Locuitorii străzii Petru Maior din Sibiu sunt deranjați constant de trenurile care trec la câțiva metri de locuințele lor. Oamenii sunt conștienți că trăiesc în case ridicate aproape de calea ferată, nu au pretenții absurde, ci s-au gândit că în anul 2023 amplasarea de panouri fonoabsorbante a devenit o obișnuință în țările civilizate, prin urmare poate s-ar realiza un astfel de proiect și la Sibiu.
Strada Petru Maior este paralelă cu calea ferată și se află vizavi de halta CFR de sub podul de la ieșire spre Mediaș. Pe stradă locuiesc câteva zeci de familii, multe dintre ele deranjate de zgomotul puternic al trenului care trece la aproximativ patru metri de case.
„Pentru noi deranjul mare este zgomotul acesta care este peste 80 de decibeli și noi plătim aceleași taxe orașului care oricare. Atunci am zis că această treabă ar fi foarte, foarte bine venită, dacă s-ar gândi cineva și la liniștea noastră. Acele sunete, zgomote deranjante pe care le face trenul – că oricum, sunt trenuri vechi – face trenul în sine un zgomot infernal, apăi dacă mai șuieră...”, spune bărbat care a venit cu propunerea montării de panouri fonoabsorbante.
„Ne deranjează pentru că de la Gara Mică și până aici sună întruna. N-am înțeles de ce? Zi, noapte.. Hai că ziua mai merge, dar noaptea?”, spune o doamnă.
Oamenii nu sunt absurzi, sunt conștienți că întotdeauna trenul a făcut zgomot și cale aferată a fost înaintea locuințelor. Însă ei ridică o întrebare cetățenească, de bun simț: Dacă în alte țări a devenit o obișnuință, de ce nu s-ar putea monta panouri fonoabsorbante pe lângă calea ferată și în Sibiu?
Iată mai jos un material video realizat pe strada Petru Maior:
Reporterul Turnul Sfatului a solicitat oficialilor CFR un punct de vedere pe această temă. Explicații sunt multiple și argumentate, concluzia fiind una singură: Nu există intenția de a monta panouri fonoabsorbante în viitorul apropiat sau mediu.
În primul rând reprezentanții Căilor Ferate Române au explicat pentru Turnul Sfatului că există mai multe hărți de zgomot realizate la nivelul municipiului Sibiu, în conformitate ci standardele europene în domeniu, și niciuna nu indică depășiri ale zgomotului precum cele enunțate de locuitorii străzii Petru Maior, adică peste 80 decibeli.
„Specialiștii în domeniu, care au evaluat zgomotul provenit din traficul feroviar, au analizat independent, un studiu de caz referitor la clădiri rezidențiale relativ disparate, din imediata vecinătate a căii ferate, în zona definită de Rusciorului – Petru Maior, respectiv în zona Traian Demetrescu – Lutului – Cărămidăriei, descriu curbura dinspre Stația CF Sibiu prin Halta Sibiu spre Gara Turnișor. Acest studiu de caz poate fi consultat în planul de acțiune menționat”, spun oficialii CFR.
Iată, spre exemplu, una din hărțile de zgomot realizate la nivelul anului 2016. În zona străzii Petru Maior valorile nu depășesc 69 decibeli.
„În vecinătatea căii ferate nu au fost identificate arii care să îndeplinească criteriile de a fi declarate zone liniştite în aglomerări. Se constată că, pentru ambii indicatori Lzsn și Ln, receptorii sensibili, de tipul școli, spitale, nu au fost expuși la valori de zgomot peste maximele permise (>70 dB(A) pentru Lzsn sau >60 dB(A) pentru Ln) ca urmare a traficului feroviar din anul 2016. În ceea ce privește expunerea locuitorilor, traficul feroviar din anul 2016 nu a condus la expunerea la valori de zgomot echivalent peste maxima permisă de 70 dB(A) pentru intervalul de zi - seară-noapte. Maxima de 60 dB(A) pentru noapte a fost atinsă pentru câteva clădiri rezidențiale relativ disparate, din imediata vecinătate a căii ferate. Pentru toate punctele receptoare alese, nivelurile de zgomot Lzsn si Ln au valori situate sub limitele admisibile stabilite prin legislație, respectiv sub 70 dBA pe timp de zi și sub 60 dBA în timpul nopții”, a detaliat Serviciul Comunicare Mass-Media al CFR, într-un răspuns scris oferit Turnul Sfatului
În baza obligaţiilor ce-i revin și conform prevederilor legale, CFR SA trebuie să elaboreze, din cinci în cinci ani, cele mai recente date urmând a fi făcute publice în cursul acestui an.
„Compania are obligaţia să identifice, să elaboreze, să depună spre evaluare la Agenția Națională de Protecția Mediului și să înainteze spre aprobare Ministerului Transportului și Infrastructurii, hărţile de zgomot și planurile de acţiune pentru căile ferate. Rezultatele cartării zgomotului feroviar se transmit Comisiei Europene”, mai precizează oficialii CFR SA.
În baza celor descrise mai sus, reprezentanții CFR SA n-au niciun dubiu: În viitorul apropiat nu se vor monta panouri fonoabsorbante în Sibiu pentru că nu sunt motive.
„În ceea ce privește Municipiul Sibiu, vă informăm că Sucursala Regională CF Brașov nu are prevăzut ȋn planul de investiţii ṣi modernizare, pentru perioada imediat următoare, precum și pe termen mediu, montarea panourilor fonoabsorbante pe raza acestui municipiu”, concluzionează oficialii CFR.
Un alt detaliu interesant este acela că oamenii se plâng în egală măsură de semnalele acustice, sirena locomotivei – popular spus. Conducerea CFR arată că aici vorbim despre măsuri de siguranță feroviară, care țin de Ministerul Transporturilor, ei doar aplică legea.
„Referitor la semnalele acustice produse de către vehiculele feroviare, acestea sunt reglementate prin Ordinul Ministrului Transporturilor, Construcţiilor și Turismului nr.1482/04.08.2006 şi sunt strict legate de siguranţa circulaţiei. În consecință, pentru zgomotul înregistrat de claxonul locomotivelor, care aparțin operatorilor de transport feroviar, trebuie să vă adresați acestora, deoarece acest aspect nu intră în sfera de activitate a CFR SA”, concluzionează oficialii CFR SA.
O concluzie cu totul diferită este cea cu care rămân sibienii de pe strada Petru Maior. Ei sperau la civilizație și respect față de cetățean.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 8008
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Free Piața Transilvania! :)))
Acum 2 ore
Rica
Acum 2 ore
Nonick
Acum 2 ore
Serafim Scorobete
Acum 3 ore
Adrian Antonie