A-ți curăța trotuarul din fața casei de zăpadă sau de gheață este o obligație, normată de o ordonanță de guvern și întărită de decizii ale consiliilor locale. Însă cuantumul amenzii pentru cei care nu respectă această regulă de bun simț diferă de la o localitate la alta. Municipiul Sibiu este orașul cu cea mai mică amendă, din cele nouă orașe pe care Turnul Sfatului le-a urmărit în felul în care gestionează această prevedere.
Zăpadă, gheață, dar și țurțuri
Ordonanța de Guvern nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale stabilește că fiecare cetățean este obligat să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul casei în care locuiește.
În această prevedere intră și bucățile de gheață formate pe imobile. În cazul unui accident, proprietarul răspunde penal sau financiar, în funcție de consecințe.
Cuantumul sancțiunilor financiare nu este stabilit însă prin ordonanța de urgență, ci revine în sarcina autorităților locale. Consiliile locale emit hotărâri în cadrul cărora se stabilesc valoarea amenzilor și alte obligații.
Amenzile identificate în cele nouă orașe verificate de noi sunt între 100 și 1.600 de lei, pentru persoane fizice, iar autoritățile din Sibiu sunt cele mai permisive din acest punct de vedere.
În Sibiu pot fi aplicate amenzi între 100 și 200 de lei, în cazul persoanelor fizice și între 250 și 350 de lei pentru persoanele juridice.
În București, locuitorii sunt obligați să își curețe drumurile din fața caselor în maximum 24 de ore după încetarea zăpezii. Amenzile sunt stabilite prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010 și pot varia între 200 și 500 de lei.
În Ploiești, sancțiunile financiare sunt cuprinse între 500 și 1.500 de lei. În Cluj-Napoca, amenda pentru necurățarea trotuarelor și/sau neîndepărtarea țurțurilor de pe acoperiș poate fi cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.
În municipiul Iași sunt prevăzute amenzi între 190 de lei și 370 de lei pentru persoanele fizice și juridice care încalcă obligațiile privind curățarea zăpezii de pe trotuarul aferent imobilului.
De asemenea, aici antreprenorii sau administratorii de firme trebuie să aibă grijă să depoziteze zăpada rezultată în urmă deszăpezirii trotuarului la o distanță de 30 de centimetri de bordura carosabilului, pentru a nu fi îngreunată circulația rutieră.
La Focșani, pentru necurățarea trotuarului din fața imobilelor pe care le dețin sau în care își desfășoară activitatea, firmele riscă amenzi de 500 - 1.000 de lei. Pentru persoanele fizice, sancțiunile contravenționale sunt mult mai mici: 150 - 400 de lei.
Amenzile pentru încălcarea acestor obligații sunt mult mai mari la Timișoara. Aici, firmele care nu deszăpezesc trotuarul din fața casei riscă amenzi de 1.500 - 2.500 de lei, iar persoanele fizice, 500 - 1.000 lei.
Primăria Neamț sancționează cu amendă în cuntum de 1.000-1.500 lei pentru persoanele juridice și de la 300-500 lei pentru persoanele fizice, în temeiul prev. art. 22 lit. b) din Hotărârea de Consiliu local nr.7/2010.
În Brașov, există Brașov HCL 149/2017 (Regulamentul de salubrizare și deszăpezire al municipiului Brașov), unde se precizează amenzi între 800 şi 1.600 de lei pentru persoane fizice, iar pentru agenții economici sancțiunea este de la 1.600 la 2.500 de lei.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: gheata pe trotuare , deszapezirea trotuarelor , amenda sibiu , Sibiu , amenzi , trotuare , zapada
Vizualizari: 565
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Free Piața Transilvania! :)))
Acum 1 oră
Rica
Acum 2 ore
Nonick
Acum 2 ore
Serafim Scorobete
Acum 2 ore
Adrian Antonie