Miercuri,
23.04.2025
Parțial Noros
Acum
17°C

Șapte localități și 22 de instituții din Sibiu rămân fără contracte de energie electrică și vor plăti triplu. ”Va dura până în 2025”

Șapte localități și 22 de instituții din Sibiu rămân fără contracte de energie electrică și vor plăti triplu. ”Va dura până în 2025”

Niciun furnizor de energie electrică nu a depus vreo ofertă pentru contractul estimat la peste 2,5 milioane de euro, scos la licitație în vederea furnizării de energie electrică în perioada 2023 – 2024 pentru șapte localități, Consiliul Județean Sibiu și 22 de instituții din subordinea acestuia. În fapt, nicio instituție din județul Sibiu care a lansat în ultima lună proceduri de achiziție de energie electrică n-a avut succes. Cauza: haosul generat de ”reglementările” pe care Guvernul Ciucă le-a adoptat pentru plafonarea prețului la energie. Rezultatul: cheltuieli și mai mari. Plătesc: tot sibienii.

12,5 milioane de lei, la care se adaugă TVA, era valoarea estimată a contractului scos la licitație în noiembrie anul trecut de către Consiliul Județean Sibiu. Contract prin care era solicitată furnizarea unei cantități de peste 15.600 de MW/h pentru alimentarea cu energie electrică timp de 12 luni a rețelelor publice din orașele Copșa Mică și Dumbrăveni și a celor din comunele Șelimbăr, Orlat, Sadu, Slimnic și Șura Mare. 

În acest contract era cuprinsă și furnizarea de curent pentru CJ Sibiu și 22 de instituții din subordine, de la Spitalul Județean sau Aeroport, la Direcția de asistență socială și protecția copilului, Biblioteca Astra ori centrele școlare pentru educație incluzivă din Sibiu, Mediaș, Dumbrăveni și Turnu Roșu.

Nicio firmă nu s-a interesat de contract, niciun furnizor nu a depus ofertă până la termenul limită de 3 ianuarie 2023, când procedura a fost anulată, prin urmare.

Aceeași soartă au avut-o și licitațiile lansate pentru furnizarea de energie electrică de către alte instituții publice din Sibiu: nicio ofertă depusă pentru contractul de 1,8 milioane de lei scos pe piață de către Tursib, nicio ofertă depusă pentru contractul de jumătate de milion de lei scos la licitație de către Administrația domeniului public din Sibiu.

Un haos de Guvern creat

Faptul că nicio companie care furnizează energie electrică nu este interesată de contractele de milioane de euro scoase la licitație la Sibiu are o explicație simplă: în decembrie anul trecut, Guvernul Ciucă a adoptat încă o ordonanță pentru plafonarea prețului la energie (OUG 119/2022). Una care propune o schemă de tarife reduse care se aplică până în 2025 și care, pur și simplu, a bulversat piața.

”Această schemă care se aplică de la 1 ianuarie, cu OCPOM-ul (operator de achiziție centralizată a energiei – n.r.) care cumpără, apoi revinde și pentru care nu s-au luat în considerare multe din elementele dinamice ale pieței creează instabilitate. Furnizorii sunt obligați să rămână cu portofoliul de clienți pe care îl au, până când contractele în derulare ajung la maturitate, dar nu vor mai intra în alte contracte. După părerea mea, dorința de a încheia noi contracte va reapărea după 2025, când vor înceta efectele actualelor acte normative. Acum, lucrurile sunt atât de haotice și amestecate, încât toți furnizorii se feresc de a căuta noi clienți. Ceea ce e o aberație. Ceea ce s-a întâmplat la finele anului trecut în domeniul energiei depășește orice logică: normativele nou adoptate te obligă să încalci legi mai vechi, de exemplu. Apoi, de multe ori măsurile luate nici nu pot fi implementate”, rezumă situația Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Urmarea: cheltuielile cresc de trei ori. ”Strângem cureaua”

Cele șapte localități și instituțiile publice date drept exemplu la începutul acestui articol nu vor rămâne fără energie electrică în momentul în care contractele aflate acum în derulare ajung la termen. Conform reglementărilor în vigoare, clienții fără furnizori vor fi preluați de unul din cei cinci așa-numiți ”furnizori de ultimă instanță” (FUI), desemnați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Din cei cinci, în județul Sibiu cea mai mare cotă de piață o are Electrica Furnizare SA, prin Transilvania Sud Distribuție. Doar că tarifele percepute pentru clienții care ajung pe filiera FUI sunt de trei ori mai mari decât cele universale. Concret, dacă prețul reglementat începe de la 0,68 lei/kWh conform schemei impusă de Guvernul Ciucă, cel universal practicat în prezent de Transilvania Sud Distribuție este de 1,35 lei/hWh. Iar tariful pentru clienții care apelează la Electrica în calitate de ”furnizor de ultimă instanță” este de 3,84 lei/kWh.

Notă: Urmare a publicării acestui articol, Consiliul Județean Sibiu a transmis un comunicat potrivit căruia și prețurile furnizorilor de ultimă instanță sunt subvenționate de la bugetul central, nu de la cel local. Citește reacția CJ Sibiu aici: CJ Sibiu, precizări despre licitațiile pentru energie electrică: și curentul de ultimă instanță este subvenționat

Din discuțiile Turnul Sfatului cu primarii din județ, bugetele pentru asemenea creșteri pentru iluminatul localităților și instituțiilor publice nu există. ”Dacă nu este altă variantă, asta e, mergem pe ceea ce se poate. Este înghesuit bugetul nostru de funcționare și așa. Dar, dacă asta este situația, strângem cureaua, reducem alte cheltuieli și plătim facturile la energie”, spune Adrian Aron Nan, primarul comunei Slimnic.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Bubi Seven

Acum 2 ani

Strangeti cureaua si mariti salarile personalului in frunte cu primarul !
Raspunde

Florin

Acum 2 ani

Sunt curios jurnalistii nu au si rolul sa verifice informatile inainte sa scrie un articol ? Pretul este plafonat inclusiv cand un client este preluat de Furnizorul de Ultima Instanta desemnat. Deci cei de la Consiliul Judetean daca au facut licitatie si nu s-a inscris nimeni, vor fi preluati in regim de FUI si vor plati pretul plafonat. Oricum si daca se inscriau furnizorii la licitatie tot pretul plafonat l-ar fi platit ptr ca nimeni nu vinde energia la un pret mai mic fata de cel plafonat. Deci nu am intelesc cum le cresc de 3 ori cheltuielile ???
Raspunde

Woomi

Acum 2 ani

In general jurnalistii verifică informațiile (sau așa ar trebui) cu EXCEPȚIA acestui simulacru de ziar Turnul Sfatului care pune titluri de speriat si discreditat, nu verifică (că nu îi duce capul) dar sunt și rău intenționați. Dacă e vorba de CJ aruncă cu noroi si dacă sunt flori peste tot. Niște ....... lepre. Dar noi vedem și nu putem decât să sancționăm un astfel de ziar idiot si aservit doar banului. Așa e Turnul asta platesti esti cel mai tare, nu mai platesti nu esti bun de nimic. A... si publica doar comentariile care îi convin. Gretos.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus