Joi,
01.06.2023
Ploi Scurte
Acum
18°C

15 tineri vor avea parte de o experiență educațională unică în Sibiu, printr-un proiect al Fundației Comunitare. Cum te poți înscrie în programul de leadership

15 tineri vor avea parte de o experiență educațională unică în Sibiu, printr-un proiect al Fundației Comunitare. Cum te poți înscrie în programul de leadership

A doua ediție a proiectului Academia de Leadership Urban revine și în acest an la Sibiu. Dezvoltată de Fundația Comunitară Sibiu, Academia de Leadership Urban (ALU) își propune să găsească 15 tineri care să treacă printr-o experiență educațională inedită. Prin acest context de învățare unic în Sibiu tinerii pot experimenta și pot învăța de la mentori cum să atingă următorul nivel, atât din punct de vedere personal, cât și profesional. La fel ca și anul trecut, participarea este gratuită, iar înscrierile se pot face până în 15 februarie 2023, ora 23:59.

Am povestit cu Ana Bugneriu, director executiv al Fundației Comunitare Sibiu și coordonator de proiect, despre decizia de a organiza o nouă ediție, despre feedback-ul primit din partea participanților ALU, despre planurile pentru ALU 2023, dar și despre structura programului.

Reporter: Academia de Leadership Urban, proiect al Fundației Comunitare Sibiu, revine și anul acesta. Spune-mi care sunt motivele pentru care ați decis să reluați această experiență?

Ana Bugneriu: Încă din momentul în care am construit conceptul Academiei, am știut faptul că cel mai important rezultat al ei va fi comunitatea mare de absolvenți ce se va construi și consolida odată cu mai multe generații de tineri ce vor trece prin această experiență educațională. Anul trecut am selectat o primă grupă de 15 lideri remarcabili din noile generații, care au avut ocazia să se cunoască, să crească într-un grup unit în ciuda faptului că provin din medii profesionale foarte diverse, să învețe de la mentori de cel mai înalt nivel de la noi din țară, să  construiască contexte de colaborare și de sprijin reciproc, ieșind și în afara contextului ALU. Asta urmărim pentru fiecare generație ALU. Această primă rețea de 15 se va extinde anul acesta cu încă 15 și va continua tot așa an de an, până la formarea unei mase critice de lideri conștienți de ei, ancorați în realitate, cu valori comune și sănătoase, care își vor face simțită contribuția pozitivă în viața orașului nostru.

Cum ai putea rezuma în câteva cuvinte concluziile primei ediții, desfășurată în 2022?

Pentru noi, organizatorii, prima ediție a Academiei de Leadership Urban a fost o provocare în care am investit mult timp, efort și resurse, tocmai pentru că ne-am dorit ca totul să fie la cel mai înalt nivel. Aș spune că efortul a fost mai mult decât binemeritat tocmai datorită calității conexiunilor care s-au format între noi, cei 15 participanți și mentori. A fost un privilegiu să simțim cum au evoluat absolvenții noștri de-a lungul celor 6 luni de program, să observăm cum au câștigat claritate și să-i vedem cum încep să se „miște” altfel în mediile lor. Grupul continuă să se întâlnească și azi atât să socializeze, cât și în scopuri profesionale. 

Spuneai anul trecut că ALU construiește o comunitate de învățare pentru următoarea generație de lideri din business, societate civilă, administrație, educație și nu numai. Cum crezi că i-a schimbat pe tineri această experiență? Care a fost feedback-ul pe care l-ați primit din partea lor?

Cred că ALU i-a ajutat să se vadă pe ei înșiși și rolul lor ca lideri din altă perspectivă. Au acumulat instrumente prin care să se înțeleagă și să se gestioneze mai bine pe ei, echipele lor, dar și să înțeleagă complexitatea în care toți acționează într-un fel sau altul. Unicitatea ALU a constat și în faptul că ne-am concentrat și pe explorarea a ceea ce ne face să fim ceea ce suntem din punct de vedere cultural, toată această înțelegere fiind esențială unui lider modern. Spre bucuria noastră, tinerii noștri au fost foarte încântați de această ultimă parte și de modul în care le-a lărgit orizonturile. 

Acest răspuns nu ar putea fi complet însă dacă nu ar cuprinde și niște mărturii venite din partea absolvenților, așa că îi las și pe ei să descrie experiența în cuvintele lor:

„Pentru mine ALU este în primul rând o descoperire de sine. Mentorii m-au susținut să mă uit în interiorul meu, venind în ajutor cu o luptă și o lanternă. Așa am reușit să văd, mare și clar, ce aveam nevoie pentru a-mi înțelege sensibilitatea, dar și puterea care stă în aceasta. Deși au fost momente anevoioase, unele descoperiri fiind mai greu de digerat decât altele, am fost plăcut surprinsă să primesc sprijin și ghidaj din partea colegilor. Datorită lor am ajuns să îmi îmbrățișez natura mea de țestoasă și am învățat cum să o folosesc într-un mod sănătos. ALU mi-a dat încredere în mine și în cei din jur, dar mai ales în ceea ce putem face împreună, susținându-ne în drumul pe care îl are fiecare de parcurs.”, Lidia-Naomi Micușan, software developer și absolventă a primei promoții ALU.

„Reflector. Reflecție. Reflectorizant.

Un joc de cuvinte cu o întreagă poveste în spate. ALU reprezintă un reflector. Un cumul de oameni, cunoștințe și experiențe, cu rol comun de a ilumina. Parcurgând cele 5 module, am avut ocazia să aflu cine sunt, de ce sunt și cum pot să fiu. Am trecut prin mai multe etape de deconstrucție și reconstrucție: traumă, emoție, experiență, comportament, priorități, comunicare. Volumul de informații și răspunsuri primite cere minim un weekend pentru procesare, pentru fiecare în parte. La fel ca orice informație nouă, este nevoie de timp pentru a o înțelege, apoi mai mult timp pentru a o aplica.

Am avut noroc cu perioada în care s-a desfășurat, m-a ajutat și pe plan profesional. Eram proaspăt lider de echipă în cadrul companiei unde lucrez. Astfel, ce am învățat de la mentori, am reușit să aplic, direct sau indirect, în viața de zi cu zi. Un moment care va rămâne mult timp cu mine a fost exercițiul valorilor personale. Dintr-un set de valori date, a trebuit să alegem 7 valori, ordonate după prioritate. Dintre cei 15 colegi, câțiva nu au avut ‘sănătate’ pe listă, eu fiind unul dintre ei. Acest lucru, precum și completările Psih. Dr. Elena Bouleanu, m-au făcut să realizez cât de crucial este să ai grijă de tine înainte să poți avea grijă de oricine altcineva. Dan Luca, mentor, a numit lucrul acesta ‘egoism iluminat’. Două cuvinte simple ce reprezintă un întreg concept. La cum mă cunosc, mi-ar fi luat 10-15 ani să descopăr singur ce prioritate are sănătatea pentru mine. Fiecare participant trebuie să treacă printr-un proces de reflecție (nu reflexie, încă). Este important să asculți, nu doar să auzi, și asta nu se aplică doar la informațiile venite de la mentori, ci și celor interne. Am aplicat la Academia de Leadership Urban crezând că reprezintă o suită de cursuri ce prezintă concepte generale despre leadership și comunitate.

Cine s-ar fi gândit că mă va transforma în alt om? Probabil că vor trece ani buni până când voi înțelege pe deplin toate informațiile primite și stocate. Am explicat ce reprezintă primele 2 cuvinte din joc, urmează al 3-lea: Reflectorizant. Așa este un absolvent al Academiei de Leadership Urban. Direct sau indirect, conștient sau nu, lucrurile învățate vor ajunge și la ceilalți. Așa se crește o comunitate.”, Radu Iamandi, software developer, cu atribuțiuni de team manager și absolvent al primei promoții ALU.

„ALU a apărut în viața mea exact la momentul potrivit, când simțeam mai mult ca niciodată nevoia de îndrumare. Eram într-o fază în care mă lăsasem pradă emoțiilor negative, unor reacții provocate de stres și nu mai știam cine sunt. ALU mi-a oferit exact toolurile necesare de autocunoaștere, de conștientizare la nivel emoțional. Cel mai tare cred că am fost marcată să aflu că biologic, creierul uman este setat pe interpretare. Aceste distorsiuni cognitive influențate de cultura, educația și experiențele de viață au de multe ori influențe negative asupra stărilor noastre.

Fiind conștientă de faptul că eu văd și mă raportez la realitate prin propria lentilă, nu doar că m-a ajutat să înțeleg ce anume îmi provoacă stările de stres și cum pot lucra la stăpânirea lor, dar mi-a crescut și nivelul empatiei.

Programul a fost atât de bine gândit și construit, încât simt că am absolvit cu un pachet complet de cunoștințe, care să mă propulseze înspre dezvoltarea necesară pentru a realiza orice îmi doresc. Pe lângă locațiile și serviciile de top, cred că cel mai important lucru este că ALU reușește să te conducă într-o direcție sănătoasă și spre ceea ce e relevant în ziua de azi în materie de dezvoltare pe toate planurile. Între timp, eu m-am regăsit și plină de recunoștință îmi doresc să transpun în societate investiția făcută în dezvoltarea mea de către ALU, Fundația Comunitară și Regnology.”, Andreea Simionaș, coordonatoare evenimente și absolventă a primei promoții ALU.

După experiența primei ediții, care crezi că ar fi trei motive principale pentru ca tinerii să nu stea pe gânduri și să aleagă să se înscrie la ALU?

În primul rând, ALU este un context de învățare unic în Sibiu și un model destul de particular de program de leadership chiar și la nivel național, ori e păcat să nu profiți de o asemenea șansă disponibilă la tine acasă, dacă ești cu adevărat un tânăr ambițios. 

În al doilea rând, ALU este mai mult decât o oportunitate de networking trecătoare. Aici oamenii se cunosc și formează conexiuni solide, care le vor servi pentru tot restul vieții.

În al treilea rând, ALU este un mediu sigur în care tinerii pot experimenta, pot greși și pot învăța de la cei mai buni cum să atingă următorul nivel, atât din punct de vedere personal, cât și profesional, ori mediile sigure și de calitate nu sunt chiar așa de ușor de găsit. Din fericire, unul din ele e chiar aici. 

Cum ați reușit să structurați programul în acest an? Care este durata sa?

Ca și anul trecut programul se va întinde oficial pe o durată de aproximativ 6 luni și va cuprinde 5 module:

1. Shape of Me - Autocunoaștere și inteligență emoțională

2. Get into Shape - Productivitate și autodisciplină

3. Shape of Money - Gândire antreprenorială, literacy economic

4. CityShape - Gândirea sistemică, orașul ca sistem complex

5. Shape the Culture - Schimbări culturale

În afară de modulele oficiale, cei selectați pentru această ediție vor avea parte de mai multe surprize pe care le vom releva la momentul oportun.

Programul va respecta structura din 2022, în care am integrat feedback-ul generației trecute, iar anumite aspecte vor fi adaptate în funcție de particularitățile grupului selectat în acest an. ALU are o structură de bază fixă, însă este un program educațional ce caută să se adapteze nevoilor celor care îl parcurg.

La fel ca anul trecut, cei care se vor înscrie, vor beneficia gratuit de program. Cum ați obținut anul acesta finanțare?

La Fundația Comunitară ne alegem mereu cu mare atenție partenerii. Așa am procedat și în cazul ALU, pe care l-am construit alături de Regnology România, contribuția lor fiind dincolo de cea financiară. Ne-am asumat împreună programul ca pe un parcurs de termen lung, care va avea nevoie de susținerea constantă tocmai pentru a asigura accesul la această experiență educațională tinerilor cu potențial din orice mediu. Suntem conștienți că pentru majoritatea oamenilor de 21-32 de ani de la noi e dificil să își permită să plătească un program de nivelul ALU, care ar presupune un cost de peste 2000 de euro pentru un participant. Spre norocul nostru și al comunității, Regnology acoperă și în 2023 acest cost. Îi las pe ei să spună mai multe despre motivația lor de a susține pe termen lung programul. 

Programul "Academia de Leadership Urban" (ALU) 2022 a fost un proiect inițiat de Fundația Comunitară Sibiu în parteneriat cu Regnology România având aceeași convingere: dezvoltarea rapidă și sustenabilă a comunității locale, având la bază programe care să îmbunătățească aptitudinile tânărului leader, bazate pe valori. 

Am atins scopul acestui program prin consolidarea unui grup divers de oameni atent selectați, care să descopere noi laturi și totodată prin dezbateri diverse să găsească opțiuni de îmbunătățire a mediul din jurul lor.

Am decis să continuăm acest program și în 2023, iar împreună cu Fundația Comunitară ne dorim să extindem acest cerc ALU cu alți 15 participanți, care să contribuie la crearea unui viitor mai bun - George Bontaș - Country Leader România la Regnology.

Povestește-mi despre echipa din spatele ALU. Din cine este formată în 2023?

Mă bucur foarte mult că mi-ai adresat această întrebare! Noi credem că lucrurile cu adevărat valoroase și de impact nu se pot face decât prin efortul comun al unor oameni dedicați. Așa e și în cazul ALU, program pentru care lucrează o echipă destul de numeroasă. 

Eu și colega meu Mădălina Pîșcu ne vom ocupa să ținem firul roșu al experienței celor 15. Ne vom asigura că ei leagă cunoștințele acumulate de la un modul la altul și vom fi principalele gazde ale experienței lor. Trainerii cu care participanții se vor întâlni în module sunt: Elena Bouleanu - Psiholog clinician, psihoterapeut în psihoterapie Cognitiv-Comportamentală și hipnoză clinică, supervizor în psihologie clinică; Dan Luca - Expert în Productivitate și în Echilibrul dintre profesie și viața personală, fondatorul 5AM Club România; Oana Craioveanu - Antreprenor pasionat, cu o vastă experiență în sprijinirea startup-urilor și comunităților antreprenoriale și Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, pasionat de istorie și filozofie. Lor li se vor mai alătura câțiva traineri pentru module și sesiunile extra, pe care îi vom divulga mai târziu. Deocamdată o să-l mai numesc pe George Bontaș - Country Leader România la Regnology, el fiind implicat în menținerea viziunii de termen lung a programului. 

De asemenea, colegele de la Fundația Comunitară Sibiu ne vor oferi suportul pe parcursul implementării ALU: Angela Zaporojan pe partea de comunicare, Iuliana Labo în managerierea locațiilor și a experiențelor legate de spațiu, Gabriela Cuzepan pe partea de foto și Diana Niță ne va oferi suport logistic și administrativ. 

Desigur, în acest an o să avem toată generația ALU 2022, care ne va oferi suport în desfășurarea acestei ediții. 

Cum se pot înscrie cei care doresc? Care sunt condițiile de participare și cine se poate înscrie?

ALU se adresează celor cu vârsta cuprinsă între 21 și 32 de ani care locuiesc în Sibiu de minim un an și care plănuiesc să mai stea o vreme în oraș. 

Să aplici pentru ALU este destul de simplu. Tot ce trebuie să facă doritorii e să trimită un email pe adresa alu@fundatiacomunitarasibiu.ro până în data de 15 februarie 2023, ora 23:59 care să conțină:

- CV-ul lor actualizat

 - Un eseu prin care să ne transmită de ce vor să participe în cadrul ALU 2023 și care este schimbarea pe care vor să o genereze în Sibiu

- O scrisoare de recomandare 

Mai multe detalii pot citi pe: https://fundatiacomunitarasibiu.ro/alu/

Ce ne poți spune despre o viitoare ediție? Continuă ALU și în 2024?

Momentan pot spune că plănuim și un ALU 2024, dar despre asta cred că e mai bine să povestim anul viitor. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Canaris

Acum 3 luni

Fetelor, aveți o mare problema..... Sunteți mult prea multe pentru ce livrați.... Vreo 6-7 salarii... Greu de găsit sponsori luna de luna.... Vă sugerez o structură mult mai subțire.....Adică maxim 2 oameni.... În modul asta principala activitate ar deveni sprijinul acordat comunității și nu gândul la asigurarea bugetului...... Mai micuț e mai drăguț.... În rest, spor la toate!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus