Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Câteva mituri despre alimentație

Câteva mituri despre alimentație

Adevarat sau Fals?

Dacă vrei să slăbești și să te menții nu mai consuma carbohidrați

Consumă o cafea pe zi pentru mai multă energie

Din păcate trăim vremurile în care parcă din ce în ce mai mulți oameni se tem de carbohidrați și reduc drastic consumul acestora. Oare asta să fie soluția pe termen lung?

Bineînțeles dacă suferi de vreo boală precum diabetul- se impune reducerea majoră a consumului de carbohidrați.

Ce am observat?

În cazul persoanelor sănătoase care încearcă să scoată carbohidrații din alimentație aceștia sunt înlocuiți cu foarte  multă carne, brânză, de regulă mâncare procesată și aceste persoane tind să scadă consumul de legume.  În felul acesta se pot produce dezechilibre majore.

Întotdeauna am optat pentru echilibru și te sfătuiesc și pe tine să fii “smart” și să mănânci inteligent.

Știu că o dietă super proteică te ajută să pierzi kilograme dar mai știu o sumedenie de studii științifice care arată că o alimentație bogată în legume, boabe susține longevitatea și viața de calitate.

Să ai o alimentație “low carb” poate fi dificil și provocator în același timp.

Și pentru că tot suntem la moment de analiză hai să vorbim concret și despre carbohidrați. Nu sunt toți la fel de buni sau la fel de răi. Există persoane care taie drastic această grupă alimentară,  slăbesc, apoi se întorc la pâine, pizza, paște și ghice ce? Normal că se îngrașă la loc și se întâmplă acel efect yo-yo.

Foarte periculos.

Atunci când slăbești pierzi apă, mușchi și grăsime. Însă când te îngrași vei câștiga doar grăsime, din păcate. Astfel jucatul ăsta de-a slăbitul e foarte periculos și nu îl recomand deloc.

Alege să trăiești inteligent și în echilibru. Învață să ciclizezi carbohidrații și să te bucuri de ei. La urma urmei sunt și ei o sursă de energie.. și plăcere, și DA poți să slăbești și să te menții pe termen lung având și carbohidrați în dieta ta.

Consumă o cafea pe zi pentru mai multă energie

Acesta est un alt mit care mă face oarecum să zâmbesc.

Hai să o lămurim din capul locului. Cofeina îți pune creierul într-o stare de alertă, în felul acesta tu ești într-o stare de alertă, nicidecum nu reprezintă vreo hrană sau energie pentru corpul tău.

Practic, atunci când suntem obosiți cofeina vine și “maschează” această stare de oboseală. E ca și cum ai baga gunoiul sub preș. Gunoiul băgat sub preș rămâne acolo și te poate deranja în continuare.

Mai rău. Dacă te obișnuiești să consumi cafea “pentru energie”  și poate doar o cafea pe zi ai șanse mari să devii dependent de cafea. Poate începi cu o cafea, apoi poate consideri tu că mai ai nevoie de una, și uite așa mai bei una după masă… și uite așa îți afectezi negativ somnul… și uite așa nu mai dormi  bine și te dezechilibrezi hormonal … și uite așa nu știi de ce  te simți obosită….de ce nu slăbești…de ce nu ai răbdare…de ce te simți copleșită… de ce?? .. te mai întrebi dacă este de la o simplă cafea?

Concluzia scurtă… În fiecare celulă a noastră există o mică “făbricuță” care produce energie. Dacă alimentăm fabrica asta cu mâncare sănătoasă, somn bun și o viață fără stres, cu siguranță ea va produce energia de care avem nevoie.

Energia de care avem nevoie nu stă în cafea și nu o vei găsi într-o cană de cafea.

Spor la sănătate.

Sursa foto: pixabay

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

1 comentarii

Aristide

Acum 1 an

Povesti vanatoresti. Regula de aur pentru oamenii sanatosi, cate un pic din toate, ca de aceea le-a lasat Dumnezeu pe toate. Fara excese.Dupa ce 'prinzi' vreo meteahna(boala) te adaptezi.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus