Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
17°C

Sentința finală în dosarul femeii bătută cu piciorul de la masa din bucătărie până i-a rupt mâna. Polițiștii au găsit-o leșinată în apartamentul din Sibiu

Sentința finală în dosarul femeii bătută cu piciorul de la masa din bucătărie până i-a rupt mâna. Polițiștii au găsit-o leșinată în apartamentul din Sibiu

Curtea de Apel Alba a finalizat în 18 ianuarie un dosar de violență domestică extremă petrecut în Sibiu în 24 mai a anului trecut. Un bărbat, în vârstă de 34 de ani, cu antecedente penale, fără ocupație și fără loc de muncă și-a bătut concubina cu pumnii, picioarele, și cu un picior de masă metalic. Faptele s-au petrecut într-un apartament de pe strada Siretului, în jurul orei 10 și jumătate dimineața. După ce a fost reținut de polițiști, acesta a făcut scandal și la sediul poliției, unde a spart trei geamuri și a distrus obiecte de mobilier. Femeia bătută, în vârstă de 31 de ani, a avut nevoie de 65-70 zile de îngrijiri medicale. 

Condamnat în prealabil de Judecătoria Sibiu la 1 an, 3 luni și 10 zile închisoare, procurorii au făcut apel la Curtea de Apel Alba, instanță care, în 18 ianuarie, i-a majorat pedeapsa la 2 ani, 7 luni și 10 zile închisoare. Hotărârea este definitivă și a fost publicată pe portalul rejust.ro.

Magistrații de la Alba-Iulia au considerat că sentința dată de Judecătoria Sibiu a fost prea mică pentru fapta comisă de bărbat, având în vedere violența extremă a faptei. Pe lângă numărul mare de lovituri aplicate femeii, instanța a ținut cont de brutalitatea de care bărbatul a dat dovadă, precum și de trecutul infracțional al inculpatului.

Poliția a fost alertată în 24 mai 2022, printr-un apel la 112. Vecinii dintr-un bloc de pe strada Siretului au reclamat un scandal petrecut în vecinătate. Când au ajuns la fața locului, forțele de ordine au găsit-o pe femeie căzută, în lenjerie intimă, într-o stare de semi-inconștiență și pe agresor care spunea că și-a agresat concubina.

În cercetarea la fața locului, polițiștii au găsite mai multe urme sânge, precum și „o masă de bucătărie răsturnată cu picioare metalice din inox, având două picioare rupte, unul dintre picioarele rupte prezentând urme de deformare plastică și depuneri de substanță de culoare brun-roșcată”.

Audiată în cursul urmăririi penale, femeia a povestit că se afla într-o relație de concubinaj cu agresorul din anul 2010, din relația lor rezultând și o fetiță, iar bărbatul, pe fondul geloziei, a devenit agresiv, lovind-o în zona feței cu pumnul și cu piciorul în burtă, după care a scos un picior de la masa din bucătărie, continuând să o lovească în toate zonele corpului până când nu se mai putea ține pe picioare.

Numai în momentul în care a văzut că aceasta se simte rău și că ,,îi atârnă mâna”, bărbatul a încetat loviturile și a ieșit pe casa scării zbierând să sune cineva la ambulanță și poliție.

La spital, femeia a fost cusută la ambele arcade, fiind supusă unei intervenții chirurgicale la mâna dreaptă. La întrebarea polițiștilor dacă a mai fost agresată de concubinul său, aceasta a refuzat să răspundă.  

În cursul urmăririi penale, precum și în cursul judecății, inculpatul a recunoscut săvârșirea infracțiunii de violență în familie, regretând cele întâmplate, însă a negat săvârșirea faptei de distrugere, de la sediul poliției, adoptând o poziție nesinceră pe tot parcursul procesului, se arată în hotărârea publicată pe portalul rejust.ro.

În motivarea sentinței, instanța a avut în vedere că inculpatul a agresat-o fizic pe concubina sa în locuința familiei, în timpul zilei, scandalul provocat de inculpat fiind auzit și de vecini, împrejurare ce denotă curajul deosebit manifestat de inculpat cu ocazia săvârșirii faptei.

Se au în vedere și numărul mare de lovituri aplicate persoanei vătămate, atât cu pumnul și picioarele, precum și prin folosirea unui obiect vulnerant (picior de masă metalic), lovituri care vizau întregul corp al victimei și care i-au cauzat leziuni care au necesitat pentru vindecare 65-70 de zile de îngrijiri medicale (persoana vătămată prezentând o fractură la ambele oase ale antrebrațului drept, fisură de piramidă nazală și arcade rupte, fiind supusă și unei intervenții chirurgicale).

Pe lângă numărul mare de lovituri aplicate persoanei vătămate instanța a ținut cont și de brutalitatea de care inculpatul a dat dovadă cu ocazia săvârșirii faptei, acesta continuând să aplice lovituri persoanei vătămate până în momentul în care a constatat că aceasta nu se simte bine, fiind vizibilă fractura la nivelul antebrațului. În ceea ce privește mobilul faptei, din probele administrate a rezultat că inculpatul a acționat pe fondul geloziei. 

De asemenea, în hotărârea instanței se arată că inculpatul este cunoscut în societate ca fiind o persoană cu un comportament violent, acesta consumând frecvent și băuturi alcoolice, mai mulți martori arătând în declarația lor că le este teamă și că nu doresc ca acesta să afle despre declarațiile date în cursul urmăririi penale. 

Astfel, date fiind circumstanțele personale ale inculpatului, instanța a apreciat că singura pedeapsă aptă să îl determine pe inculpat să-și revizuiască comportamentul și să adopte un comportament prosocial este pedeapsa cu închisoarea. 

„Mai mult, antecedentele penale ale inculpatului dovedesc un profil infracțional bine conturat. Deși inculpatul a executat anterior pedepse privative de libertate și se presupune că acesta a trecut printr-un proces de reeducare, prin reiterarea comportamentului violent inculpatul a dovedit că nu a înțeles consecințele la care se expune ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni.

Chiar dacă în sarcina inculpatului, raportat la condamnările anterioare, nu se poate reține starea de recidivă, în opinia instanței această împrejurare nu împiedică aplicarea unei pedepse care urmează să fie executată în regim de detenție, dat fiind faptul că inculpatul este perceput în societate ca fiind o persoană violentă, iar faptele pentru a suferit condamnări anterioare au fost săvârşite cu violenţă” se arată în motivarea sentinței publicată pe rejust.ro. 

De asemenea, bărbatul trebuie să plătească Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu suma de 3.800,11 lei, reprezentând cheltuieli ocazionate de îngrijirile medicale acordate femeii, la care se adaugă dobânzi și penalități până la stingerea debitului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Rostogan

Acum 2 luni

Si 5 ani de inchisoare erau prea putini pentru bruta asta. Ridica mari semne de intrebare blandetea sentintei data Judecatoriei Sibiu!
Raspunde

Avengers

Acum 2 luni

Pentru formele astea de viața ar trebui reintrodusă munca silnica. Închisoarea, pe langa ca durata sentinței e o gluma (dar probabil ca se ajunge aici de la legi strâmbe), ar fi prea blândă, iar mușchii aia cu care nu știe ce sa facă ar trebui puși la treaba in carcera.
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 2 luni

Muncasilnica este bine spus, dar... Daca il pun la munca (si se duce...), scapa mai repede! Clar, legea e slaba, asa cum e toata clasa (ce nume pompos pentru o gasca de imbuibati), adica O GLUMA!
Raspunde

2cents

Acum 2 luni

Judecatoria Sibiu... Astia in afara de AMR pana la pensie speciala nu fac nimic serios, sentintele par date de ceva grefier. Hai liberare specială!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus