Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Un român plecat din Sibiu, studiu de caz pentru situația oamenilor fără adăpost din Jena (Germania). ”Moare de frig”

Un român plecat din Sibiu, studiu de caz pentru situația oamenilor fără adăpost din Jena (Germania). ”Moare de frig”

Ion Dogan trăiește de mai multe luni pe străzile orașului Jena (landul Turingia din centrul Germaniei), iar cazul lui a atras atenția jurnaliștilor de la Ostthuringer Zeitung.

”Stă pe un scaun lângă trotuar și și-a depozitat puținele lucruri într-o pungă de cumpărături. Sute de oameni îl văd în fiecare zi. Unii aruncă câteva monede în ceașca de cafea de la brutărie. Mulți alții trec pe acolo. Poartă pantofi rezistenți, pantaloni termici, pălărie de lână și o geacă groasă de iarnă. Doar fața îi este bronzată de vreme”, îl descriu jurnaliștii.

A fost cioban în Sibiu, dar a plecat pentru că nu a mai putut lucra din cauza unui picior bolnav

Nu vorbește germană și pentru a intra în dialog cu el jurnaliștii l-au contactat pe Julian Paal, fost student la secția de studii românești a Universității Friedrich Schiller din Jena.

Când Ion Dogan aude cuvintele în limba sa maternă, reacționează aproape bucuros și exuberant pentru o scurtă clipă. Dar apoi răspunde scurt și concis. Nu scapă multe cuvinte pe gură.

”Susține că ar veni din Târgu Mureș (Neumarkt am Mieresch), un oraș din regiunea Transilvaniei, iar ultima sa slujbă a fost cea de cioban în apropiere de Sibiu”, scriu jurnaliștii germani.

A plecat din Sibiu pentru că nu a mai putut lucra din cauza unui picior bolnav, iar proprietarul oilor l-ar fi dat afară.

”Nu putem verifica declarațiile lui Dogan. Dar el răspunde clar și declarațiile sale par plauzibile” spune Julian Paal.

Potrivit acestuia, Ion Dogan are 65 de ani. Nu are familie și nu există nimeni în România care să-i simtă lipsa. Piciorul îi dă bătăi de cap. Se poate observa că acesta este evident inflamat.

O femeie care provine din România și care locuiește în Jena de aproximativ 30 de ani îl ajută să-și schimbe bandajele și îl duce la medic, dacă este necesar.

Locuiește în Jena din vara anului trecut și nu vrea să se întoarcă acasă. "Nu mai am pe nimeni în România", spune el și exclude o întoarcere în Mureș sau Sibiu.

Există spații, dar nu sunt soluții

Oameni ca Ion Dogan nu sunt înregistrați în niciun sistem, scriu jurnaliștii germani.

"I-am oferit ajutor de mai multe ori, dar el nu vrea", spune șefa departamentului de servicii sociale, Barbara Wolf.

Foarte multe persoane fără adăpost nu vor să meargă la un adăpost pentru că trebuie să își înregistreze numele în tot acest proces. Și apoi, dintr-o dată, se ajunge la o problemă foarte complexă privind limitele libertății de circulație, statutul de ședere, drepturile la prestații sociale și multe altele.

Ea spune că adăpostul de urgență pentru bărbații fără adăpost din localitate are cinci locuri libere. Sunt ocupate 32 din cele 37 de locuri disponibile și nicio persoană afectată nu trebuie să părăsească adăpostul în timpul zilei.

Potrivit lui Wolf, cei afectați ar trebui să plătească o taxă pentru un loc de dormit. Orașul poate ajuta pe termen scurt și poate atenua urgențele acute, dar pe termen lung, persoanele fără adăpost trebuie să fie înregistrate în Jena pentru a beneficia de ajutor din partea statului. Iar Wolf subliniază că în curând vor fi create locuri de muncă de proximitate pentru persoanele cu vârsta de peste 27 de ani.

A alertat serviciile de urgență. Nu a venit nimeni...

Situația este similară în caz de boală: în lipsa unui card de asigurare, clinica ar trebui să se adreseze biroului de asistență socială. Dar, dacă aceste persoane nu sunt înregistrate, presupune costuri și totul se încheie aici.

Astfel că rămâne neclară situația lui Ion Dogan. Există asociații în Jena care garantează asistență medicală pentru persoanele fără asigurare de sănătate. Un principiu esențial este acela al asistenței medicale egale pentru toți oamenii, indiferent de statutul lor de rezidență.

Kerstin Schulz este directorul general al unei astfel de asociații, înființată în 1993 pentru a oferi locuințe persoanelor fără adăpost sau celor amenințate de a rămâne fără adăpost și pentru a asigura chiriile existente pe termen lung.

Deși asociația nu l-a putut ajuta pe Ion Dogan din motive bine cunoscute, el nevrând să fie înregistrat în niciun fel, ea l-a observat pe bărbatul care dormea pe jos într-o noapte rece de decembrie.

"Moare de frig", s-a gândit ea, și a alertat serviciile de urgență. Nu a venit nimeni, a mărturisit jurnaliștilor de la Ostthuringer Zeitung.

Ioan Dogan a supraviețuit.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3411

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Stos

Acum 1 an

Articol inutil. Ce trebuie să facem, mă rog? Nu ai școală și calificare, la revedere. Stimabilul cerșetor le-a avvut pe toate gratuite de la statul român dar nu l-a interesat.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Nici eu nu am vrut sā fiu inregistrat in Belgia in '92 ca sā fiu ajutat...... Dupā un an aveam acte in regulā, din Austria, unde nu fusesem niciodatā. Acum circul liber.
Raspunde

Poate verificati titlul si il corectati

Acum 1 an

"studiu de caz pentru situaților oamenilor"???
Raspunde

Luminita

Acum 1 an

Nici in Germania se plimba cainile cu covrigi pe coada, mai ales ca vin toti din toate colturile lumii cu pretenti, ei cred ca primesc o casa un mercedes si 10 millioane din prima zi. Trimiteti-i un cojoc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus