Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
17°C

CJ Sibiu, precizări despre licitațiile pentru energie electrică: și curentul de ultimă instanță este subvenționat

CJ Sibiu, precizări despre licitațiile pentru energie electrică: și curentul de ultimă instanță este subvenționat

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu anunță reluarea licitației pentru furnizare energiei electrice către șapte localități și instituțiile din subordine. Și arată că și în cazul în care energia va fi contractată de la furnizorii de ultimă instanță, prețurile vor fi subvenționate de la bugetul central (nu de la cele locale, cum a apărut într-un articol recent din Turnul Sfatului).

Anunțul Consiliului Județean Sibiu vine ca urmare a publicării unui articol despre lipsa de apetit a furnizorilor de energie electrică pentru încheierea de noi contracte de furnizare. Situație care afectează inclusiv autoritățile publice din Sibiu: nici pentru contractul de 2,5 milioane de euro scos la licitație de CJ Sibiu, nici pentru contractele scoase la licitație de administrația municipiului Sibiu, de exemplu, nu s-a prezentat nimeni.

Conform reglementărilor în vigoare, clienții fără furnizori vor fi preluați de unul din cei cinci așa-numiți ”furnizori de ultimă instanță” (FUI), care practică însă prețuri triple. Aceste prețuri vor fi, însă, subvenționate de la bugetul central, transmit reprezentanții CJ Sibiu, și nu de la bugetele locale, așa cum a scris Turnul Sfatului.

”Contrar celor arătate, tarifele achitate de fiecare instituție nu vor fi triple întrucât, potrivit OUG 27/2022, tarifele sunt plafonate, în funcție de consumator, la 1 leu/kWh la întreg consumul, respectiv la 1 leu/kWh pentru 85% din consum și 1,3 lei/kWh pentru restul de 15%”, se arată într-un comunicat transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

Faptul că niciun furnizor nu este interesat de noi contracte se datorează haosului de pe piața energetică creat de actualul guvern, după cum se arăta în articolul care a generat reacția autorităților județene.

Prelungite până în martie

După ce la licitația lansată în noiembrie 2022 pentru încheierea contractelor de furnizare a energiei electrice nu a fost depusă nicio ofertă, CJ Sibiu arată că a lansat o procedură de negociere cu unul din furnizorii de pe piață, ”notificând în același timp Agenția Națională pentru Achiziții Publice asupra acestui demers”. Însă nici această variantă nu a dus la semnarea unui nou contract de furnizare.

”Rezultatul negocierii nu a fost cel dorit, astfel încât Consiliul Județean Sibiu va lansa în SEAP o nouă procedură de licitație deschisă. Întrucât contractele de furnizare pentru instituțiile din subordinea Consiliului Județean Sibiu expiră în data de 31 ianuarie 2023, vor fi încheiate acte adiționale pentru o perioadă de 60 de zile, în condițiile OUG 27/2022, interval în care se va derula licitația pentru noul furnizor”, mai transmit reprezentanții CJ Sibiu.

Citește și Șapte localități și 22 de instituții din Sibiu rămân fără contracte de energie electrică și vor plăti triplu. ”Va dura până în 2025”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus