La jumătatea lunii martie este programat recursul din procesul pentru retrocedarea clădirii (și a terenului aferent) în care funcționează Muzeul de Științe Naturale din Sibiu. Pe fond, Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu a pierdut.
În primă instanță, Curtea de Apel Alba Iulia a respins acțiunea prin care Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu (FDGS) a dat în judecată Comisia specială de retrocedare a bunurilor aparținând minorităților naționale. Respectiva comisie a decis în 2020 – la 16 ani după depunerea cererii de retrocedare – că FDGS-ului nu i se cuvine să intre în proprietatea clădirii Muzeului.
Reprezentanții Forumului au arătat că respectiva clădire a fost ridicată de către Asociația de Științe Naturale din Transilvania, asociație care a fost desființată forțat în 1949 și a cărei continuatoare este FDGS, conform unei hotărâri a Judecătoriei Sibiu din 2006 (hotărâre prin care Forumul Democrat a fost declarat continuator al persoanelor juridice care au aparținut minorității germane din România).
În fața Curții de Apel Alba Iulia, reprezentanții FDGS au depus mai multe documente, în special cărți, reviste și articole în care se arată că ”lucrările de construcție (a Muzeului – n.r.) au început în vara anului 1894, iar în ziua de 12 mai 1895, deci după mai puțin de un an, Sibiul asistă la deschiderea solemnă a Muzeului său de Științe Naturale, ridicat în mijlocul unui parc frumos”.
Conform actelor vremii, Asociația de Științe Naturale a decis ca, în cazul în care se va desființa, atât clădirea, cât și terenul vor trece în proprietatea orașului Sibiu.
Judecătorii s-au uitat în cartea funciară
De cealaltă parte, Comisia de retrocedare a arătat în fața instanței că, în ciuda documentelor prezentate de FDGS, extrasele de carte funciară arată altceva. Și anume că, dacă în anul 1893, CF-ul indica drept proprietar Asociația de Științe Naturale, în anul următor s-a schimbat proprietarul, acesta devenind orașul Sibiu. Reprezentanții FDGS au arătat că, în 1894, Sibiul nu avea cum să devină proprietar al clădirii Muzeului care a fost finalizată și inaugurată abia un an mai târziu, respectiv în 1895.
Curtea de Apel a dat dreptate Comisiei. ”Din cuprinsul aceleiaşi cărţi funciare nr. 2249 a localităţii Sibiu, Curtea constată că: «pe baza declarației încheiate la 17 ianuarie 1894, dreptul de proprietate asupra imobilului cu numărul de ordine A + 1 se intabulează în favoarea Orașului Sibiu». Prin urmare, începând cu data de 17 ianuarie 1894, noul titular al dreptului de proprietate asupra imobilului în litigiu a fost Orașul Sibiu. În concluzie, având în vedere că, din anul 1894, imobilul litigios nu s-a mai aflat în proprietatea Asociaţiei de Ştiinţe Naturale din Transilvania, Curtea reține că în mod corect Comisia Specială de Retrocedare a respins cererea reclamantului”, se arată în hotărârea dată de Curtea de Apel Alba Iulia.
Forumul Democrat al Germanilor din România a formulat recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Primul termen a fost fixat pe 16 martie 2023.
Clădirea în discuție a fost intabulată pe numele Muzeului Brukenthal în 1957. Înainte de judecarea pe fond a speței, reprezentanții Forumului declarau că – dacă va fi retrocedat – Muzeul de Științe Naturale își va păstra în continuare destinația.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: retrocedari sibiu , proces retrocedare , forumul democrat al germanilor , retrocedare muzeu stiinte natu , muzeul de stiinte naturale sib , judecatorii decid primavara cu
Vizualizari: 3442
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Gastronomul
Acum 7 ore
Sibian
Acum 7 ore
Muresan
Acum 8 ore
Till Eulenspiegel
Acum 8 ore
Micu Klein