești orez amestecat cu sos de soia ca la food-court în mall-uri, ci mâncare coreeană de la mama ei, preparată de bucătari adevărați. Diferența este precum cea dintre cozonacul cumpărat din supermarket și cel făcut în casă.

Noului restaurant îi zice Basak și are doar câțiva metri pătrați. Se află pe strada Turnului, la doi pași după ce cobori scările pe lângă Biserica Evanghelică și Casa Calfelor. Are mai puține mese decât degete la o mână mese și vreo două locuri la geam. E un spațiu micuț, înghesuit, cum probabil că sunt astfel de localuri prin Seul. Pe de altă parte, este un restaurant intim, îți dă senzația că ești binevenit, că te primește cu bucurie alături de ceilalți oaspeți.

Stilul minimalist se reflectă și în meniu. Basak are vreo două feluri de pui și tot cam atâtea de ”colțunași”. Plus o salată. Eu am încercat așa: Pui Yangyum, ”colțunași” mandu galbi și kimchi.

Puiul Yangyum este un soi de pui tăiat în bucățele mici, prăjit bine și tăvălit într-un sos cleios dulce-picant coreean. La gust aduce aminte de aripioarele de pui bine făcute și date cu miere ca să devină ușor crocante. Mandu gambi este un fel de aluat special de-al lor umplut carne de porc și prăjit. Toate aceste preparate sunt bune la gust și suficient de ciudate pentru papilele noastre românești încât să te facă să fii curios.

Însă ce am ținut neapărat să degust a fost kimchi-ul. Am văzut documentare despre cum se produce tradițional încă de la începutul anilor 2000 pe Discovery Channel și pe Travel Channel. În esență pare a fi un soi de varză murată cum facem și noi, amestecată cu legume și condimente. În Coreea kimchi este lăsat la marinat săptămâni întregi, uneori îngropat sub pământ, până aproape intră în putrefacție. Rezultatul este un gust atât de intens și puternic încât o ceașcă de ”varză murată” este suficientă pentru a completa o felurile principale ale unei mese. La Basak costă 10 lei o porție de kimchi și vine într-un recipient cam cât o lingură mai zdravănă. Din punctul meu de vedere este delicios, însă aroma clar nu este pentru toată lumea. Din acest motiv este important să gustați.

Noul restaurant coreean din Sibiu nu este tocmai ieftin. Puiul costă 33 de lei, „colțunașii” 25 de lei. Împreună alcătuiesc o masă decentă, să te saturi. Basak are și combinații din cele două sortimente pentru meniul zilei la 43 de lei.

În concluzie, Basak aduce un plus peisajului gastronomic sibian, vine cu mâncăruri autentice, gătite după rețete inventate în celălalt capăt al lumii. Merită să le faceți o vizită.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Nobody

Acum 2 săptămâni

da. pozele sunt superbe!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus