Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Un consilier local acuză Primăria că a închiriat un hârb pentru transportul persoanelor. ”Pune în pericol călătorii”

Un consilier local acuză Primăria că a închiriat un hârb pentru transportul persoanelor. ”Pune în pericol călătorii”

Nelu Dragotă, consilier local al comunei Șura Mare, a sesizat Prefectura Sibiu referitor la detaliile unui contract de închiriere a unui microbuz pentru transportul localnicilor înspre și dinspre Sibiu. Primarul Ionuț Maier spune că situația este temporară și a fost aleasă varianta mai ieftină pentru a putea menține prețul biletelor la un nivel scăzut.

Pentru că, la orele de vârf, cererea depășea capacitatea celor două microbuze cumpărate de Primăria Șura Mare pentru transportul localnicilor către și dinspre Sibiu, în luna septembrie a anului trecut a fost aprobată o hotărâre pentru închirierea unui alt mijloc de transport. Contractul de închiriere a fost negociat și semnat de Gospodărie Comunală SRL, societate la care unic acționar este Consiliul local din comună.

Consilierul local Nelu Dragotă (USR) spune că, în urma sesizărilor primite de la localnicii nemulțumiți de starea microbuzului, a descoperit că neregulile sunt mai multe. ”Hotărârea prin care Consiliul local a aprobat închirierea unui astfel de mijloc de transport a fost adoptată în septembrie 2022, dar am descoperit că, de fapt, contractul a fost semnat încă din iulie 2022. Și, deși în hotărâre se stipula un preț maxim de 325 de lei, plus TVA, pe zi, în realitate contractul a fost semnat pentru suma de 335 de lei, plus TVA. Mai mult, prin hotărârea adoptată, se specifica faptul că mijlocul de transport care urma să fie închiriat nu trebuie să fie mai vechi de patru ani. Or, microbuzul care a fost închiriat de la Lazăr Trans e din 2004. Și, după cum arată, ar trebui casat, nu folosit pentru transportul persoanelor”, spune Nelu Dragotă.

El a dat publicității și o fotografie cu acest microbuz, fotografie realizată luna trecută când acesta era defect. ”În mod clar este nevoie de închirierea unui mijloc de transport în comun. Dar nu a unuia într-o astfel de stare. Din ce am discutat și aflat, microbuzul ar avea pernele de aer defecte, ar fi rămas și fără frâne. Chiar și eu am circulat vara cu el și mergea cu ușile deschise, deoarece sistemul de climatizare nu funcționa. Când staționează cu motorul pornit, tot microbuzul se zgâlțâie. Și știți ce am mai descoperit: cât timp a fost stricat, chiria a fost plătită în continuare. Cel mai grav mi se pare riscul la care sunt supuși călătorii”, adaugă Dragotă.

El arată că a sesizat Instituția Prefectului să verifice legalitatea contractului de închiriere.

Pentru bilete la preț redus

Gospodărie Comunală SRL Șura Mare încasează cinci lei pentru un bilet de călătorie până la Sibiu și șase lei pentru un bilet pe ruta Hamba – Sibiu. Iar decizia de a închiria un autobuz mai vechi de patru ani a venit pentru ca prețurile la bilete să fie menținute la același nivel, arată Ionuț Maier, primarul comunei Șura Mare.

”Gospodărie Comunală SRL este o societate care abia a fost înființată. Noi dorim să venim în sprijinul călătorilor și am închiriat acest microbuz deoarece, la orele de vârf, cele două microbuze noi pe care le are societatea erau suprasolicitate. Deci acest microbuz circulă doar la orele de vârf. Domnul Dragotă ne-a adus o ofertă de microbuz mai nou, dar care ofertă este de 420 de lei, plus TVA, pe zi. Dacă am fi mers pe astfel de sume, ar fi trebuit să creștem prețul biletelor”, explică primarul rațiunea pentru care nu a mai fost respectată limita de maxim patru ani vechime a microbuzului.

Ionuț Maier respinge acuzațiile referitoare la starea tehnică precară a mijlocului de transport închiriat. ”Acest microbuz pe care domnul Dragotă îl contestă a trecut de toate verificările RAR și ARR. Instituții care nu cred că putea să treacă peste defecțiunile la care face referire domnul consilier”.

Primarul mai arată că situația este temporară, deoarece și Șura Mare a intrat în Asociația de transport metropolitan Sibiu. Iar speranțele lui Ionuț Maier sunt ca, cel mai târziu în prima parte a anului viitor, să fie operaționalizat sistemul de transport public metropolitan.

Sursa foto: Nelu Drăgotă

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus