Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-6°C

Lolele cuceresc din nou Agnita pe 29 ianuarie. Gazdele ne așteaptă cu vin cald și gogoși

Lolele cuceresc din nou Agnita pe 29 ianuarie. Gazdele ne așteaptă cu vin cald și gogoși

Sărbătoarea Lolelor revine în data de 29 ianuarie la Agnita. Începând cu ora 9:30 lolele își vor pune straie de sărbătoare și vor cuceri străzile Agnitei. Evenimentul este organizat de  Asociația „Breasla Lolelor”, Primăria orașului Agnita si Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu”.

Fuga Lolelor începe la ora 9:30 și se încheie la ora 20, la sala de sport, unde a avea loc un bal de celebrare. Lolele vor alunga spiritele rele și iarna grea și vor intra în casele oamenilor unde vor fi servite cu gogoși și vin.

Programul zilei de 29 ianuarie:

- La ora 9.30 are loc adunarea la fosta fabrica Imix, str A Iancu;

- Ora 9.45 - poza de grup;

- Plecarea ora 10 spre Complex Dacia, prima oprire, prezentarea elementelor.

- Plecarea spre centru. Oprire în fața primăriei. Speak-ul oficialităților. Prezentare elemente, dans german;

- Plecare spre fosta fabrica FIPA. Prezentare elemente;

- Parada se împarte pe găști și se fuge prin tot orașul pentru a alunga spiritele rele și iarna grea. Se intră în casele oamenilor unde se cântă, se servesc gogoși, se bea vin cald. Și voie bună. Până la orele 18 când se încheie evenimentul;

- La ora 20 la sala de sport se va organiza balul lolelor;

Despre lole se spune că în secolele trecute au izgonit trupele năvălitoare speriate de înfățișarea stranie și lălâie. Astăzi, îmbrăcate în costume specifice, lolele (sau pe numele lor original „urzen”) alungă spiritele rele. Acestea poftesc noul an pe străzile localității „curățate” de trosnetul biciului și pașii „îngerașilor” reprezentați de copilașii costumați în lole.

Citește și: Președintele Breslei Lolelor, Radu Curceanu: Temerea cea mai mare este să nu transformăm o tradiție așa de frumoasă într-un kitsch

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus