Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
17°C

Sibienii au printre cele mai mici amenzi din țară dacă nu-și curăță trotuarele: între 100 și 200 de lei. În Brașov se ajunge până la 1.600 de lei

Sibienii au printre cele mai mici amenzi din țară dacă nu-și curăță trotuarele: între 100 și 200 de lei. În Brașov se ajunge până la 1.600 de lei

A-ți curăța trotuarul din fața casei de zăpadă sau de gheață este o obligație, normată de o ordonanță de guvern și întărită de decizii ale consiliilor locale. Însă cuantumul amenzii pentru cei care nu respectă această regulă de bun simț diferă de la o localitate la alta. Municipiul Sibiu este orașul cu cea mai mică amendă, din cele nouă orașe pe care Turnul Sfatului le-a urmărit în felul în care gestionează această prevedere.

Zăpadă, gheață, dar și țurțuri

Ordonanța de Guvern nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale stabilește că fiecare cetățean este obligat să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul casei în care locuiește.

În această prevedere intră și bucățile de gheață formate pe imobile. În cazul unui accident, proprietarul răspunde penal sau financiar, în funcție de consecințe.

Cuantumul sancțiunilor financiare nu este stabilit însă prin ordonanța de urgență, ci revine în sarcina autorităților locale. Consiliile locale emit hotărâri în cadrul cărora se stabilesc valoarea amenzilor și alte obligații.

Amenzile identificate în cele nouă orașe verificate de noi sunt între 100 și 1.600 de lei, pentru persoane fizice, iar autoritățile din Sibiu sunt cele mai permisive din acest punct de vedere.

În Sibiu pot fi aplicate amenzi între 100 și 200 de lei, în cazul persoanelor fizice și între 250 și 350 de lei pentru persoanele juridice.

În București, locuitorii sunt obligați să își curețe drumurile din fața caselor în maximum 24 de ore după încetarea zăpezii. Amenzile sunt stabilite prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010 și pot varia între 200 și 500 de lei.

În Ploiești, sancțiunile financiare sunt cuprinse între 500 și 1.500 de lei. În Cluj-Napoca, amenda pentru necurățarea trotuarelor și/sau neîndepărtarea țurțurilor de pe acoperiș poate fi cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

În municipiul Iași sunt prevăzute amenzi între 190 de lei și 370 de lei pentru persoanele fizice și juridice care încalcă obligațiile privind curățarea zăpezii de pe trotuarul aferent imobilului.

De asemenea, aici antreprenorii sau administratorii de firme trebuie să aibă grijă să depoziteze zăpada rezultată în urmă deszăpezirii trotuarului la o distanță de 30 de centimetri de bordura carosabilului, pentru a nu fi îngreunată circulația rutieră.

La Focșani, pentru necurățarea trotuarului din fața imobilelor pe care le dețin sau în care își desfășoară activitatea, firmele riscă amenzi de 500 - 1.000 de lei. Pentru persoanele fizice, sancțiunile contravenționale sunt mult mai mici: 150 - 400 de lei.

Amenzile pentru încălcarea acestor obligații sunt mult mai mari la Timișoara. Aici, firmele care nu deszăpezesc trotuarul din fața casei riscă amenzi de 1.500 - 2.500 de lei, iar persoanele fizice, 500 - 1.000 lei.

Primăria Neamț sancționează cu amendă în cuntum de 1.000-1.500 lei pentru persoanele juridice și de la 300-500 lei pentru persoanele fizice, în temeiul prev. art. 22 lit. b) din Hotărârea de Consiliu local nr.7/2010.

În Brașov, există Brașov HCL 149/2017 (Regulamentul de salubrizare și deszăpezire al municipiului Brașov), unde se precizează amenzi între 800 şi 1.600 de lei pentru persoane fizice, iar pentru agenții economici sancțiunea este de la 1.600 la 2.500 de lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Xxx

Acum 1 lună

Am mai com cu ani in urma si ma injurau unii ca nu sint gospodar...etc! Nu inteleg de ce sint obligat sa mi curat trot din fata casei???e proprietatea mea...am...nins eu...? Cind vin cei de la gaze..apa si sapa trot din fata casei imi cer mie acordul??? Daca unul e amendat ca parcheaza primesx un procent din amenda??? Si sint n intrebari! Da daca aluneca unul pe trot care margineste sa zicem parcul Sub Arini plateste despagubiri primaria? Pai at omul carw are o casa si trot in fata care nu e a lui ci e prop pub de ce sa plateasca??? Da daca aluneca unul pe o trecere de pietoni si si rupe piciorul ii plareste prim desp??? De unde moda asta ca omul trebuie amendat???? Daca pleca omul in concediu 2 sap si ninge pe cine amendam...vecinii singa ..dreapta? Da daca e un om...cu o stare de san precara si nu poate curata??? Da pe Balcescu cit trebuir sa curete dom public cei cu magazine...1 m sau pina la jum strazii fiecare? Si daca doar 1 m restul de ce nu l curata prim??? Cum sa amendezi pe cineva ca nu curata ceva ce nu i a lui??? A...daca vrea bravo lui dar altfel e o lege tot aiurea! Ma mir ca inca nu au dat o lege ca cetatenii sa fie obligati sa.. spele masinile prim sau a altor unitati de stat...publice...etc. hai ca se poate
Raspunde

Nah

Acum 1 lună

...La fel a fost si cu masca, un abuz care s-a dovedit ilegal cind amenzile au fost returnate... Primaria oriunde are obligatia de a mentine accesul pe pamintul care il administreaza pentru oamenii care ii aleg ca de aia platim taxe Altfel nu am ma avea nevoie de primarii, sa ne faca viata amara.
Raspunde

Jan Sibian

Acum 1 lună

Mai nene, mare problema intr-adevar ! Sa-i rupem cu amenzile pe cetateni ! Da' de ce nu scrii matale si de institutiile publice unde ai onoarea sa-ti rupi picioarele pe trotuar sau pe aleile din parcuri ? Sau de vina sunt tot lenesii aia de cetateni, care mai si platesc taxe pe deasupra !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus