Datele parțiale publicate de Institutul Național de Statistică (INS), legate de recensământul încheiat anul trecut, arată că în județ există doar 12.808 de cetățeni care s-au declarat de etnie rromă, lucru contrazis vehement de autointitulatul rege al rromilor, Dorin Cioabă.
La o populație de 388.325 de persoane, asta ar însemna 3,29% din populație. ”Nu sunt date reale”, a reacționat Dorin Cioabă.
Rromii, de trei ori mai mulți decât maghiarii în Sibiu
Conform datelor transmise de INS, în județul Sibiu s-ar afla, pe lângă populația romă 6.112 etnici maghiari și 2.716 etnici germani. Astfel, maghiarii ar fi în județ de doar trei ori mai puțini decât rromii, lucru neacceptat de Dorin Cioabă.
El explică motivele pentru care s-a ajuns la aceste date. În primul rând, recenzorii nu s-ar fi deplasat în comunitățile rome.
”Nu sunt date reale, pentru că oamenii aceștia, recenzorii, nu s-au dus în comunitățile de rromi. Dacă vă spun că familia noastră a fost recenzată înainte de final cu o zi. Nu s-au dus deloc în comunitățile de rromi. Nu se poate să fie acest studiu de 3%. E foarte puțin. Pe zona Valea Hârtibaciului sunt sate întregi de rromi, Mediaș Dumbrăveni au mii de rromi. Acest recensământ a fost făcut așa, sporadic. Făcut din pix”, explică Cioabă.
În plus, spune el, o bună parte din populație e plecată peste hotare, iar cei rămași, cei în vârstă, le-a fost teamă să-și declare etnia pentru a nu fi trimiși în Transnistria.
”Alți foarte mulți rromi sunt plecați la lucru pe dincolo, sunt multe case încuiate, nu mai e nimeni. Am tras un semnal de alarmă încă din timpul recensământului, să meargă cu noi în comunități, dar nu am fost ascultat. Noi eram dispuși să-i însoțim, dar nu ne-au băgat în seamă.
Mai mult, la noi le e foarte teamă de recensământ oamenilor, mai ales populația în vârstă. Tinerii sunt plecați, iar bătrânii sunt acasă, iar lor le e foarte teamă să-și declare etnia. Așa a fost și când au fost transportați în Transnistria. Pe vremea lui Antonescu au făcut recensământ, iar apoi pe cei care s-au declarat țigani i-au băgat în vagoanele de vite. Mulți zic că sunt români, să nu fie folosite împotriva lor aceste date”, explică Cioabă.
Doar 140 de rromi din județ au studii superioare. ”Se fac manevre cu locurile speciale”
Aceleași date arată că procentul de persoane cu studii superioare, în funcție de etnie, este la rromi de doar 1,09%, cel mai mic între etniile din județ.
De exemplu, procentul în rândul românilor este de 19,95%, iar la maghiari este de 17,22%. Cel mai mare procent este la populația de etnie germană: 21,28%.
Dorin Cioabă se declară dezamăgit, din acest punct de vedere, de sistemul prin care minoritatea rromă ar fi trebuit să fie ajutată să parcurgă cursuri universitare.
”Am semnalat această problemă și acum ceva timp în urmă. Se fac foarte mari manevre cu locurile speciale pentru rromi. Și eu am pățit, și fiul meu. Ministerul Învățământului spune că dă 50 de locuri fără taxe la rromi, dar rromii nu se bat cu nimeni pe ele. Este neconstituțional, noi băgăm locuri speciale, dar trebuie să se intre cu medii de 9. Nu e constituțional. Asta vreau: să cer, ori e loc special, ori nu e loc special. Dacă ar fi 3, 4 candidați pe un loc, acolo, da, ar trebui să intervină selecția, dar dacă este un singur loc și nu e nici acela ocupat, pentru că singurul candidat e picat, cum să faci? Dacă au făcut figura asta cu mine, cu fiu-meu, ce să facă cu celelalte locuri?
Vă spun de ce fac asta. Dacă nu se ocupă, e liber pentru ceilalți studenți. Pe urmă vedem că este trafic de documente, prin care îi fac pe unii români țigani, să ocupe locurile”, spune Cioabă.
”Sumele de bani alocate pe acest program ar trebui să le dea copiilor de vârste mai mici, în aceste condiții. Multe familii nu au condițiile să-i trimită la școală. Nu avem absolvenți de școală și de liceu, cum să ai de facultate?”, se întreabă Dorin Cioabă.
”Sunt mai mulți, sunt și medici. Spun că nu se declară pentru că pe urmă cine mai vine să fie tratat de un rrom? Avem ingineri. Nu se declară, pentru că vor fi marginalizați”
Cioabă susține că un alt motiv pentru care rromi nu-și declară etnia ține de felul în care sunt tratați în continuare, în societate. Chiar dacă au absolvit o facultate, ei preferă să se declare români pentru a nu fi marginalizați de majoritate.
”E mic procentul de persoane cu studii superioare. Cei care au studii superioare și au prins locuri de muncă mai bune nu se mai declară de etnie de rromă, pentru a nu fi marginalizați de colegi. Sunt ingineri, dar nu se declară pentru că vor fi marginalizați de către colegi. Vă spun că avem medici care sunt rromi, eu îi cunosc personal. Spun că nu se declară pentru că pe urmă cine mai vine să fie tratat de un rrom?”, explică regele rromilor.
Cioabă susține că în realitate ar fi peste 60 de mii de rromi în județ, iar procentul din populație ar fi în realitate de 15,20 de procente.
”Datele noastre paralele arată că sunt peste 60 de mii de rromi în județ. Cam așa suntem 15%, 20% din populație. Dar nu 3%, în niciun caz. Cum să fie 3 procente, când Dumbrăveniul are 40% populație romă. Mediaș, Brateiu, Valea Hârtibaciului, sunt sate întregi de rromi, nu are cum.
Vom contesta. Vom cere să se refacă referendumul pentru că de aici vor curge alte probleme pentru noi. Ne pierdem calitatea de minoritate, deja începem să nu mai primim anumite facilități. Ce, avem 3%? Ajungem acum să fim ca nemții (râde). Vă spun eu, suntem peste 3 milioane în România”, mai spune Cioabă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: populatie 2021 , germani in sitiu , recensamant 2021 , date recensamant , recesnamant , populație sibiu , Sibiu
Vizualizari: 3065
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Cosmin
Acum 2 ore
Pastor marginas
Acum 2 ore
Pastor marginas
Acum 3 ore
BumBum
Acum 3 ore
Mioara