Vineri,
20.09.2024
Innorat
Acum
13°C

Judecătorii decid, în primăvară, cui rămâne Muzeul de Științe Naturale: Sibiului ori Forumului Democrat al Germanilor

Judecătorii decid, în primăvară, cui rămâne Muzeul de Științe Naturale: Sibiului ori Forumului Democrat al Germanilor

La jumătatea lunii martie este programat recursul din procesul pentru retrocedarea clădirii (și a terenului aferent) în care funcționează Muzeul de Științe Naturale din Sibiu. Pe fond, Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu a pierdut.

În primă instanță, Curtea de Apel Alba Iulia a respins acțiunea prin care Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu (FDGS) a dat în judecată Comisia specială de retrocedare a bunurilor aparținând minorităților naționale. Respectiva comisie a decis în 2020 – la 16 ani după depunerea cererii de retrocedare – că FDGS-ului nu i se cuvine să intre în proprietatea clădirii Muzeului.

Reprezentanții Forumului au arătat că respectiva clădire a fost ridicată de către Asociația de Științe Naturale din Transilvania, asociație care a fost desființată forțat în 1949 și a cărei continuatoare este FDGS, conform unei hotărâri a Judecătoriei Sibiu din 2006 (hotărâre prin care Forumul Democrat a fost declarat continuator al persoanelor juridice care au aparținut minorității germane din România).

În fața Curții de Apel Alba Iulia, reprezentanții FDGS au depus mai multe documente, în special cărți, reviste și articole în care se arată că ”lucrările de construcție (a Muzeului – n.r.) au început în vara anului 1894, iar în ziua de 12 mai 1895, deci după mai puțin de un an, Sibiul asistă la deschiderea solemnă a Muzeului său de Științe Naturale, ridicat în mijlocul unui parc frumos”.

Conform actelor vremii, Asociația de Științe Naturale a decis ca, în cazul în care se va desființa, atât clădirea, cât și terenul vor trece în proprietatea orașului Sibiu.

Judecătorii s-au uitat în cartea funciară

De cealaltă parte, Comisia de retrocedare a arătat în fața instanței că, în ciuda documentelor prezentate de FDGS, extrasele de carte funciară arată altceva. Și anume că, dacă în anul 1893, CF-ul indica drept proprietar Asociația de Științe Naturale, în anul următor s-a schimbat proprietarul, acesta devenind orașul Sibiu. Reprezentanții FDGS au arătat că, în 1894, Sibiul nu avea cum să devină proprietar al clădirii Muzeului care a fost finalizată și inaugurată abia un an mai târziu, respectiv în 1895.

Curtea de Apel a dat dreptate Comisiei. ”Din cuprinsul aceleiaşi cărţi funciare nr. 2249 a localităţii Sibiu, Curtea constată că: «pe baza declarației încheiate la 17 ianuarie 1894, dreptul de proprietate asupra imobilului cu numărul de ordine A + 1 se intabulează în favoarea Orașului Sibiu». Prin urmare, începând cu data de 17 ianuarie 1894, noul titular al dreptului de proprietate asupra imobilului în litigiu a fost Orașul Sibiu. În concluzie, având în vedere că, din anul 1894, imobilul litigios nu s-a mai aflat în proprietatea Asociaţiei de Ştiinţe Naturale din Transilvania, Curtea reține că în mod corect Comisia Specială de Retrocedare a respins cererea reclamantului”, se arată în hotărârea dată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Forumul Democrat al Germanilor din România a formulat recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Primul termen a fost fixat pe 16 martie 2023.

Clădirea în discuție a fost intabulată pe numele Muzeului Brukenthal în 1957. Înainte de judecarea pe fond a speței, reprezentanții Forumului declarau că – dacă va fi retrocedat – Muzeul de Științe Naturale își va păstra în continuare destinația.

Citește și FDGR, despre retrocedarea Muzeului de Istorie Naturală. ”E dat ca muzeu, așa trebuie să rămână, indiferent sub cine”

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Troll E. Buzu

Acum 1 an

Eh, in primavara e doar primul termen. Sa fim noi sanatosi sa apucam a țâșpea generatie de judecatori care va da verdictul final. Pensionări cât mai speciale le dorim, noi muncim cât putem ca sa mentinem fondul de pensii.
Raspunde

SIbian

Acum 1 an

Actiunea de retrocedare a inceput in timpul mandatului dlui Luca Sabin care nu a spus nimic in presa despre intentia FDGR si despre opinia sa. Dupa ce Ministerul l-a dat afara pe Luca cine il propune cetatean de onoare al orasului Sibiu - FDGR! Cum vi se pare? Oare nu miroase a grup infractional!
Raspunde

Marius

Acum 1 an

sa ne amintim de alte retrocedari esuate, imobilul in care a functionat fostul liceu CFR si fostul liceu Pedagogic, ambele in detrimentul invatamantului sibian. Actualmente cele 2 imobile in avansate faze de degradare.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 an

In fostul Liceu Pedagogic mi-am petrecut 8ani din viața în școală generala,alaturi de colegi și profesori.Mi-aduc aminte cu drag de sălile de clasă,de sala festivă,de gradina de vara,de cele două curți interioare,chiar și de cantina scolii.Intamplator am văzut poarta din spate deschisă,sinistru și trist cum arată fosta școală acum.Doar la noi se poate întâmpla așa ceva...
Raspunde

Der Konig

Acum 1 an

Această clădire nu are cum să fie a FDGR-ului! Dacă ar fi după acești hrăpăreți octogenari, ar trebui retrocedate și biserica catolică (construită de călugării iezuiți) și catedrala ortodoxă (construită de români). Sigur, celelalte clădiri făcute de ei, ok. Dar școlile, liceele și grădinițele nu trebuiau niciodată retrocedate, ci plătită contravaloarea lor la prețul pieței, în tranșe anuale. O rușine acest FDGR, cu atâtea școli exilate la periferie în clădiri vai de capul lor! Bine că, fizic, sunt pe cale de dispariție!
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Cum naiba poate FDGR, formatiune etno-politica formată dupa 1990, sa revendice o cladire ce s-a inaugurat cu peste 100 de ani înainte? Zau asa...
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

Muzeul a fost pastrat de statul roman impreuna cu expozitiile si ce mai e prin el fara problema. De ce il vrea FDGR-ul? Si asa spun ca il vor tine tot ca muzeu in continuare... Sa faca precum s-a intamplat cu muzeul Binder? Il iau inapoi si dupa il vand iar statului ca sa obtina milioane de euro pentru ca ei nu sunt in stare sa il ingrijeasca, mai ales fiind cladire monument...
Raspunde

ValKer

Acum 1 an

Forumul germanilor fugiti la mai bine si reveniti cand e mai bine.... vrea tot, se pare.
Raspunde

Justitiar

Acum 1 an

Acum se poate deduce simplu de ce Parohia Evanghelica a blocat procesul de evaluare a lui Sabin Luca in august 2022. Intrebati reprezentantii Parohiei Evanghelice de ce l-au mai vrut pe domnul Luca inca 4 ani la conducerea Muzeului!? Chituta nu a pus nimic in acest sens la conferinta de presa, si bine a facut, nu e treaba lui! A preluat oricum o ruina, si umana si administrativa! Dar acum se dovedeste faptul ca Luca a fost sluja germanilor la Sibiu. Retrocedarea Palatului si a pieselor, acum retrocedarea Muzeului de Istorie Naturala, sute de mii de lei investiti in Palatul Brukenthal din partea lui Luca iar celelalte cladiri se distrug si pentru aceste merite deosebite si pentru plagiat FDGR si un alt om iluminat Zeno Pinter il propun pe Luca pentru suprema titulatura de cetatea de onoare al Sibiului. Iti multumim sluga buna! Rusinos! Cred ca in material mai amplu se poate face pe acest subiect. Insa presa sibiana se bucura de orice banut de la orice partid ca sa traiasca si gunoiul nu va iesi la suprafata nicioadata!
Raspunde

Popa

Acum 1 an

Nu se găsește nimeni să ceară anularea hotărârii judecătorești prin care FDGR se consideră continuarea organizației fasciste desființate în 1949? Cum poate tolera un stat democratic existența unei organizații ilegale?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus