Duminică,
26.03.2023
Partial Noros
Acum
14°C

Ceasul rău sau proiectul prost: Cum s-a produs primul deces pe tronsonul Sibiu – Boița. Nu era montat un grilaj între cele două sensuri de mers

Ceasul rău sau proiectul prost: Cum s-a produs primul deces pe tronsonul Sibiu – Boița. Nu era montat un grilaj între cele două sensuri de mers

Decesul bărbatului de 48 de ani, mort în urma carambolului de pe tronsonul Sibiu – Boița, duminică seară, ar fi putut fi evitat dacă între cele două sensuri de mers ar fi existat un grătar de siguranță, care de obicei se instalează tocmai în astfel de situații, susțin surse consultate de G4Media și Turnul Sfatului.

„Acolo trebuia să fie un grătar pe care PORR nu l-a mai montat”

Bărbatul nu a murit în urma carambolului în care au fost implicate 6 autovehicule, ci pentru că, speriat că vine spre el un autoturism al cărui șofer nu mai putea frâna, a sărit peste parapetele ce separă cele două sensuri ale autostrăzii. Și a căzut în gol, 20 de metri, pentru că acolo nu era montat un grătar de siguranță.

Sursele noastre spun că un astfel de grătar ar fi trebuit să apară în proiect și fără el nu ar fi trebuit să fie dat drumul circulației pe acest tronson de autostradă.

”A fost carambol pe pod, în două ture. După prima tură, șoferul microbuzului a ieșit din mașina bușită și a văzut că se îndrepta spre el, sanie, o nouă mașină și a sărit parapetul. Doar că acolo trebuia să fie un grătar pe care PORR nu l-a mai montat.

Între cele două e un spațiu de 30-40 cm și acolo, din proiect, trebuia instalat un grătar orizontal pe care practic poți merge foarte chinuit între cele două glisiere.

Ce au făcut cei de la CNAIR ce se numește Recepție la Terminarea Lucrărilor "cu anexă", care înseamnă că se poate da drumul la circulație, dar mai sunt x, y, z, lucruri de făcut și acelea trebuie realizate în termen de 90 de zile. Ceea ce e OK ca principiu, e ceea se numește în engleză, adică nu previn darea în funcțiune a lucrării, doar pentru că nu au sosit încă ultimii arbuști pentru peisagistică sau sistemul de iluminat arhitectural nu are încă becurile montate.

Problema e că tocmai elementele de siguranță nu pot fi printre cele pe care să le pui în categoria <lasă că le facem mai târziu>. Adică poți lăsa finalizarea unor rigole din afara carosabilului pe anexă. Poți lăsa plantarea de peisagistică, poți lăsa finalizarea spațiilor de servicii, de exemplu, și alte detalii care nu ating siguranță. Dar nu poți lăsa pe mai târziu elemente de siguranță, clar”, spune sursa.

Foto stânga: locul accidentului de duminică. Foto dreapta: Așa arată grilajul de siguranță, montat pe o altă autostradă, în județul Mureș

DRDP Brașov: ”Se mai montează astfel de grilaje, dar acolo nu era prevăzut în proiect”

CNAIR susține însă că acest element nu era prevăzut în proiectul lucrării și că se montează doar acolo unde te aștepți să existe cel mai mic trafic pietonal sau acolo unde sub pod să existe o altă șosea, clădiri rezidențiale sau orice altceva ce ar putea fi lovit de elemente de caroserie, în urma unui accident.

”Se mai montează astfel de grilaje, dar acolo nu era prevăzut în proiect. Chiar au fost conversații pe această temă, dacă să se monteze, dar în niciun caz nu s-a pus problema să se monteze pe toată lungimea, ci dacă să se monteze la capete, unde încep ele. Dar nici acolo nu era cazul, pentru că singura explicație pentru asta ar fi fost să ne protejeze nouă muncitorii, în caz că se duc să curețe rigolele”, spune Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, ce aparține de CNAIR.

El spune că aceste grătare de siguranță sunt montate în România doar la podurile mai scurte.

”Aceste grilaje nu sunt prevăzute în STAS. Se montează, dar doar în zone în care te aștepți să fie trafic pietonal, să spunem așa. De exemplu, la Mureș sunt vreo două astfel de pasaje, dar sunt pasaje mai mici și unde te aștepți să treacă din când în când cineva, sau dedesubt poate e un alt drum, peste care să nu cadă ceva în cazul unui accident. Aici nu era cazul de așa ceva, e departe de orice, nu avea de ce să ajungă acolo un pieton”, explică Elekes.

”Cel mai probabil nu există acest grilaj nici în proiectul lucrării, însă asta nu înseamnă că nu există un vinovat”

Consultat de Turnul Sfatului, un specialist sibian în construcția de drumuri și autostrăzi susține că acel grilaj ar fi trebuit să apară în proiectul autostrăzii, pentru că este un element de siguranță.

”Da, cel mai probabil nu există acest grilaj nici în proiectul lucrării, însă asta nu înseamnă că nu există un vinovat în toată această poveste. Vorbim de un element de siguranță și este necesar să existe chiar și acolo unde tu crezi că poate nu trece nimeni. Iată că au trecut două luni de la darea în folosință și o persoană a murit din cauza asta”, spune persoana contactată de Turnul Sfatului.

Cum s-a produs accidentul

În cazul accidentului din Sibiu, inițial, s-a produs o coliziune între 3 autoturisme, coliziune în urma căreia a rezultat vătămarea corporală a unui bărbat în vârstă de 27 de ani.

„Imediat după acest eveniment, în imediata apropiere, s-a produs o coliziune între un microbuz transport marfă și un autoturism.

Șoferul microbuzului a coborât din autovehicul și a observat cum un autoturism condus în urma sa a lovit parapetul, ricoșând spre locul în care se afla, moment în care, pentru a evita starea de pericol, a sărit între parapeții mediani, căzând în gol. Acest ultim autoturism a intrat în coliziune cu microbuzul, dar și cu unul din turismele implicate în primul accident. Din păcate, șoferul microbuzului nu a supraviețuit căderii”, a transmis IPJ Sibiu.

”Probabil nu a știut unde se află”

Purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov, Robert Elekes, spune că cel mai probabil bărbatul care a încercat să se ferească de mașinile care veneau spre el nu a conștientizat pe moment că se află pe un pod.

”Acolo există panouri fonoabsorbante în stânga și dreapta și nu îți dai seama unde ești, de fapt. Poate a crezut că între parapete e ca la o autostradă normală, e pământ. Ne-am uitat în această dimineață pe toate documentațiile, acolo nu era prevăzut grilaj. El a sărit pe la mijlocul autostrăzii și a căzut în gol, nu s-a gândit”, a mai spus Elekes.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Corbul

Acum 1 lună

Pe autostradă nu ieși din mașină imediat după accident. Aștepți până se strâng suficiente mașini pe avarii în spate care să semnalizeze staționarea din pricina accidentului.
Raspunde

ValKer

Acum 1 lună

Prostie maxima.... cat costau niste amarate de grilaje sau cel putin niste plase de alea de garduri, care sunt ieftine si isi faceau si alea treaba, cat sa nu cada un om ?!?!?!?! ......... cata indolenta.... cam atata cata e si la celebrele capete de pod, patrate, facute parca din adins ca sa mori cu masina in ele, cum doar in Romania mai vezi !!!
Raspunde

CX

Acum 1 lună

Dumnezeu sa il odihneasca in pace! Sigur mortul e devina fiindca nu stia unde se afla....
Raspunde

PeSeDuțu

Acum 1 lună

Deci este nevoie sa moara cineva pentru a se descoperii ca o lucrare nu este bine executata ! Ca sa se remedieze problema este posibil sa mai moara cineva pentru ca altfel nu se va face nimic,totul de va da uitari ! Asta e tara dulapului austriac de la cotroceni si a acolitilor lui colorati in galbensi rosu !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Problema este echivalentă cu de ce nu se proiectează toate canalizările cu țevi de 2 metri diametru, pentru că în Sibiu în medie la 119,1 ani sunt ploi de 100l/mp2/oră, și numai astfel de țevi ar putea evacua debitul. Da' pe peseduți îi bate logica.
Raspunde

Cichicean

Acum 1 lună

Grilajul este dus de austrieci la granita dintre Bulgaria si Turcia.
Raspunde

Bambolero

Acum 1 lună

O fi dus, nu știu dacă ajunge, că-i de fer
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 1 lună

Cu toate că există un răspuns avizat al cuiva de la CNAIR, bratu începe articolul cu "sursele lui". Cu dirigintele de șantier, care are tocmai sarcina de a veghea conformitatea execuției cu proiectul , a încercat cineva de la TS să ia legătura? Să vă spun din sursele mele de ce nu se montează astfel de grilaje, decât în situațiile descrise de dl. Elekes: Greutatea unui grilaj de acea lungime ar induce tensiuni verticale care ar obosi rapid structura. La fel tensiunile transversale din cauza dilatării sezoniere. Da poate ne zice bratu că "din sursele lui" greutatea ar fi de vreo 20 kg, și dilatarea între -10 grade și +30 grade de max. 2 cm.
Raspunde

Newman

Acum 1 lună

Esti filozof de meserie sau numai rau intentionat.Emiti astfel de aberatii cum ca un grilaj introduce tensiuni verticale care obosesc structura.Nu cumva autovehiculele care traverseaza viaductul introduc si ele tensiuni si ar trebui oprita circulatia? Sper sa nu fi proiectant de structuri de rezistenta avand in vedere lipsa ta de cunostinte in domeniu.Ai auzit vreodata de coeficient de corectie in cazul dimensionarii structurilor?
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Mai da-o incolo...Vreti sa spuneti ca nu puteau nici macar sa puna plasa dinaia metalica folosita la garduri?? Nimic nu se gasea sa se puna acolo??? Eu cred ca se gasea DACA SE DOREA... Cine a proiectat autostrada asta de fapt?? In cazul asta de ce nu au facut pur si simplu un pod asa cum exista in alte tari autostrazi pe poduri (fara GAURI intre sensuri)??? Tara lu papura voda....
Raspunde

Emila

Acum 1 lună

Fuge inteligența după tine, dar nu te prinde. Coeficientul de corecție a ce? Corecția se referă întotdeauna la ceva anume. O expresie găsită pe net nu te face deștept. Și nici necunoașterea regulilor de punctuație. Vei avea probleme la bac
Raspunde

Emila

Acum 1 lună

Adinuțo, tu ce ai studiat, de dai lecții de proiectat autostrăzi? Ia citește ce zice în articol nenea ăla de la CNAIR
Raspunde

Ciocan

Acum 1 lună

A murit un OM totusi din cauza ca cineva nu au putut/stiut/vrut sa-si faca treaba bine.Acel OM era tata/sos/fiu, sper sa se lase cu ancheta si vreun inginer sau mai multi,ce stau la caldura in birou si are datoria de a beli ochii pe hartii si este foarte bine platit pentru asta, sa plateasca intr-un fel sau altul!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus