Programul Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007 face parte din lista de proiecte cu care fostul fostul premier Adrian Năstase (din perioada 2000-2004) se laudă că le-a realizat prin guvernul social-democrat din acea perioadă.
”Nu vreau să vă enervez, mai ales in această perioadă, dar vă reamintesc câteva realizări”, este titlul unei postări publicate de fostul premier pe blogul său, în care notează programul Sibiului pe ultima poziție într-o lungă înșiruire.
”Guvernul Năstase a avut un rol decisiv în finanțarea proiectului Sibiu – Capitală Culturală a Europei, alături de Luxemburg”, scrie Adrian Năstase.
El a făcut aceste precizări în contextul în care în spațiul public au apărut mai multe acuzații privind privatizarea Petrom, realizată în aceeași perioadă.
Adrian Năstase consideră că privatizarea Petrom a fost utilă pentru România, din punct de vedere politic. Fostul premier a fost, se pare, deranjat de criticile din ultima vreme cu privire la acest contract.
„Am constatat, în ultimele săptămâni, o concentrare a dezbaterilor pe momente și decizii luate în urmă cu 20 de ani. Unii consideră că integrarea în NATO sau aderarea la UE nu prea erau necesare. Pot să înțeleg frustrările determinate de decizia Austriei legată de aderarea noastră la Spațiul Schengen. Am totuși impresia că această nemulțumire ar fi mai legată de lipsa unor acțiuni din ultimii zece ani.
În legătură cu contractul de privatizare a Petrom, cred că este bine că el este discutat public. Cred însă că ar fi util să fie căutați cei care l-au negociat pentru a explica unele clauze. Eu cred, în continuare, că, din punct de vedere politic, el a fost util pentru România. În plus, exista posibilitatea ca anumite prevederi ale sale să fie corectate în timp“, a spus Adrian Năstase.
Fostul premier spune că a refuzat invitația la unele emisiuni TV deoarece fost jignit, dar a ținut să menționeze câteva dintre realizările guvernului Adrian Năstase, pe blogul său.
„În perioada 2000-2004 Parlamentul a desfășurat cea mai substanțială activitate legislativă din perioada postdecembristă. Au fost promulgate peste 2.600 de legi. Economia românească a înregistrat o combinație excepțională de dezinflație, scădere a deficitului contului curent și creștere economică puternică.
Numărul șomerilor s-a redus aproape la jumătate față de anul 2000. Rata sărăciei a scăzut de la 36% în 2000, la 23% în 2004. În anul 2002, exporturile s-au situat la cel mai înalt nivel după 1990, circa 14 miliarde de dolari, mai mare cu 34%, comparativ cu anul 2000”, scrie Năstase
Buget de peste 50 de milioane de euro pentru Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007
În ceea ce privește sprijinul Guvernului Năstase pentru programul Sibiu CCE 2007, Adrian Năstase este susținut de cifrele de atunci.
Considerat de mulți "prima campanie de imagine reală" a României și "cel mai amplu program cultural" organizat în România, "Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007" a primit de la bugetul de stat 50 de milioane de euro, pentru lucrări de reabilitare (circa 40 de fațade ale clădirilor și ganguri din Sibiu), achiziția de echipamente (cortul Pavilion 2007, două scene și gradene, un pian Steinway), reabilitarea mai multor lăcașuri de cult, organizarea de proiecte culturale, promovarea programului, reabilitarea aeroportului din Sibiu. La această sumă se adaugă alocările pentru programele culturale desfășurate în acea perioadă.
"Această este suma totală, investită de Ministerul Culturii și Cultelor și de autoritățile de la Sibiu pentru Capitală Culturală Europeană", declara pentru Mediafax Sergiu Nistor, comisarul guvernamental al programului "Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007".
Totuși, Năstase nu a mai prins inaugurarea evenimentul. Programul "Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007" a debutat pe 1 ianuarie, în prezența președintelui Traian Băsescu și a premierului Călin Popescu Tăriceanu, printr-un concert simfonic pentru oficiali și invitați și printr-o serie de manifestări artistice și pirotehnice, în Piață Mare din Sibiu, la care au asistat peste 40.000 de oameni.
Tăriceanu fusese instalat premier în 29 dicembre 2004, în urma alegerilor desfășurate în același an.
Pesediști nemulțumiți: ”Îmbrăcămintea, alimentele, totul este mai scump de două ori față de alte municipii”
Deputatul PSD din acea perioadă, Ioan Cindrea, a avut atunci mai multe reacții negative la adresa programului Sibiu CCE 2007.
Liderul PSD Sibiu din perioada 1996-2017 spunea că din cauza programului și a turiștilor, prețurile din municipiu au crescu foarte mult.
„Este o veselie generală în Sibiu. Dar în spatele acestei veselii se petrece că în vorba aia cu gardul și cu leopardul. Îmbrăcămintea, alimentele, totul este mai scump de două ori față de alte municipii. La noi totul e mai scump față de Mureș, Albă sau Cluj. Noi plătim! O să treacă și euforia cu programul Sibiu Capitală Culturală și o să ne trezim la realitățile zilei”, a declarat în iunie 2007, Ioan Cindrea.
Sursa foto: Adriannastase.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: basescu , sibiu capitala culturala , concert , Sibiu , PSD , Adrian Năstase , Ioan Cindrea , bani , euro , buget
Vizualizari: 3076
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Predator
Acum 8 ore
Mihai Muntean
Acum 8 ore
@john
Acum 8 ore
Sibian
Acum 8 ore
Kukuruku