Duminică,
21.04.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Corupția administrației, sănătatea și aglomerația mașinilor, cele mai grave probleme ale sibienilor, conform unui sondaj publicat de Ștefănuță

Corupția administrației, sănătatea și aglomerația mașinilor, cele mai grave probleme ale sibienilor, conform unui sondaj publicat de Ștefănuță

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a dat publicității rezultatele unei cercetări sociologice realizate în municipiul Sibiu, potrivit căreia cea mai gravă problemă a locuitorilor este corupția în administrație. Opt procente dintre sibieni sunt deciși să plece definitiv în Occident în următorii trei ani, un alt sfert din populație gândindu-se serios la o astfel de decizie.

21 noiembrie – 20 decembrie 2022 este perioada în care au fost culese datele cercetării sociologice ale cărei date au fost făcute publice în cursul zilei de luni de către europarlamentarul sibian ales din partea USR, Nicu Ștefănuță.

Întrebările sondajului aplicat asupra a 605 locuitori din municipiu fac referire atât la relația dintre sibieni și instituțiile Uniunii Europene, cât și la percepția locuitorilor asupra calității vieții în  Sibiu.

“Cred că forța unui politician este dată de cei care-i încredințează mandatul, iar asta îl obligă să-i consulte și să-i informeze continuu. După trei ani de la preluarea mandatului de europarlamentar, am vrut să văd cum voi, sibienii, vă uitați la noi, la cei care vă reprezintă la Bruxelles și dacă rezultatul muncii noastre ajunge la voi. Am vrut să aflu cu ce probleme vă confruntați, astfel încât să știu ce am de făcut în continuare”, spune Ștefănuță, conform unui comunicat remis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

Principalele probleme

În cadrul sondajului a fost solicitat sibienilor să indice principalele probleme cu care se confruntă în mod recurent. Aglomerația din trafic (65%), lipsa locurilor de parcare (55%) și corupția din administrație (54%) sunt cel mai des invocate probleme de către sibieni, urmate de starea drumurilor și a trotuarelor (45%), serviciile de sănătate din oraș (45%) și, respectiv, de calitatea transportului în comun și lipsa spațiilor verzi (ambele - 36%).

Peste 30% dintre cei intervievați au mai enumerat printre problemele identificate de ei lipsa curățeniei și calitatea spațiilor de învățământ. 

Au mai fost indicate drept probleme starea de degradare a unor clădiri de patrimoniu din centrul orașului (25%), accesibilitatea pentru persoane cu dizabilități (21%), lipsa de spații sportive (19%), starea pistelor de bicicletă (16%), calitatea aerului (16%) și calitatea apei (16%).

Sursa graficului: stefanuta.ro

Cea mai gravă problemă

Rugați să indice cea mai mare problemă a municipiului, sibienii care au răspuns sondajului au indicat corupția din administrație (23%), urmată de serviciile de sănătate din oraș (19%) și, respectiv, aglomerația din trafic (17%). 

Lipsa locurilor de parcare este cea mai gravă problemă pentru 11% dintre sibieni, în timp ce calitatea transportului în comun este cea mai gravă pentru 5% dintre sibieni. 

Restul procentelor s-au împărțit între subiecte care nu au întrunit mai mult de 5%.

Legat de activitatea Primăriei, Nicu Ștefănuță a făcut public rezultatul întrebării referitoare la percepția sibienilor despre atragerea de fonduri europene. 11% dintre sibieni apreciază că Primăria face o treabă ”foarte bună” în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, alți 53% bifând opțiunea ”bună”. Primăria face o treabă ”proastă” cu atragerea de fonduri de la UE în aprecierea a 23% dintre sibieni, pentru alte șapte procente descrierea mai potrivită fiind (foarte proastă). Restul de 6% nu știu despre subiect.

Vor să plece din oraș, definitiv. În special studenții și antreprenorii

Chiar dacă este puțin discutată la nivel de administrație, depopularea municipiului Sibiu este o chestiune care se manifestă de mai bine de șase ani, de când numărul locuitorilor este în continuă scădere, conform datelor oficiale.

Citește și De șase ani, municipiul Sibiu pierde din locuitori: ”Problema forței de muncă va apărea peste zece ani”

Conform sondajului publicat de Nicu Ștefănuță, opt la sută dintre locuitorii municipiului răspund ”foarte probabil” când sunt întrebați dacă în următorii trei ani vor să plece din Sibiu și să se stabilească definitiv în Occident. ”Oarecum probabil” răspund 28%. 

Sunt hotărâți să nu plece din Sibiu 61%, restul de trei procente spunând că deocamdată nu știu.

”Răspunsul „foarte probabil” se întâlnește în ponderi semnificativ mai mari în rândul PFA/patronilor (17%), studenților și elevilor (25%), sibienilor siguri că nu vin la vot (14%), sibienilor adulți cu vârsta sub 30 de ani (15%) și votanților USR (14%)”, este una din interpretările date sondajului.

Pe de altă parte, sibienii au răspuns în proporție de 54% că își doresc ”un oraș prosper, cu multe locuri de muncă”, alți 24% indicând ”un oraș cu multe spații verzi, în care familiile să se simtă bine”.

În fine, 22% au bifat varianta ”un oraș turistic cu o reputație internațională foarte bună”.

PSD-iștii sibieni cred că UE aduce mai multe dezavantaje

Conform sondajului – care a inclus mai multe întrebări – 71% dintre sibieni apreciază că apartenența la UE a adus mai multe avantaje decât dezavantaje. Invers (mai multe dezavantaje) văd situația 26% dintre intervievați. ”Perspectiva a doua este majoritară în rândul electoratului PSD (53% cred că dezavantajele sunt mai multe decât avantajele). În mod interesant, având în vedere discursul conducerii naționale a AUR, perspectiva a două nu este majoritară în rândul electoratului AUR (50% cred că avantajele sunt mai numeroase, 47% că dezavantajele sunt mai numeroase, iar 3% nu răspund)”, este interpretarea dată.

Nicu Ștefănuță arată că sibienii au fost întrebați și de activitatea lui în calitate de europarlamentar. 9% s-au declarat ”foarte informați”, 46% - ”oarecum informați”, alte 40 de procente bifând ”deloc informați”. Diferența până la 100% o reprezintă cei care au ales să nu răspundă.

Despre activitatea europarlamentarului Nicu Ștefănuță sunt ”foarte informați” 9% dintre sibieni

Interesul sibienilor pentru activitatea europarlamentarilor români, în general, este și mai scăzut, doar șapte procente declarându-se ”foarte informați” pe acest subiect. Alți 56% s-au caracterizat drept ”oarecum informați”, 33% declarându-se ”deloc informați”.

Despre Parlamentul European, interesul pare un pic mai ridicat, 11% fiind sibieni care spun că sunt ”foarte informați” despre activitatea acestui for. 56% au arătat că sunt ”oarecum informați”, alți 29% bifând opțiunea ”deloc informați”.

În fine, despre Renew Europe, partidul european la care sunt afiliați și membri USR, șapte procente dintre sibieni se arată ”foarte informați”, 47% - ”oarecum informați” și, respectiv, 39% - ”deloc informați”.

”Marja de eroare este de +/- 4%. Numărul respondenților este de 605 persoane cu adresa din cartea de identitate în municipiul Sibiu, baza de date fiind ponderată de către Cult conform datelor INS”, se mai arată în comunicatul remis cititorilor Turnul Sfatului referitor la acest sondaj. Sondajul poate fi consultat în forma dată publicității aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Bubi Seven

Acum 1 an

La Sibiu nu egzista coruptie , astfel nu imi explic cum cetateni onesti ca nea ilie bibliotecarul, domnariul ,bacilul ,eurooilul, si multi altii nu ajungeau bogati ! Toti au ajuns bogati prin munca cinstita si prin faptul ca au citit si invatat carte multa la viata lor si asa au ajuns respectati de toata lumea! deci nu egzista coruptie la noi !
Raspunde

Tudor

Acum 1 an

Dacă s-ar putea rezolva corupția administrației, ar rezulta rezolvarea și celorlalte probleme. Faptul că-și măresc periodic salariile și au ajuns la unele nejustificat de mari, corupția are tendința de a crește, nu de a scădea. Același lucru se poate spune și despre incompetență și lene în instituțiile administrației locale.
Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

Pe proști și ticăloși de ce nu-i numără stimabilul?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus