Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Recensământ: Peste 40% din sibieni s-au născut în altă parte. Șelimbăr a devenit a patra localitate din județ după numărul de locuitori. Situația din fiecare localitate

Recensământ: Peste 40% din sibieni s-au născut în altă parte. Șelimbăr a devenit a patra localitate din județ după numărul de locuitori. Situația din fiecare localitate

Peste 160 de mii de sibieni din totalul populației rezidente din județ, de 388 de mii, s-au născut în altă localitate sau în străinătate. Aceasta este una din informațiile care reies din datele statistice ale recensământului populației încheiat la finalul anului trecut.

Astfel, conform datelor provizorii 221.290 de sibieni s-au născut într-una din localitățile din județ, în timp ce 41%, 159.790 s-au născut în alte localități față de actuala rezidență. Alte 7.245 de persoane s-au născut în altă țară, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Citește și: Sibiul este unul din cele mai ”tinere” județe. În Timiș și Satu Mare sunt cei mai mulți etnici germani

Media la nivel național din acest punct de vedere este de 35%. 6,8 milioane de români s-au născut în altă localitate față de cea în care locuiesc în acest moment.

Sibiul a pierdut 13 mii de locuitori în 10 ani. Șelimbărul a câștigat 10 mii

Comuna Șelimbăr și orașul Cisnădie au cunoscut în ultimii 10 ani cele mai însemnate creșteri ale populației, conform unei comparații între recensămintele din 2011 și 2021.

Astfel, în Șelimbăr, creșterea populației este de 148%, cea mai mare din județ. La recensământul din 2011 erau numărate în Șelimbăr 7.028 de persoane, iar în 2021 numărul a urcat la 17.492 de persoane, cu 10.464 persoane sunt mai mulți șelimbăreni sunt acum, decât erau în urmă cu 10 ani.

”Ne bucurăm că suntem mai mulți, dar cel mai important este să rămânem în continuare o comunitate unită, fericită că locuiește în această localitate. Noi, administrația locală, vom încerca și în următorii ani să veghem ca noile proiecte imobiliare să ofere toate condițiile de trai pe care orice locuitor le așteaptă în anul 2023 și să remediem lucrurile care s-au realizat în trecut”, a declarat primarul Marius Grecu.

A crescut și populația orașului Cisnădie, de la 14.282 de locuitori în 2011, la 22.277 la recensământul de anul trecut. În afară de Săliște (5.421 de locuitori în 2011 și 5.710 locuitori în 2022), în toate celelalte orașe din județ populația a scăzut.

Același lucru s-a întâmplat și în municipiul Sibiu, acolo unde populația a scăzut în această perioadă de la 147.245 de locuitori, câți erau în 2011, la 134.308, conform datelor recentului recensământ.

Alte localități unde populația a crescut în această perioadă sunt și ele în preajma municipiului: Cristian, Roșia, Șura Mare, Șura Mică, dar și câteva din alte zone: Vurpăr, Târnava, Nocrich și Arpașu de Jos.

3,29% din populația Sibiului e de etnie rromă. Dorin Cioabă: Sunt peste 60 de mii în realitate

Datele parțiale publicate de INS, legate de recensământul încheiat anul trecut, arată că în județ există doar 12.808 de cetățeni care s-au declarat de etnie rromă, lucru contrazis vehement de autointitulatul rege al rromilor, Dorin Cioabă.

La o populație de 388.325 de persoane, asta ar însemna 3,29% din populație. ”Nu sunt date reale”, a reacționat Dorin Cioabă. Conform datelor transmise de INS, în județul Sibiu s-ar afla, pe lângă populația romă 6.112 etnici maghiari și 2.716 etnici germani. Astfel, maghiarii ar fi în județ de doar trei ori mai puțini decât rromii, lucru neacceptat de Dorin Cioabă.

Reacția acestuia, precum și motivele pentru care Cioabă susține că rromi nu și-au declarat etnia, puteți citi aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

Una dintre concluziile evidente ale acestor date (coroborate cu alte realități cunoscute): Comuna Șelimăr și cartierul Arhitecților TREBUIE integrate administrativ în municipiul Sibiu, dar cum conducerea politică locală și națională se opune (motivele personale și de gașcă sunt ARHIcunoscute) aceasta va fi foarte greu de realizat chiar și printr-o lege.
Raspunde

Asfalt Tango

Acum 1 an

Problema este alta, toate aceste cresteri de populatie din Selimbar si Cisnadie (Arhitectilor) creaza o imensa presiune in municipiul Sibiu pt ca toate aceste persoane care ar trebui sa foloseasca facilitatile localitratilor in care locuiesc ( scoala, spital etc) se innghesuie cu vize de flotant in Sibiu dar platesc taxe in localitatile lor dormitor! Pai atunci hai sa comasam Selimbar, Cristian etc cu municipiul Sibiu, cu o singura administratie locala ( nu cu 3 unde se cheltuie ca la balamuc) si atunci poate exista un concept si in transportul local de exemplu, catre aceste zone ( ca tot se vaitau ca nu au cu ce sa ajunga in Sibiu si sa puna Sibiul la dispozitie autobuze), transport care sa fie platit din toate taxele ce se colecteaza de la toti nu doar de cei ce locuiesc in Sibiu!!!!!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Sau creata o zona metropolitana oficiala Ar trebui create prin lege nationala, pentru toate aglomeratiile urbane mari sau mai mici, dar cu localitati foarte apropiate fizic de orasul respectiv. Ca daca e lasata problema la latitudinea fiecaruia, unii fac, altii nu se inteleg. Trebuie obligati sa colaboreze in x domenii, daca geografic si economic sunt atat de uniti.
Raspunde

Mda

Acum 1 an

"Recensământ: Aproape jumătate din locuitorii Sibiului s-a născut în altă parte." - pentru asta nu era nevoie de recensământ ...vedem zilnic.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Mai uitati-va o data , 160 mii din locuitorii din judet sunt persoane nascute in alta localitate decat cea in care sunt rezidenti, dar asta nu inseamna ca e vorba doar de localitati din alte judete. In cei 160 mii intra, de exemplu, si o persoana rezidenta in Selimbar care s-a nascut in Medias, dar si o persoana nascuta la Dragasani care e rezidenta in Selimbar.
Raspunde

Mediator Nicolae Tarcea

Acum 1 an

Mutatiile care au avut loc in acesti ani demonstreaza faptul ca in Romania este nevoie de o noua organizare administrativ teritoriala care sa fie mult mai eficienta si mai ancorata in practica. Cele semnalizate de d-voastra sunt numai o parte din modificarile aparute in acesti 10 ani de la ultimul recensamant. Mai sunt si altele ex. Avem si acum comune in care numarul de locuitori a scazut sub 1000 si in care sunt mentinute si evident suventionate primarii si un aparat stufos de functionari care nu-si justifica locul si rolul.

Raspunde

Cichicean

Acum 1 an

Doamna Turcan sa fie adevarat ca 40% din sibieni sunt nascuti in alte localitati?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus